BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Piața rezidențială din România, în vizorul investitorilor instituționali

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Sectorul rezidential rămâne un pilon de susținere extrem de puternic în piața imobiliară locală prin faptul că oferă un grad ridicat de siguranță, o lichiditate mai bună și un randament atractiv, în actualul context.

Pandemia a acutizat probleme anterioare ale spațiului locativ, iar eficientizarea suprafetelor a fost luată acum mult mai mult în calcul de către cumpărători în detrimentul locației propriu-zise.

Noi trenduri rezidențiale

Una dintre soluțiile pragmatice de context se definește prin reorientarea anumitor proiecte de birouri în dezvoltări mixte, cu o componentă rezidențială. Observăm această tendință atât în cazul unor proiecte de birouri deja construite, unde se urmărește reconvertirea acestora în spații locative, dar și în cazul fazelor neîncepute încă, regândite în produse rezidențiale.

O altă tendință din piață este aparitia locuințelor destinate strict închirerii (proiecte de tip built-to-rent), un produs ce asigură venituri stabile din închirieri ulterioare.

Necesitatea unei diversificări a surselor care generează venituri a definit o nouă strategie de investiții rezidențiale prin achiziția mai multor unităti deodată, adică a pachetelor de apartamente dintr-unul sau din mai multe proiecte rezidențiale. Investitorii locali sunt interesați de astfel de achiziții, iar ca profil al cumpărătorilor, vorbim de cele mai multe ori de antreprenori, cu un capital realizat în alte industrii și redirecționat spre imobiliare”, a declarat Flavius Pop, senior consultant Living Department JLL România.

CITESTE SI:  ARTPRINT pregătește a doua emisiune de obligațiuni corporative în valoare de 3 milioane de lei, intermediată de Tradeville

 

Pachetele de apartamente reprezintă o investiție foarte atractivă, cu un management ușor, risc scăzut, care vin din particularitatea fiecărei unități locative de a genera venituri, independent de celelalte și unde se urmărește atât stabilitatea veniturilor din chiriile obținute, cât și aprecierea valorii unitătilor pe termen mediu spre lung. 

Toate aceste tendinte au creat premisele ideale pentru intrarea pe piață a investitorilor instituționali din segmentul multi-familial. Aceste fonduri se raportează la volume mari de unități, de ordinul sutelor sau chiar miilor de unități, generatoare de venituri, cu randamente de minim 6,5-7%. România a devenit extrem de atractivă în contextul în care piața europeană are prea puține exemple de randamente ce depășesc 3%. Polonia înregistrează circa 5,5%, iar în București există proprietăti care generează chiar și 7% – 8% randament”, a adăugat Flavius Pop, senior consultant Living Department JLL România.