BET
16928.98
0.59%
BET-TR
35125.6
0.59%
BET-FI
60700.98
0.95%
BETPlus
2497.77
0.56%
BET-NG
1217.08
0.61%
BET-XT
1445.33
0.66%
BET-XT-TR
2965.22
0.66%
BET-BK
3104.2
0.52%
ROTX
37198.07
0.62%



Johan Meyer, Manager de Portofoliu al Fondulului Proprietatea: Hidroelectrica este pregătită pentru un IPO

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

In cadrul unei video-conferințe de presă susținută astăzi după Adunarea Generală a Acționarilor Fondului Proprietatea, Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments și Manager de Portofoliu al FP a declarat că listarea Hidroelectrica continuă să fie o prioritate pentru actionarii fondului, din păcate însă mediul politic și cadrul legislativ volatil din acest moment îngreunează progresul listarii, în acest moment consilierii juridici și de capital fiind numiți pentru potențiala listare pe bursă a Hidroelectrica.

Iată cele mai importante declarații ale sale în ceea ce privește activitatea Fondului:

• Elementul cheie este valoarea NAV-ului de 9,91 miliarde lei și ceea ce este cu adevărat îmbucurător este faptul că am redus valoarea discount-ului pe actiune până la 17,51%.  

• Dividendul platit în iunie pentru anul trecut a fost de 0,0642 RON, echivalentul unui randament de 5,68%.

• Am parcurs un drum lung în ceea ce privește evoluția prețului acțiunii și a discountului datorită muncii echipei noastre. Deși epidemia de coronavirus a creat probleme în lume și în țară cu unele industrii înregistrând un impact mai puternic față de altele, evoluția noastră a înregistrat în această perioadă două recorduri: cel mai mare preț per acțiune și cel mai redus discount. Acest trend pozitiv va continua. 

• În ceea ce privește portofoliul ar merita menționate intrările de numerar ca urmare a distribuției de dividende speciale de către Enel și tranzacția de vânzare a 3% din acțiunile OMV Petrom care ne-au permis la rândul nostru să distribuim numerar acționarilor noștri. Totodată ne dă confortul că vom continua și în 2021.

• Estimatul distribuției totale către acționari pentru 2020 este de 1,48 miliarde RON, dintre care 419,7 milioane RON sub formă de dividende și 252,5 milioane RON în programe de buy-back. Distribuțiile totale către acționari din 2010 până în 2020, prin răscumpărări și numerar, se vor situa la 13,76 miliarde RON sau 3,7 miliarde USD.

• Anul acesta vom încheia cel de-al 11-lea program de răscumpărare a 800 de milioane de acțiuni reprezentând 11,1% din capitalul social al Fondului, urmând să continunăm în 2021 cu un program similar. 

• Adunarea Generală a Acționarilor a aprobat astăzi cel de-al 12-lea program de răscumpărare și mai multe modificări ale actului constitutiv, în bugetul aferent anului 2021 și a numit doi noi membri în Comitetul Reprezentanților ca urmare a încetării a două dintre mandate, astfel: doamna Ilinca von Derenthall ca urmare a demisiei doamnei Vivian Nicoli; domnul Ciprian Lăduncă ca urmare a demisiei domnului Steven Cornelis van Groningen; mandatul noilor membri este valabil pentru o perioadă de trei (3) ani și își va produce efectele începând cu data acceptării mandatului.  

CITESTE SI:  Companiile din portofoliul Morphosis Capital Fund I au încheiat 2023 cu o cifră de afaceri combinată de 100 de milioane de euro

Întrebat despre strategia fondului și posibilitatea de a lua în calcul și investițiile de tip private equity, Johan Meyer a punctat următoarele:

• “Este o oarecare concepție greșită despre faptul că Franklin Templeton are în vedere doar companiile aflate deja în portofoliu, întrucât este de datoria noastră, ca administratori de investiții, să ne uităm la toate oportunitățile din piață. Astfel, continuăm să evaluăm toate oportunitățile de investiții, comparându-le cu obiectivele acționarilor noștri.”

• “Una dintre problemele întâlnite în tranzacțiile de tip private equity este aceea că acestea tind să fie, de obicei, relativ mai mici decât investiția în sine și astfel, este necesară o investiție inițială destul de mare pentru a vedea anumite efecte, fiind nevoie de o analiză amănunțită în cazul în care Fondul va face o astfel de investiție.”

Despre listarea Hidroelectrica, Johan Meyer a declarat următoarele:

• “Listarea Hidroelectrica continuă să fie o prioritate pentru noi, din păcate însă mediul politic și cadrul legislativ volatil din acest moment îngreunează progresul listarii. În acest moment consilierii juridici și de capital au fost numiți pentru potențiala listare pe bursă a Hidroelectrica.”

• “Cea mai mare problemă rămâne dezacordul dintre Guvern și Parlament, ce creează un blocaj atât pentru listarea Hidroelectrica, cât și pentru piața de capital românească, iar cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru acționari este să le oferi acestora stabilitate și predictibilitate”.

• “Hidroelectrica este pregătită pentru un IPO, însă este în continuare nevoie de sprijin politic. Sperăm ca după alegerile din decembrie să progresăm în procesul listării.”

Întrebat despre industriile ce vor continua să fie afectate de pandemie și cele care își vor reveni, Johan Meyer a declarat următoarele:

• “Este foarte dificil să continui să operezi în piață având în vedere restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii de coronavirus. Cred că industriile care au nevoie de prezența fizică a oamenilor vor avea în continuare de suferit pe termen scurt spre mediu.”

Despre tranzacția OMV-Petrom și fondurile obținute din aceasta, Johan Meyer a declarat următoarele:

• “Dimensiunea tranzacției este o funcție a mecanismului dintre cerere și ofertă. Faptul că am reușit să vindem 3% indică faptul că a existat cerere pentru 3% din companie, la un preț ce a fost potrivit pentru noi.” 

• “Fondurile obținute din această tranzacție vor fi folosite atât pentru a maximiza randamentele către acționari, cât și pentru a lua în considerare alte potențiale investiții potrivite pentru Fond.”