BET
16883.08
-0.21%
BET-TR
35030.34
-0.21%
BET-FI
60489.28
0.26%
BETPlus
2495.03
-0.23%
BET-NG
1206.45
-0.08%
BET-XT
1439.97
-0.1%
BET-XT-TR
2954.19
-0.1%
BET-BK
3109.87
0.11%
ROTX
37061.21
-0.21%


Legea Fondurilor de Investiții Alternative poate da un avânt semnificativ pieței de capital

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Prin adoptarea rapidă a Legii Fondurilor de Investiții Alternative, piața de capital și-ar putea rezolva o parte din probleme.

Proiectul Legii fondurilor de investiţii alternative (FIA) va intra săptămâna viitoare în dezbaterea Consiliului Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), urmând ca la toamnă să fie înaintată Ministerului Finanţelor. Precizarea a fost facută de Mircea Ursache, Vicepreședintele ASF in cadrul Dezbaterii “Fonduri de Investiții Alternative – oportunități pentru dezvoltarea economică a României“, organizata de Organizația Profesioniștilor din Piața de Capital (OPPC) cu sprijinul agenției de PR Concord Communication.

Legea FIA este necesară, dar trebuie să mai fie însoţită de câteva lucruri: înfiinţarea contrapărţii centrale, soluţionarea Secţiunii 1 din Depozitarul Central, acele cupoane istorice, o masă inactivă cu un blocaj financiar de peste 200 de milioane de euro, care nu participă la viaţa economică a ţării precum si înfiinţarea Fondului de compensare a investitorilor pe piaţa de capital.

Legea FIA trebuie să elimine şi ultimele bariere. Dacă România vrea să ajungă la statutul de piaţă emergentă, să nu mai fie în zona pieţelor de frontieră, trebuie să elimine orice barieră, cum ar fi pragurile de deţineri, să rezolve o serie de legi care nu-şi mai au valabilitatea, de exemplu, Legea de înfiinţare a fondurilor de investiţii şi care încalcă dreptul acţionarilor, dreptul de a-şi decide singuri chiar lucruri banale, cum ar fi denumirea societăţilor.

Scopul principal este ca această Lege FIA, după adoptare, să anuleze Legea 297, care nu va mai avea obiect. Noi o vom promova în discuţii, săptămâna viitoare, în Consiliul ASF, urmând ca, din toamnă, să o înaintăm Ministerului de Finanţe care are dreptul de iniţiativă legislativă în vederea promovării la Parlament„, a declarat Mircea Ursache, Vicepresedintele ASF.

CITESTE SI:  Tănase, CEO BVB: lumea preferă depozitele datorită confortului, dar e important să întelegem că piețele de capital produc randamente superioare

Legea fondurilor de investiţii alternative trebuie adoptată cât mai rapid. Industria fondurilor de investiţii alternative valorează, la ora actuală, 10 miliarde de euro. Nu vorbim despre o implementare a unei directive, nu este o necesitate în acest sens, însă este o necesitate pentru piaţa de capital din România. Fondurile de investiţii alternative sunt reglementate printr-un Regulament adoptat cu trei ani înainte de intrarea României în Uniunea Europeană şi, deci, nu este adaptată nevoilor din zilele noastre. Din punctul meu de vedere, anul acesta nu ar exista vreun motiv pentru care Parlamentul României să nu adopte această lege„, a precizat Cristian Duțescu, președintele OPPC.

Lucian Anghel, Președintele Bursei de Valori București a declarat în cadrul aceluiași eveniment că este nevoie de investitori mari și ca astfel de fonduri de investiții sunt binevenite.

Este evident ca Romania are nevoie de clarificarea acestei legislații si asa cum mi-a placut foarte mult, cred ca acest lucru poate să finanțeze economia romanească. S-a facut un studiu de catre BERD cu privire la care ar fi impedimentele in realizarea unei listări. Primul element care a venit in discutie a fost costul de a se lista, costul efectiv cu avocatii, costul efectiv cu cei care realizeaza tot prospectul si din acest motiv el reprezinta un element important. In Polonia spre exemplu, Guvernul prin intermediul fondurilor europene finanteaza jumatate din costurile de listare ale unei companii poloneze„, a mai precizat Lucian Anghel.

Florentina Boboc, Directorul Direcției de Reglementare din ASF a precizat ca proiectul de lege al Fondurilor de Invesții Alternative va avea doua mari componente: fondurile dedicate investitorilor de retail si fondurile dedicate investitorilor profesionali care se diferențiază în funcție de politica de investiții și nivelul de protecție oferit investitorilor.

Proiectul a beneficiat de consultanța Băncii Mondiale care ne-a ajutat să înțelegem tendințele de la nivelul UE și să păstrăm în același timp specificul national”, a spus Florentina Boboc.

Participanții la Dezbatere au concluzionat că este necesară ca aceasta lege a FIA sa fie adoptata cât mai repede pentru a înlocui golul lasat de închiderea altor fonduri de investiții si pentru crearea unei industrii puternice în domeniu.