BET
8140.31
0.38%
BET-TR
12319.08
0.39%
BET-FI
35542.52
-0.52%
BETPlus
1217.31
0.37%
BET-NG
705.63
0.11%
BET-XT
737.73
0.24%
BET-XT-TR
1129.47
0.25%
BET-BK
1555.57
0.07%
ROTX
16934.21
0.43%

BNR menţinut rata dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

In cadrul sedinei de politică monetară de astazi, Consiliul de administrație al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an precum și menţinerea la 1,50% pe an a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit și la 3,50% pe an a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard), se arata in comunicatul oficial al institutiei.

Consiliul de administrație al BNR a decis totodată păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Decizia a fost fundamentată in principal datorită incetinirii ratei inflatiei in luna iunie care a ramas la 5,4%, in ciuda creşterii în termeni anuali a preţului combustibililor şi a preţurilor legumelor şi fructelor, compensate totuși partial de scaderea preţului produselor din tutun. 

Rata anuală a inflaţiei CORE 2 ajustat (care elimină din calculul inflaţiei IPC prețurile administrate, volatile, ale produselor din tutun și ale băuturilor alcoolice, prețuri asupra cărora influența politicii monetare este puțin semnificativă sau nulă) a continuat să scadă ușor, până la 2,9% în luna iunie, de la 2,99% în luna anterioară şi 3,05% în luna martie.

Decelerarea a fost indusă de segmentul produselor alimentare procesate şi de cel al serviciilor, în principal sub influenţa dinamicii preţurilor internaţionale ale unor produse agroalimentare şi a evoluţiei cursului de schimb al leului în raport cu euro.

În luna iunie, rata medie anuală a inflației IPC a ajuns la 3,6% de la 3,3% în luna mai, calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum, rata medie anuală s-a situat la 2,9% faţă de 2,6% în luna mai.

In comunicat se mai arata ca datele provizorii privind creșterea economică în trimestrul I 2018 indică moderarea ritmului de creştere economică la 4%, de la 6,7% în trimestrul IV 2017.

Această evoluţie reprezintă o revenire către ritmul potenţial de creştere, fiind însoţită de reducerea excedentului de cerere agregată. Contribuţia majoritară, dar în diminuare faţă de trimestrul IV 2017, a consumului gospodăriilor populaţiei a fost revizuită uşor în jos, iar aportul pozitiv al formării brute de capital fix a fost revizuit în sus.

Contribuția negativă a exportului net la creşterea PIB real a crescut considerabil, în condiţiile în care noile date arată că dinamica anuală a importurilor a încetinit mai puţin decât în varianta anterioară, rămânând deosebit de ridicată.

Cele mai recente date statistice arată o încetinire a creșterii anuale a producţiei industriale în perioada aprilie-mai comparativ cu trimestrul I 2018, concomitent însă cu sporirea semnificativă a dinamicii comenzilor noi în industria prelucrătoare.

CITESTE SI:  Acțiunile americane suferă un declin în urma măsurilor de retaliere luate de China

Lucrările din construcţii au continuat să scadă în termeni anuali, pe seama segmentului construcţiilor rezidenţiale, în timp ce activitatea din comerț și-a menținut dinamica robustă. Deficitul de cont curent și-a temperat considerabil adâncirea în raport cu perioada similară a anului trecut. În același timp, variația anuală a costurilor salariale unitare din industrie a urcat în luna mai (la +8,6%, în creștere cu 2,4 puncte procentuale comparativ cu luna aprilie), pe fondul încetinirii ritmului de creştere a productivităţii muncii.

In ceea ce priveste evolutia creditului, sectorul privat și-a reaccelerat creșterea în iunie, la 6,8%, de la 6,4% în luna mai, pe seama creditului acordat populaţiei, dar mai ales a creditului acordat societăţilor nefinanciare. Ponderea în total a componentei în lei a continuat să se mărească, ajungând la 65% (de la un minim de 35,6% în mai 2012).