BET
17945.67
-0.42%
BET-TR
39087.78
-0.41%
BET-FI
59082.89
-0.12%
BETPlus
2659.55
-0.43%
BET-NG
1274.69
0.06%
BET-XT
1530.46
-0.46%
BET-XT-TR
3281.13
-0.45%
BET-BK
3340.69
-0.54%
ROTX
39414.27
-0.41%

Dumitrescu, Tradeville: plasamentele în acțiuni dau investitorilor posibilitatea de a participa la creșterea economică a unei țări

Autor: Financial Market
3 min

Cum profităm de creșterea economică: ce au făcut românii cu banii?” a fost subiectul intalnirii dintre reprezentantii fondurilor de investitii care au in portofoliu fonduri cu expunere pe actiuni si cei ai Bursei de Valori Bucuresti, organizată la sediul BVB.

In cadrul intalnirii, au fost analizate evoluțiile acestor fonduri in comparație cu investitiile directe in actiuni, precum si recomandari despre cum pot profita cei interesați, de evoluțiile pozitive ale burselor alegând să cumpere fonduri cu o componentă importantă a portofoliului orientată către acțiuni tranzacționate.

Românii pot profita de evoluțiile pozitive ale burselor alegând să cumpere fonduri cu o componentă importantă a portofoliului orientată către acțiuni tranzacționate. Spre exemplu, un fond cu un portofoliu investit în proporție de 60% în acțiuni pe structura indicelui BET-TR «ar capta» 60% dintr-o eventuală creștere a unui portofoliu de aceeași mărime investit 100% pe structura BET-TR. Există, la acest moment, 26 de fonduri locale cu investiții preponderent (min. 50%) în acțiuni, cu active însumate de 1,7 mld. de lei, aparținând unui număr de aproape 43 de mii de investitori. Numărul investitorilor în aceste fonduri a crescut cu cca 1800 de persoane în acest an în timp ce sumele nete investite în aceeași perioadă au fost de 53,3 milioane lei. Accesul este facil, iar sumele minime de investit sunt relativ scăzute”, a afirmat Jan Pricop, Director Executiv Asociația Administratorilor de Fonduri (A.A.F.).

La randul sau, Lucian Anghel, Presedintele Bursei de Valori a declarat ca persoanele care au avut încredere în dezvoltarea economică a României și în evoluția Bursei de Valori București și au investit în acțiunile companiilor listate local au putut beneficia atât de creșterea prețului acțiunilor, cât și de dividende generoase.

În ultimii 6 ani, de când se calculează indicele care include și dividendele (BET-TR), s-a înregistrat un randament de peste 150%. În plus, în toți anii din perioada 2012-2018 randamentul total al investitorului calculat pe baza indicelui BET-TR a fost pozitiv, iar în anul 2017 și în anul 2018 s-a menținut relativ constant în jurul unui procent semnificativ de circa 19% pe an.

În prezent, în fondurile locale cu investiții preponderent în acțiuni, se află active însumate de 1,7 miliarde de RON, deținute de aproape 43.000 de investitori, cu 1.800 mai mulți decât anul trecut.

Investițiile în acțiuni dau investitorilor posibilitatea de a participa la creșterea economică a unei țări. Acest lucru conduce la o societate mai dinamică în care roadele creșterii economice sunt împărțite între un segment mai larg al populației și care intră într-un ciclu virtuos de autofinanțare a dezvoltării economice viitoare. Este important să punem la dispoziția tuturor românilor instrumente prin care să poată face astfel de investiții. La fel de important este și să facem tot posibilul să creștem masiv gradul de participare a conaționalilor noștri la acest fenomen. Cred că, având în vedere aversiunea față de incertitudine ce caracterizează o mare parte a populației, sunt necesare unele stimulente pentru economisirea prin bursă, mai ales cea pe termen lung, așa cum, de exemplu, există în SUA conturile de tip 401K care au înlesniri fiscale substanțiale dacă proprietarul menține investițiile o perioadă lungă de timp”, a punctat Ovidiu Dumitrescu, Director General Adjunct la Tradeville.

Plasarea unor lichidități în fondurile de investiții pe termen lung reduce impactul negativ al fluctuațiilor bursiere, oferta disponibilă pe piața românească de capital permitand investitorilor potențiali, să rămână într-o zonă relativ confortabilă, in ceea ce priveste riscul asumat.

Chiar dacă ultimele luni au adus o ameliorare a randamentelor instrumentelor cu venit fix, în special a celor în lei, cred că atingerea obiectivelor financiare pe termen lung prezentă în portofoliul investitorilor a instrumentelor de genul acțiuni/fonduri cu componentă de acțiuni este de dorit. Pentru foarte mulți investitori, teama de a nu avea pierderi pe termen scurt este mai puternică decât motivația dată de un posibil randament mai ridicat obținut din investițiile în acțiuni pe termen lung. Pornind de la această realitate, când vine vorba de fondurile cu componentă de acțiuni, abordarea noastră este de a limita pierderea. Majoritatea fondurilor noastre îi permit investitorului să aleagă în funcție de acest parametru, ajutându-l astfel să rămână într-o zonă relativ confortabilă, chiar dacă acum are în portofoliu și acțiuni”, este de părere Adrian Negru, Director Vânzări Raiffeisen Asset Management.

Atunci când vorbim despre investitorii în fonduri de indici bursieri sau în fonduri de acțiuni, cu siguranță vorbim despre investitori ale căror decizii sunt mai puțin emoționale și mai mult raționale și intuitive. Bineînțeles, un investitor avizat știe să abordeze corect volatilitatea pieței și să investească constant, indiferent de evoluția bursieră. Avantajul investitorilor care dețin o educație financiară solidă este acela că pot selecta dintr-o ofertă diversificată de instrumente, pe acelea care corespund profilului și, implicit, obiectivelor acestora”, a declarat Horia Gustă, Director General S.A.I. Certinvest.


 

[ajax_load_more]