BET
17024.62
0.45%
BET-TR
35324.01
0.45%
BET-FI
60867.34
0.64%
BETPlus
2514.3
0.44%
BET-NG
1216.19
0.31%
BET-XT
1451.14
0.48%
BET-XT-TR
2977.1
0.48%
BET-BK
3130.92
0.4%
ROTX
37394.25
0.45%


Incetinirea sectorului manufacturier crește riscul apariției unei recesiuni in Europa. În, SUA creșterea inflației ar putea complica deciziile FED

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Publicarea indicatorilor PMI din Europa, ce au sugerat foarte multe despre starea economiei, în special despre producția germană, conduc la o concluzie din ce in ce mai clară: crește riscul apariției unei recesiuni, deoarece încetinirea ilustrată de sectorul manufacturier durează suficient pentru a afecta economia generală, apreciază analiștii X Trade Brokers.

Astfel, indicatorii privind sentimentul piețelor publicați de Comisia Europeană par să confirme acest lucru. Deși sentimentul în domeniul serviciilor și-a revenit de la minimul multianual atins în septembrie, cel general din domeniul business a scăzut până la un nou minim multianual de -0,22.

Franța, a doua economie din zona euro, solicită un impuls fiscal, dar cele 10 miliarde de euro nu ar însemna prea mare lucru, iar asta pare să liniștească în mare parte ”vestele galbene” in timp ce Germania, locomotiva Uniunii Europene, a rezistat până acum apelurilor pentru un pachet de relaxare mai ambițios.

În plus, datele de inflație pentru septembrie indică o altă dezamăgire. Săptămâna aceasta va fi interesantă pentru Marea Britanie, mai ales că soarta lirei s-a inversat.

Cotația EURUSD a scăzut la minimul anului 2019 săptăma trecută, pe fondul unor date economice slabe și nu se întrevede nicio inversare. Sursa: xStation5

SUA – creșterea inflației ar putea complica lucrurile pentru Fed

Săptămâna aceasta pare să indice din nou date mixte din SUA. A început cu o ușoară creștere a indicatorului PMI Markit, dar acesta încă se menține aproape de 51 de puncte.

Rapoartele privind sentimentul din rândul consumatorilor au convers ușor cu datele CB (Conference Board), observându-se o scădere majoră, dar de la maximele ciclului și raportul UoM a crescut (acest raport înregistrase înainte o scădere a sentimentului).

CITESTE SI:  BNR menține dobânda de politică monetară la 7% pe an

În ansamblu, sentimentul din rândul consumatorilor rămâne destul de puternic, dar cheltuielile personale au fost mai slabe decât se aștepta și, deși comenzile de bunuri pentru folosință îndelungată au fost mai mari, creșterea anuală rămâne inexistentă.

Un lucru care iese în evidență este creșterea inflației core. Aceasta a fost semnalată și înainte, în cazul CPI, iar acum a fost confirmată de deflatorul PIB și pentru Q2. Această situație va îngreuna Fed de la a justifica continuarea relaxării, cu excepția cazului în care imaginea economică s-ar deteriora, aceștia fiind mai degrabă indici negativi.

Săptămâna aceasta va fi cu adevărat interesantă cu publicarea sondajelor ISM (în special cel non-manufacturier care încă mai prezintă niveluri mult mai ridicate decât Markit PMI) și NFP vineri.

Asia – Indicatorul PMI din China crește

Indicatorul PMI Markit manufacturier din China a crescut la 51,4 puncte în septembrie – cel mai înalt nivel din martie 2018. Nu este clar în ce măsură această creștere a fost determinată de achizițiile anterioare de a 70-a aniversare a Republicii Populare Chineze, dar este o schimbare binevenită și o rază de speranță.

Mai la est, datele din Japonia nu au fost deosebit de încurajatoare. Indicatorul PMI manufacturier a scăzut până la 48,9 puncte și a rămas sub linia de 50 pentru a 5-a lună consecutiv, iar datele de inflație (atât valoarea principală, cât și cea core) au fost sub așteptări, crescând șansele implementării unor măsuri de relaxare din partea Bănci Centrale Japoneze.

JAP225 (Nikkei) a oscilat recent în urma avansului considerabil. Putem vedea oare o situație similară cu cea din luna mai moment în care s-a corectat puternic? Sursa: xStation5

Analiza efectuată de X-Trade Brokers.


 

[ajax_load_more]