BET
16955.27
0.16%
BET-TR
35180.16
0.16%
BET-FI
60123.32
-0.95%
BETPlus
2501.38
0.14%
BET-NG
1221.32
0.35%
BET-XT
1445.29
0%
BET-XT-TR
2965.14
0%
BET-BK
3099.49
-0.15%
ROTX
37245.62
0.13%



Avertisment BNR: taxa pe activele financiare ale băncilor va avea implicații asupra politicii monetare și a procesului de creditare

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Consiliului de administraţie al Băncii Naționale a României a transmis in ultima sedinta de politica monetara un avertisment cu privire la prevederile OUG 114/2018 care vor avea efecte asupra intregului sistem bancar si nu numai.

Astfel, oficialii BNR au acordat o atentie sporită taxei pe activele financiare ale instituţiilor de credit, fiind discutate caracteristici și posibile implicații asupra politicii monetare și a procesului de creditare, precum și asupra stabilității financiare și macrostabilității în general.

Printre altele, membrii Consiliului au considerat că, prin maniera de stabilire, în funcţie de cotaţiile ROBOR, această taxă afectează eficiența și flexibilitatea politicii monetare, implicit capacitatea băncii centrale de a ține inflația sub control, care s-au dovedit a fi esențiale pentru readucerea ratei anuale a inflației în intervalul țintei în anul 2018.

Totodată, s-a arătat că efectele adverse ale taxei ar putea fi potențate de cele ale inițiativelor legislative vizând sectorul bancar aprobate recent, ale căror prevederi sunt de natură a afecta creditarea și transmisia monetară, dar și stabilitatea băncilor, precum și costurile de finanțare externă ale economiei. Mai mult de atât, unii membri ai Consiliului au sugerat întrunirea Comitetului Național de Supraveghere Macroprudențială pentru a examina efectele noilor măsuri care privesc sistemul bancar și a face recomandări autorităților publice.

De asemenea, Consiliul BNR a apreciat că incertitudinile provenite din mediul extern sunt în creștere, în contextul încetinirii economiei zonei euro și a celei globale, și al sporirii riscurilor induse la adresa perspectivei acestora de conflictul comercial și de procesul de ieșire a Marii Britanii din UE, precum și de tendința de înăsprire a condițiilor financiare și de volatilitatea pieței financiare internațională. S-au făcut, de asemenea, referiri la conduita politicii monetare a BCE și a altor bănci centrale mari și la atitudinea probabilă a băncilor centrale din regiune.

CITESTE SI:  Buget OMV Petrom 2024: Venituri similare cu anul precedent dar un profit net în creștere cu 31%

In ceea ce privește inflația anuală, aceasta și-a accelerat scăderea în primele două luni ale trimestrului IV 2018, coborând în octombrie la 4,25%, de la 5,03% în septembrie, iar în noiembrie la 3,43% – nivel inferior celui prognozat și situat în interiorul intervalului de variație al țintei staționare.

Așa cum s-a anticipat, ampla corecție descendentă a fost în principal rezultanta efectelor de bază dezinflaționiste ce au marcat puternic în acest interval dinamica prețurilor volatile și cea a prețurilor administrate și, într-o măsură mai mică, variația prețurilor produselor din tutun. Influențe suplimentare au venit din scăderile consemnate în noiembrie pe segmentul combustibililor și pe cel al legumelor și fructelor,” se arată in comunicatul Bancii Nationale.

În aceste condiții, Consiliul de administrație al BNR a decis în unanimitate menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50%, a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 3,50%. De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis în unanimitate păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.


 

[ajax_load_more]