BET
16928.98
0.59%
BET-TR
35125.6
0.59%
BET-FI
60700.98
0.95%
BETPlus
2497.77
0.56%
BET-NG
1217.08
0.61%
BET-XT
1445.33
0.66%
BET-XT-TR
2965.22
0.66%
BET-BK
3104.2
0.52%
ROTX
37198.07
0.62%



Analiză BNR: a crescut cererea pentru creditele de consum, dar a scăzut pentru achizițiile de locuințe

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Conform ultimului raport BNR privind creditarea companiilor şi a populaţiei în al doilea trimestru din 2018, reiese faptul ca bancile au menținut in general constante standardele de creditare pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri și le-au înăsprit usor pe cele aferente creditelor de consum acordate populației.

În privința împrumuturilor acordate companiilor, standardele de creditare au rămas neschimbate comparativ cu trimestrul anterior. Băncile autohtone estimează, pentru trimestrul următor, o înăsprire moderată a standardelor de creditare în cazul împrumuturilor ipotecare și una semnificativă pentru creditele de consum acordate sectorului populației.

În ceea ce privește firmele, standardele de creditare sunt așteptate să se înăsprească într-o oarecare măsură, în contextul unor cerințe mai stricte privind capitalul băncilor.

In ceea ce priveste cererea de credite, comparativ cu primul trimestru din 2018, aceasta a scăzut moderat pe segmentul împrumuturilor pentru achiziția de locuințe și terenuri, în timp ce în cazul creditelor de consum aceasta a crescut semnificativ.

Avansul însemnat al cererii s-a resimțit și în cazul creditelor solicitate de companii, cu precădere prin prisma împrumuturilor pe termen lung, indiferent de dimensiunea companiei. Pentru trimestrul al treilea 2018, instituțiile de credit estimează menținerea constantă a cererii de împrumuturi pentru ambele tipuri de credite acordate populației.

CITESTE SI:  GES Furnizare, companie care face parte din grupul Simtel, semnează primele contracte de furnizare a energiei electrice

Cererea de credite provenită din partea companiilor este așteptată să continue tendința ascendentă, însă într-un ritm mai redus față de trimestrul curent. Pe segmentul întreprinderilor mici și mijlocii se așteaptă o moderare a ritmului de creștere în trimestrul următor, în timp ce în cazul companiilor de talie mare se întrevede o menținere la un nivel similar celui din intervalul curent, precizează analiza Bancii Nationale.

Tendintele de scadere a creditarii in sectorul imobiliar sunt confirmate si de rezultatele publicate de Institutul National de Statistica care precizeaza ca in trimestrul II au fost date in folosinta la nivel national 12.742 locuinte, in scadere cu 231 fata de aceeasi perioada a anului trecut. Conform analizei BNR, băncile locale au apreciat că prețurile imobilelor rezidențiale au continuat evoluția ascendentă, estimand in acelasi timp că această dinamică va continua și în T3 2018, însă cu o intensitate mai redusă.

Insa, in ceea ce priveste creditele de consum, lucrurile au avut o traiectorie diferita. Desi majoritatea bancilor au înăsprit destul de mult standardele de creditate, in principal datorita riscului asociat bonității clienților, cererea de credite de consum a crescut semnificativ in trimestrul II, atat în cazul împrumuturilor de consum fără ipotecă, cat și al cardurilor de credit.


 

[ajax_load_more]