BET
16830.02
0.29%
BET-TR
34920.28
0.29%
BET-FI
60128.46
-0.21%
BETPlus
2483.75
0.29%
BET-NG
1209.66
0.34%
BET-XT
1435.89
0.24%
BET-XT-TR
2945.85
0.24%
BET-BK
3088.26
0.35%
ROTX
36969.45
0.25%



Fondurile de acțiuni și cele multi-active au generat cele mai bune randamente în ultimii ani

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Cele mai performante fonduri de investitii in ultimul an au fost cele de tip multi-active, adică acele plasamente care investesc intr-un mixt de instrumente financiare in orice combinatie si durata de detinere care nu se regaseste in celelalte categori principale, cum ar fi cele de obligatiuni sau actiuni, precizează o analiză a Asociatiei Administratorilor de Fonduri.

Astfel, fondul Omninvest administrat de SAI SIRA, a returnat investitorilor un randament de 8,17%, fiind urmat la mare distanță de FIX Invest de la SAI Broker cu un randament de 3,92%.

In aceeasi perioadă, fondurile de obligatiuni nu au reusit să depășească rata inflației. Certinvest Obligatiuni a avut un randament de 3,51%, BRD Simfonia 3,25% in timp ce ERSTE Bond Fexible RON (administrat de ERSTE Asset Management) a returnat 2,87%.

La nivelul lunii martie din acest an, fondurile deschise locale au înregistrat ieșiri nete de 19 mil RON (4 mil €), fiind vizate fondurile cu capital garantat (-11,9 mil RON), cele reunite sub categoria “alte fonduri” (-7,6 mil RON), cele de randament absolut (-5 mil RON) și cele de acțiuni (-4,3 mil RON), în vreme ce fondurile de obligațiuni și instrumente cu venit fix (6,3 mil RON) și cele diversificate (3,4 mil RON) au beneficiat de întrări nete.

Pe un orizont mai lung, de 36 de luni, fondurile de actiuni alaturi de cele multi – active au adus randamente foarte bune investitorilor care au avut nervii tari si si-au pastrat investitiile, câștigurile fiind cuprinse intre 44% in cazul BT Index Romania ROTX (administrat de BT Asset Management) si 37,45% in cazul Certinvest BET FI Index (administrat de CERTINVEST).

La nivelul intregii piețe, activele nete ale celor 201 fonduri deschise și închise, locale și străine, au crescut în luna martie cu 0,6%, până la nivelul de 42,2 mld RON (8,86 mld €), înregistrând o creștere de 0,7% de la începutul anului; ieșirile nete ale lunii au totalizat 24,6 mil RON (5,2 mil EUR).

Clasificarea fondurilor de investiții

In conformitate cu noul standard al European Fund and Asset Management Association, dupa politica de investitii anuntata prin prospectul de emisiune al OPCVM acestea se impart in:

monetare: investesc in instrumente monetare si in obligatiuni și pot fi pe termen scurt (se caracterizeaza prin scadente medii ponderate si durate de viata medii ponderate foarte scurte) si de piață monetară – se caracterizeaza prin scadente medii ponderate si durate de viata medii ponderate mai lungi;
de obligatiuni: investesc minim 80% din active in instrumente cu venit fix si au expunere zero pe actiuni fonduri de actiuni si derívate de actiuni;
multi – active (multi asset): investesc intr-un mixt de instrumente in orice combinatie si durata de detinere care nu se regaseste in celelalte categori principale; aceste fonduri pot fi:
a) defensive – cu expunere de maxim 35% pe instrumente cu venit variabil;
b) echilibrate – cu expunere cuprinsa intre 35% si 65% pe instrumente cu venit variabil
c) agresive – cu expunere de minim 65% pe instrumente cu venit variabil
d) flexibile – au caracteristic un mixt de instrumente cu pondere si durata de detinere variabile; expunerea pe oricare din instrumente putand varia de la 0% la 100%;
cu capital garantat/protejat: cu grad de protectie a capitalului investit;
cu randament absolut (absolute return): au o política flexibila cu obiectiv principal de generare a unor randamente pozitive independent de evolutiile pietei;
de actiuni: investesc minim 85% din active in actiuni.

Un aspect important de avut in vedere de către potentialii investitori, pe langă stabilirea profilului de risc, este urmărirea in cadrul prospectului de emisiune al fiecarui fond indicatorul care cuantifică riscul investitiei sau VaR (Valoarea la risc). Acesta indică pierderea maxima pe care o poate inregistra valoarea unitatii de fond intr-un interval de timp si cu o anumita probabilitate in conditii normale de piata. Pornind de la practica internationala acest indicator este calculat pe un orizont de timp de 1 an cu probabilitatea de 95%.

De exemplu: daca un fond are un indicator VaR de 10%, acest lucru inseamna ca la o investitie de 100 RON in fondul respectiv există o probabilitate de 95% ca pierderea pe care o investitorul o poate inregistra intr-un an să nu depaseasca 10 RON, altfel spus să ramană cu cel putin 90 RON din cei 100 RON investiti initial. Daca fondul ar avea un VaR de 25%, atunci exista o probabilitate de 95% ca pierderea maxima pe care o investitorul o poate inregistra intr-un an sa nu depaseasca 25 RON, altfel spus sa ramana cu cel putin 75 RON din cei 100 RON investiti initial.

Spor la investiții!


 

[ajax_load_more]