BET
16947.98
0.5%
BET-TR
35164.99
0.5%
BET-FI
60482.43
0.6%
BETPlus
2503.39
0.47%
BET-NG
1212.49
0.75%
BET-XT
1444.24
0.52%
BET-XT-TR
2962.94
0.52%
BET-BK
3118.34
0.41%
ROTX
37227.85
0.51%


Cum îți pregătești portofoliul pentru perioade de volatilitate ridicată la bursă?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Reprezentanții celor mai importante societăți de administrare a investitiilor s-au reunit la sediul Bursei de valori Bucuresti pentru a dezbate evolutia din ultimul an al fondurilor mutuale ce au expunere pe actiuni listate la bursa locală si ce perspectiva ofera anul acesta.

Cum îți pregătești portofoliul pentru perioade de volatilitate ridicată la bursă?” a adus in discuție atât impactul noilor masuri legislative de la finalul anului trecut cat si principalele evenimente la nivel global care au contribuit la scaderea in ansamblu a pietelor de capital din Europa, America si Asia.

Daca ne uitam in urmă, 2018 a fost pentru pietele mature un an extrem de dificil, unul cu scaderi, discutăm de MSCI care a scăzut intre 16 si 19% echivalent in dolari iar indicele BET dupa o perioada foarte buna a incheiat anul cu -8% in echivalent dolari. Ne putem compara astfel cu indicii internationali si putem spune ca performanta nu a fost atat de slaba. Daca ne uitam totusi pe o perioada mai lunga de timp, asa e piata de capital, are volatilitate, nu intotdeauna cresterea este constanta„, a menționat Lucian Anghel Presedinte BVB.

In ceea ce priveste evolutia fondurilor mutuale, atat cele care au expunere pe actiunile listate pe piata de capital locala, cat si in ansamblu lor, aceasta a cunoscut un trend descendent pentu prima data in ultimii zece ani.[emaillocker]

Este prima oara din ultimii zece ani in care avem o prima scadere a nivelului activelor, de 9% la nivelul pietei, dar care cuprinde totusi o crestere la nivelul fondurilor inchise de investitii (fara SIF si FP). In trimestrul IV am inregistrat o scadere anuala a fondurilor deschide investitii de circa 13%, trendul in ceea ce priveste intrarile si iesirile de bani ramanand aproape constant. Numarul de investiori a scazut pe parcursul anului trecut cu 8,3%. De asemenea, fondurile de obligatiuni si cele cu venit fix au scazut cu 16% inregistrandu-se si o scadere de 4% a activelor fondurilor de investitii in actiuni.

Insa aceste perioade de volatilitate aduc cu ele si oportunitati pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le identificam si sa actionam in directia in care ar trebui sa obtinem un castig si in baza acestor oportunitati. Investitiile, directe sau indirecte prin intermediul fondurilor de actiuni sunt investitii pe termen lung, nu trebuie sa privim doar prin prisma randamentului pe termen de un an. Spre exemplu, daca ne uitam la fondurile de actiuni administrate de membri AAF vom observa ca acestea au randamente la trei ani de doua cifre, undeva la 20%.

Deci este important sa investim in permantență pentru ca vom prinde si aceste momente de corectie in care avem practic sansa de a cumpăra unitati de fond la o valoare mai mica, iar ulterior prin aprecierea acestora exista sansa de a castiga mai mult decât daca le-am fi cumparat intr-o perioada in care acestea erau undeva mai sus. Nu trebuie sa ne ferim de aceste perioade de volatilitate pentru ca volatilitatea aduce si oportunitati,” a declarat Jan Pricop, Director Executiv Asociatia Administratorilor de Fonduri.

Intrebati ce strategie ar trebui sa aplice un investitor in perioade de volatilitae crescuta, managerii fondurilor de investitii au raspuns ca diversificarea este cea mi buna unealta pentru a combate efectele negative si a castiga in acelasi timp.

CITESTE SI:  Luna martie a fost a adus cea mai mare lichiditate pentru acțiunile TTS de când s-a listat

Principala unealta pe care o recomandam clientilor nostri este diversificarea. Fondurile noastre de actiuni sunt diversificate, atat pe plan intern cat si pe plan extern,” a declarat Alexandru Combei, Director de investitii la BRD Asset Management.

In ceea ce priveste situatia concreta de la finalul anului, noi ne redusesem expunerea in a doua parte a anului, nu ca ne-am fi asteptat la un astfel de OUG, dar ne-am uitat la ce se intampla pe pietele externe si ne-am astepat ca piata locala sa reactioneze si ea sa vedem o coreteie mai ampla. Ei bine, ea nu s-a intamplat in final datorita pietelor externe, ci din cauza ordonantei.

Pe de alta parte avem si fonduri dedicate care sa reziste mai bine in astfel de momente de volatilitate. Sunt fonduri cu capital protejat sau cu pierdere limitata care in astfel de momente de volatilitate iti impun sa-ti reduci gradual expunerea si riscul, ca impactul volatilitatii sa fie cat mai redus. De asemenea avem fonduri cu expunere locala cat si externa,” a declarat Robert Burlan, Head of Investment in cadrul Raiffeisen Asset Management.

„Pentru clientii de portofolii private, pentru ca acolo avem o mai mare flexibilitate, strategia a fost de diversificare pe piete externe, atat pe clase de active cat si regional, astfel incat turbulentele sa aiba un impact mai mic prin diversificare,” a spus Daniela Vasile, Manager de Investitii Certinvest.

Putem vorbi de o maturitate a investitorilor pe piata de capital ? Da, insa suntem la inceput.

Exista o evolutie in directia aceasta, probabil ne-am dori ca panta sa fie mai ascendenta, dar directia e buna. Comportamentul matur al investitorilor nostri l-as pune in cazul nostru si pe seama colegilor din departamentul de vanzari care isi aloca mult timp educand clientii, mesajul lor fiind ca trebuie sa investeasca pe termen lung, o investitie in actiuni nu se face cu banii care sunt destinati unei vacante de vara„, a concluzionat Alexandru Combei.

„E generos conceptul de maturizare a investitorilor, dar eu sunt optimist, insa as prefera sa nu-mi fac iluzia ca natura umana s-a schimbat. Doar ca a fost un caz in care unul din cele doua motoare ale pietei, lacomie si frica, l-a dominat pe celalalt. Trebuie sa privim acest lucru ca fiind normal. Sunt momente care fac parte din viata normala a unei piete de capital. Poti sa ai si momente mai putin fericite si momente exceptionale,” a declarat Ovidiu Dumitrescu, Director General Adjunct, Tradeville.

Ce recomndari le-ati da investitorilor in astfel de perioade?

Recomandarea pe care o facem investitorilor de ceva vreme este de a investi in mod regulat, sume mici de bani astfel incat in fiecare luna sa i se debiteze contul curent cu o anumita suma, care va fi investita intr-un fond de actiuni sau obligatiuni. Clientul  se asigura astfel ca nu va investi cu siguranta la minimul pietei, dar nici la maximul acesteia. O Astfel de abordare asigura si o disciplinare a clientului, obligandu-l sa economiseasca lunar„, a mai declarat Alexandru Combei, BRD AM.[/emaillocker]


 

[ajax_load_more]