BET
16882.42
-0.77%
BET-TR
35029
-0.77%
BET-FI
60301.58
-0.24%
BETPlus
2495.95
-0.73%
BET-NG
1210.27
0.09%
BET-XT
1440.85
-0.75%
BET-XT-TR
2956.01
-0.75%
BET-BK
3107.11
-0.88%
ROTX
37073.64
-0.76%Cu indicatori atractivi dar lichiditate scăzută, bursa locală tânjește în continuare la statul de piață emergentă

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Lichiditatea pietei este unul dintre cele mai fierbinti subiecte. Este motivul pentru care inca nu suntem in categoria pietelor emergente, este atat cauza, cat si efectul pentru care nu avem o piata de capital mai dezvoltată. Insa, din anumite puncte de vedere, acest aspect poate fi considerat si un avantaj pentru investitorii de retail. O consecinta a lichiditatii reduse cred ca o regasim in evaluarea companiilor de pe piata de capital.

Articol de opinie semnat de Simion Tihon, Senior Broker Prime Transaction

La sfărsitul lunii ianuarie, pentru piata reglementata, conform statisticilor BVB, multiplicatorul PER era de 7,38, in timp ce P/BV era de 0,80. Randamentul dividendului era socotit ca fiind 10,48% la nivelul pietei reglementate.

Cu alte cuvinte, putem să cumpărăm actiuni cu 20% sub valoarea contabila și in 7,38 ani (daca aceste companii fac profit constant) ne putem recupera investitia. Și un dividend cu randament de peste 10% din anul precedent. Sigur, calculul este empiric si tine cont de preturile din prezent si de rezultatele din ultimul an, rezultate care din pacate isi pot schimba oricand dinamica. Totusi, privind indicatorii din prezent, nu cred ca exista multe argumente pentru a contrazice afirmatia ca piata de capital din Romania este ieftina si foarte ieftina.

Acesti indicatori cred ca ar fi fost intr-o cu totul alta zona (poate la un nivel dublu), daca piata ar fi fost una mult mai lichida, asa cum de fapt ne-o dorim toti. Iar daca suntem optimisti ca piata va ajunge acolo la un moment dat, dacă suntem increzatori ca trecerea la statutul de piata emergenta a ramas o chestiune de timp (un an, poate doi), atunci piata de capital ar trebui privita ca o mare oportunitate, indiferent de ce s-ar întâmpla.

CITESTE SI:  Inflația, inamicul banilor care stau degeaba

Lichiditatea companiilor din indicele BET si performanta acestora. Sursa: Prime Analyzer, Calcule Prime Transaction

Revenind la lichiditate, companiile din indicele BET au avut o valoarea medie tranzactionata in ultimele doua luni de 45,17 milioane lei/zi. Celelalte 70 de companii listate au avut cumulat o medie zilnica de aproximativ 4 milioane lei/zi. Se remarcă de asemenea faptul ca in cadrul indicelui BET, tranzactiile cu actiuni Banca Transilvania (TLV) au o pondere de 43%. Ponderea foarte mare a tranzactiilor cu actiuni BT vine pe de o parte din faptul ca are cea mai mare capitalizare a freefloat-ului dintre companiile listate, iar pe de alta parte, a avut o crestere a lichiditatii companiilor din sectorul bancar in contextul volatilitatii pietei.

Mai remarcam din tabelul de mai sus faptul ca o lichiditate medie de peste 1 milion de lei/zi o au doar 8 companii. Sunt practic cele doua reprezentante ale sectorului bancar, Petrom – compania cu cea mai mare capitalizare de pe piata locala, companiile unde statul este principalul actionar plus Fondul Proprietatea.

Cele 8 companii asigura 95% din rulajul total al companiilor din BET s-au circa 87% din rulajul total al celor 85 de companii listate pe piața reglementată. Cifrele poate nu arata foarte bine, insa chiar si in aceste conditii, cei care prefera să-și pastreze toate economiile in depozite bancare, nu pot justifica absența de pe piata de capital prin prisma lipsei de lichiditate.

Da, lichiditatea este mica, dar cel putin pentru investitorii de retail care au sau ar putea avea portofolii de pana la 1-2 milioane de euro, lichiditatea nu este o problema in a-si construi un portofoliu ori in a face un exit atunci cand doresc (considerand ca am rezumat discutia la cele 8 companii). E oare mai rapid sa vinzi sau sa cumperi un apartament sau un teren? Poti avea in cont banii dintr-o vanzare de imobil la trei zile dupa ce te-ai decis sa faci asta?

Bineinteles ca am vrea mai multe companii care sa aiba o lichiditate de peste 1 milion de lei, o oferta mai diversificata in privinta sectoarelor din care acestea fac parte (ne rezumam acum la sectorul bancar si cel energetic), insa chiar si in aceste conditii, consider ca piata locala ofera o optiune interesanta detinatorilor de capital si care deocamdata trateaza cu ignoranta acest sector investitional.

Articol preluat de pe Prime Transaction. Articolul initial a aparut aici.


 

[ajax_load_more]