BET
16378.04
0.19%
BET-TR
33982.49
0.19%
BET-FI
59849.76
0.43%
BETPlus
2423
0.21%
BET-NG
1175.46
0.03%
BET-XT
1402.1
0.21%
BET-XT-TR
2876.53
0.21%
BET-BK
3025.05
0.23%
ROTX
35868.52
0.05%


TTS devine primul transportator de mărfuri listat la bursă, în urma unei oferte publice de 288 mil lei

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

TTS (Transport Trade Services), cel mai mare transportator român pe Dunăre, s-a listat la Bursa de Valori București (BVB), în urma unei oferte publice inițiale (IPO) prin care acționarii societății au vândut 50% din acțiuni, pentru 288 milioane lei

(58,5 milioane euro). Acțiunile TTS sunt tranzacționate, din 14 iunie, sub simbolul TTS, pe Piața Reglementată, categoria Premium. Este prima ofertă publică inițială derulată pe piața de capital în ultimii peste trei ani, iar listarea companiei vine într-o perioadă efervescentă a pieței de capital, ca urmare a numărului mare de companii care aleg bursa pentru finanțare.

Felicităm TTS, intermediarul Swiss Capital și agenții de distribuție BRK Financial Group și TradeVille, pentru succesul acestei oferte. Listarea celui mai mare transportator român pe Dunăre demonstrează, din nou, că la Bursa de Valori București pot fi derulate oferte de dimensiuni importante și că investitorii sunt dispuși să-și plaseze banii în companii cu perspective promițătoare.

Suprasubscrierea consistentă pe tranșa investitorilor de retail, care putea acoperi valoarea întregii oferte, precum și interesul investitorilor instituționali, reprezintă dovezi în plus a forței financiare pe care o au investitorii de la BVB”, a spus Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București.

Experiența ofertei publice și comunicarea directă cu investitorii au fost benefice pentru societate. După anul 2017 am restructurat și îmbunătățit organizarea societății cu rezultate bune, marcate de creșterea și stabilizarea EBITDA.

Intrăm într-o nouă etapă a parcursului TTS, cu responsabilitate față de toți cei care au optat să investească în planurile noastre. Mulțumesc tuturor celor care ne-au sprijinit în acest proces: investitorilor pentru încredere, echipelor care ne-au consiliat. Am încredere că echipa TTS va confirma așteptările acționarilor”, a spus Petru Ștefănuț, Director General, TTS (Transport Trade Services).

Compania a derulat în perioada 24 mai – 4 iunie o ofertă publică inițială, în cadrul căreia cei 14 acționari ai societății au oferit spre vânzare proporțional, pachete de acțiuni reprezentând 50% din capitalul social al companiei. Toate acțiunile au fost vândute la prețul de 19,2 lei/acțiune, ceea ce a dus valoarea ofertei publice la 288 milioane lei (58,5 milioane euro). Oferta a fost intermediată de Swiss Capital, iar BRK Financial Group și TradeVille au fost agenți de distribuție. Echipa de avocați Schoenherr și Asociații a fost consultantul legal al tranzacției.

O ofertă publică precum cea derulată de TTS reprezintă un test pentru companie, aceasta fiind evaluată de întreaga comunitate a pieței de capital. Încheierea cu succes a ofertei reprezintă validarea companiei de către investitori. Ne dorim să avem cât mai multe IPO-uri derulate la BVB, mai ales pe Piața Reglementată, pentru că accesul pe această piață oferă și accesul către un număr cât mai mare de investitori, inclusiv investitori instituționali, deci la o sursă de capital mult mai mare și diversificată”, a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București.

CITESTE SI:  GapMinder Ventures lansează GapMinder Fund II, cel mai mare fond de capital de risc cu focus pe piața startup-urilor de tehnologie din România

Ne bucurăm că am participat la aducerea la Bursa de Valori București a unui campion al economiei românești, un lider de piață ce face cunoscută industria navală românească pe tot bazinul dunărean din Ucraina până în Germania. Mulțumim colegilor noștri de la TradeVille și BRK Financial Group pentru sprijinul adus.

Sperăm ca Transport Trade Services să fie și el un ambasador al bursei și să atragă alți lideri ai economiei noastre în a utiliza mecanismele pieței de capital pentru o dezvoltare durabilă. Piața de capital locală, prin fondurile de pensii, fondurile mutuale și segmentul de retail, care în ultimul timp este din ce în ce mai activ, devine un jucător redutabil de finanțare pentru emitenții români. Opinia noastră este că piața locală poate absorbi, în prezent, 400-500 milioane de euro ca participație în cadrul unei oferte publice fără a apela la investitorii externi”, a spus Constantin Brumă, responsabil proiect, Swiss Capital.

Acțiunile TTS au fost alocate pe două tranșe, una pentru investitorii de retail (15% din ofertă – 2,25 milioane de acțiuni) și alta pentru investitorii instituționali (85% din ofertă 12,75 milioane de acțiuni), cu posibilitatea realocării unui pachet de 5% din acțiuni între cele două tranșe, alocare care a fost făcută la închiderea ofertei.

Tranșa investitorilor de retail a fost împărțită în două sub-tranșe: Sub-Tranșa A, cu alocare garantată (10% din ofertă), și Sub-Tranșa B, cu alocare pro-rata (5% din ofertă). Datorită suprasubscrierii ridicate pe Sub-Tranșa B, la finalul ofertei, acest segment a fost suplimentat la 10% din ofertă. Swiss Capital, în calitate de Manager de Stabilizare, va putea aplica un mecanism de stabilizare a prețului în limita unui număr de 1,01 milioane de acțiuni achiziționate în acest program, pe o perioadă de 30 de zile de la listarea TTS.

TTS a fost înființată în 1997 și este societatea mamă a TTS Grup, cel mai puternic furnizor de servicii logistice integrate de pe Dunăre. Grupul este activ în nouă țări în expediția de mărfuri, transport fluvial, operațiuni portuare, precum şi alte activități conexe, acoperind peste 100 de porturi şi terminale portuare.

În ultimii 20 de ani, TTS Grup a crescut constant, atât organic, cât şi prin achiziții, având la activ investiții de peste 200 milioane euro. Grupul a înregistrat o cifră de afaceri de 520 milioane lei în 2020, în scădere ușoară comparativ cu nivelul din 2019, când a urcat cu peste 16%, la 551,8 milioane lei.

Profitul net al TTS a scăzut cu 9% în 2020, la 48,3 milioane lei, după ce în 2019 a avansat de peste 3 ori, la 53,2 milioane lei. Președintele Consiliului de Administrație al TTS, Alexandru Mircea Mihăilescu, a rămas cel mai important acționar al societății, cu o participație de 25,26%.