BET
17933.12
0.86%
BET-TR
37952.58
0.88%
BET-FI
58448.21
0.26%
BETPlus
2647.04
0.81%
BET-NG
1286.92
0.75%
BET-XT
1519.95
0.94%
BET-XT-TR
3179.35
0.96%
BET-BK
3264.79
1.05%
ROTX
39440.57
0.92%
Indicii bursei de la Bucuresti s-au apreciat, în ton cu cei europeni, la finalul ședinței de tranzacționare

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Indicii Bursei de Valori Bucuresti au ramas impasibili la evenimentele politice de ieri și astăzi. Cu PNL si coalitia USR-PLUS caștigători in alegerile europarlamentare și condamnarea liderului PSD Liviu Dragnea, bursa a înregistrat evolutii preponderent ascendente.

Conform Prime Transaction, variațiile au fost cuprinse intre -0,81% pentru BET-FI si +0,65% in cazul BET.
Valoarea tranzacțiilor a urcat pana la 11,8 milioane euro, pe fondul unui rulaj crescut cu actiuni Romgaz (SNG) care a asigurat peste 40% din lichiditate.

Din cadrul indicelui BET se remarcă evoluția pozitivă a titlurilor Sphera Franchise Group (SFG) +3,17, BRD SocGen (BRD) +2,21% si Banca Transilvania (TLV) +2,09%. La polul opus, doua companii au scazut cu peste un procent, MedLife (M) -1,94% si Purcari Wineries (WINE) -1,88%.

Tranzacțiile pe piața principală ale societatilor din componența indicelui BET. Sursa BVB

Si la nivel european indicii au inchis in creștere desi rezultatul alegerilor europarlamentare nu a fost unul in rand cu asteptările piețelor.

Evolutie indici europeni. Sursa CNBC

Conform XTB Online Trading, în Marea Britanie, partidul condus de Nigel Farage a obținut primul loc, urmat de Liberal-Democrați și de Laburiști. Conservatorii, care conduc acum guvernul, sunt abia pe locul 5. Laburiștii doresc alegeri anticipate, la fel și partidul separatist, care dorește un rol mai important în negocierile cu UE.

În Franța, formațiunea condusă de Marine Le Pen, RN, a depășit cu puțin sub 1% alianța actualului președinte Macron.

În Germania, CDU/CSU a obținut 6.6 puncte mai puțin decât în 2015, pentru SPD pierderea a fost de 12 puncte procentuale, foarte severă, în timp ce verzii sunt în creștere cu 10 puncte, 61.4% dintre germani ajungând la urne. Între cei tineri, 30% au votat cu partidul ”verde”, demonstrând atenția sporită pentru problemele de mediu.

CITESTE SI:  Noul ETF care urmărește indicele BET-TRN va putea fi tranzacționat la Bursa de Valori București începând cu 29 mai 2024

În Italia, formațiunea lui Salvini, Lega, a repurtat o victorie semnificativă, cu 34% din voturi, urmat de democrați, cu 22% și de mișcarea ”5 stele” care a coborât la 17.7%, tensionând astfel relațiile în coaliția de guvernare. Campania Lega a vizat reversarea tendinței de diminuare a populației și a avut o tentă anti-imigrație.

În Grecia, partidul de stânga Syriza al premierului Tsipras a avut un scor mai slab decât Noua Democrație, iar premierul a convocat alegeri anticipate.

Urmează acum negocierile între grupurile din Parlament pentru Comisia Europeană. După alegerile care au adus la vot cel mai mare procentaj din electorat din ultimii 20 de ani, 51% agregat, grupurile tradiționale au lăsat spațiu verzilor și formațiunilor non-centriste.

Cu toate că euroscepticismul este în creștere, este posibil ca viziunea centrală, desprinsă dintr-o alianță mai largă care cuprinde și EPP să fie în favoarea unei Europe mai strâns unită. Spațiul pentru schimbări de direcție este mai larg, iar dacă atenția politicienilor nu va fi captată de preferința unor alegători pentru restrângerea imigrației sau protejarea mediului, tendințele eurosceptice s-ar putea accentua, în timp.

Un alt eveniment important de raportat a fost zvonul care priveste o fuziune dintre doi mari producatori din domeniul auto, Fiat Chrysler și Renault. Discutia dintre cele două grupuri are la bază formarea unei aliante care ar putea ajunge pe locul trei in topul celor mai mari producatori auto la nivel mondial si urmăreste in principal reducerea costurilor de productie si dezvoltarea unor automobile de ultima generatie.

In urma informatiilor, actiunile grupului Renault au crescut cu peste 12% in timp ce Fiat Chrysler s-a apreciat cu 13%.

Fiat Chrysler a declarat că entitatea combinată va genera economii de 5 miliarde de euro anual (5,6 miliarde dolari) și va fi „efectuată ca o operațiune de fuziune în cadrul unei societăți-mamă olandeze„.


 

[ajax_load_more]