BET
16893.98
0.38%
BET-TR
35052.99
0.38%
BET-FI
60338.62
0.35%
BETPlus
2492.91
0.37%
BET-NG
1214.82
0.43%
BET-XT
1441.44
0.39%
BET-XT-TR
2957.23
0.39%
BET-BK
3095.51
0.23%
ROTX
37115.57
0.4%



Autoritatea Bancară Europeană declară că ar putea fi necesare noi reguli UE privind cripto-activele

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Autoritatea bancară europeană (EBA) a publicat astăzi rezultatele evaluării sale privind aplicabilitatea și adecvarea legislației UE în cazul criptomonedelor. În mod obișnuit, activitățile prin care se tranzactioneaza aceste monede virtuale nu constituie servicii reglementate în domeniul bancar si al plăților din UE, existand riscuri pentru consumatorii care nu sunt abordați la nivelul UE, se arată intr-un raport al Autorității.

Tranzacționarea criptomonedelor ar putea genera de asemenea și alte riscuri, inclusiv din categoria spălării banilor, EBA recomandand Comisiei Europene să identifice o serie de acțiuni pe care le va întreprinde în 2019 pentru a spori monitorizarea activității cripto-monedelor.

In sens larg, cripto-activele reprezintă un tip de activ financiar privat care se bazeză în principal pe tehnica criptografiei și pe tehnologia registrelor distribuite (distributed ledger technology) ca parte a valorii lor de piață sau intrinseci. Există o gamă largă de cripto-active, inclusiv jetoane de plată / schimb (tokens), de exemplu, așa-numitele valute virtuale, jetoane de investiții și jetoane pentru a accesa un bun sau serviciu (așa-numitele jetoane de utilitate – utility tokens).

Cu toate acestea, Autoritatea Bancară Europeană precizează ca nivelul relativ scăzut al activității cripto-activelor observat în prezent în UE nu pare să ducă la implicații privind stabilitatea financiară.

Deși, în mod obișnuit, activitățile care implică cripto-active nu intră în sfera de aplicare a legislației bancare a Uniunii, există riscuri pentru consumatorii care nu sunt abordați la nivelul UE. Ca urmare a elaborării răspunsurilor naționale în materie de reglementare, divergențele dintre statele membre au început să apară, prezentând riscuri pentru condiții echitabile de concurență. Evoluțiile pieței indică, de asemenea, necesitatea unei revizuiri suplimentare a legislației UE împotriva spălării banilor.

CITESTE SI:  Cascade Capital are un buget de investiții de 40 mil. € pentru susținerea antreprenorilor locali

Din aceste motive, EBA a prezentat în raport un aviz adresat Comisiei Europene privind necesitatea unei analize cost / beneficiu, ținând seama de aspectele din interiorul și din afara sectorului financiar, pentru a determina care sunt acțiunile necesare în acest stadiu.

„Avertismentele EBA către consumatori și instituții cu privire la monedele virtuale rămân valabile. Autoritatea invită Comisia Europeană să evalueze dacă sunt necesare acțiuni de reglementare pentru a realiza o abordare comună a UE în ceea ce privește cripto-activele. EBA continuă să monitorizeze evoluțiile pieței din perspectiva prudențială și a consumatorilor,” a declarat Adam Farkas, Directorul Executiv al Autorității Bancare Europene.

De asemenea, Autoritatea recomandă Comisiei Europene să țină seama de concluziile din octombrie 2018 ale Grupului de acțiune financiară (și de orice alte standarde sau orientări) privind terminologia activităților „activelor virtuale” și să ia măsuri, acolo unde este posibil, pentru a promova coerența în tratamentul contabil al cripto-activelor.

Raportul poate fi vizualizat aici.


 

[ajax_load_more]