BET
17009.48
0.48%
BET-TR
35292.62
0.48%
BET-FI
60486.25
-0.35%
BETPlus
2508.85
0.44%
BET-NG
1225.62
0.7%
BET-XT
1451.23
0.41%
BET-XT-TR
2977.31
0.41%
BET-BK
3111.78
0.24%
ROTX
37362.08
0.44%



Fondurile de investiții în acțiuni cu expunere pe bursa locală mizează pe sectorul bancar si energetic

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Administratorii fondurilor de investitii ce au in componență expunere in actiuni ale companiilor listate pe bursa locala mizează pana la finalul anului pe societatile din sectorul bancar si cel energetic, Banca Transilvania, BRD dar si OMV Petrom sau Romgaz fiind in continuare atractive datorita in princial indicatorului PER, care reflecta in cati ani se poate recupera investitia, in conditiile mentinerii constante a profitului.

In cadrul conferintei organizată de Bursa de Valori Bucuresti si Asociatia Administratorilor de Fonduri au participat directorii de investitii din partea Raiffeisen Asset management, BRD Asset Management, OTP Asset Management si Certinvest.

In opinia acestora, prima jumătate de an a fost foarte bună pentru companiile listate la cota bursei, in principal datorita dividendelor generoase pe care le-au acordat, afirmatia fiind valabila atat pentru companiile private (ex Banca Transilvania, BRD) cat si pentru companiile publice care au mentiut procentul de repartizare a dividendelor de 80%.

In opinia mea, bursa in prima partea a anului 2018 a avut o evolutie extraordinară, mai ales in contextul in care la nivel global pietele emergente au avut o perioadă proastă avand loc iesiri masive de fonduri. Dacă e sa ne uitam la piețele vecine, Polonia, Cehia sau Ungaria cu care tindem sa ne comparam au avut o evoluție extrem de slaba„, a declarat Alexandru Combei, Director de Investitii la BRD Asset Management.

„As remarca performanta buna a pietei locale, raportată la indicele BET XT TR fiind de aproximativ 9%, cei drept ca o buna performanță din aceasta e dată de venitul din dividende, evolutia fiind totusi una volatilă chiar daca a fost pozitivă, performanta pietei locale fiind divergenta fata de pietele din regiune„, a completat Robert Burlan, Head of Investment la Raiffeisen Asset Management.

Printre vedetele primului semestru s-au remarcat companiile din sectorul bancar cat si cele din sectorul oil&gas, Petrom beneficiind in principal de pretul mare al petrolului cat si de marjele din rafinare care se mentin in continuare ridicate. De mentionat ar fi si rezultatele Bursei de Valori care si-a crescut veniturile din tranzactionare cu 30% si a volumelor de compensare si decontare prin Depozitarul Central.

CITESTE SI:  Cooperarea piețelor de capital din România și Moldova, susținută puternic de oficialii mediului public și privat la cea de-a doua ediție a forumului Moldova-Romania: Capital Bridges

A fost un sezon bun la nivelul BET XT, randamentul mediu din dividende a fost de circa 7%, in scădere ușoară față de anul precedent cand a fost 7,5%, insa trebuie sa tinem cont ca si distribuirea de dividende extraordinare a fost mai redusa anul acesta, insa chiar si asa nivelul nominal ramane unul foarte ridicat. De asemenea, sunt tot mai multe companii care isi asuma politici predictibile de dividend, ceea ce este un lucru cat se poate de imbucurator„, a mai mentionat Directorul Raiffeisen Asset Management.

Din punct de vedere al expunerii, majoritatea fondurilor au inregistrat intrari nete pe fondurile de actiuni atat fondurile cu investitii pe piata locala cat si cele pe piata externa, iesiri inregistrand fondurile de obligatiuni denomitate in lei si euro, in ciuda competitiei din ce in ce mai ridicate a altor clase de active, cum ar fi cele imobiliare.

Al doilea semestru va fi marcat de continuarea cresterii burselor atat pe plan extern cat si intern, bursa locală fiind totuși sensibila la deciziile politice, tinerea sub control a deficitului bugetar si limitarea investitiilor.

Cred ca volatilitatea va fi cuvantul de ordine pentru a doua parte a anului, din punct de vedere al performantei, daca vom reusi sa avem aceleasi rezultate ar fi foarte bine, ca factor de suport avem dividendele trimestriale, rezultatele financiare chiar si unele programe de buy-back derulate de unele companii care ajuta performanta bursiera, dar ca factor de risc, intr-adevar factorul politic va avea o influenta foarte mare asupra evolutiei pietelor,” a concluzionat Robert Burlan, Head of Investment RAM.