BET
14338.13
-0.21%
BET-TR
29321.75
-0.23%
BET-FI
53247.89
0.26%
BETPlus
2133.67
-0.2%
BET-NG
1063.08
-0.46%
BET-XT
1236.72
-0.14%
BET-XT-TR
2506.49
-0.16%
BET-BK
2673.2
0%
ROTX
31475.24
-0.25%Acordul comercial dintre SUA și China este de așteptat să aibă un impact minim asupra piețelor financiare

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

SUA – Raportul NFP mai slab ar putea afecta dolarul american

Raportul NFP (Non farming payroll) din decembrie a fost sub așteptări, modificarea numărului de angajați înregistrând un avans de 145 de mii de noi locuri de muncă, dar după rezultatul foarte bun din noiembrie nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare.

De fapt, media pentru 2019 (176 mii) nu este cu mult sub cea din perioada 2011-2018 (202 mii) și, în orice caz, este un nivel mai ridicat decât cel anticipat în urmă cu un an.

Prin urmare, încetinirea ritmului de creștere a salariului, care de această dată a fost alimentată de locurile de muncă din sectorul manufacturier, ar putea determina motive de îngrijorare, mai ales dacă reflectă incertitudinea în afaceri (indicatorii ISM din SUA au scăzut semnificativ pe tot parcursul anului 2019).

Urmărește evoluția instrumentelor preferate direct din platforma de tranzacționare

Nu ar trebui să fie cazul dacă ținem cont că rata șomajului se află la minime record. Acest context reduce posibilitatea ca Fed să ia în considerare majorarea dobânzilor, un factor care ar putea afecta dolarul.

Creșterea salariilor în SUA a încetinit. Sursa: Macrobond, XTB Research

Asia – nu vă așteptați la efecte majore în urma semnării Primei Faze a acordului

În ultima vreme au apărut o serie de vești pozitive din Asia. În special, indicatorul PMI din Coreea de Sud care a revenit deasupra pragului de 50 de puncte pentru prima dată din aprilie anul trecut. Acest aspect indică o posibilă redresare în industria semiconductorilor din toată regiunea.

CITESTE SI:  Acțiunile producătorului de semiconductori ARM au crescut cu 25% în prima zi de tranzacționare

Din nou, China ar putea fi ”o povară” pentru perspectivele de creștere a regiunii. Piața imobiliară nu poate continua să contribuie în ritmul anilor precedenți, iar mult așteptata Primă Fază a acordului va avea un efect marginal asupra ritmului de creștere economică.

Conflictul dintre Iran și SUA: ce trebuie să știi dacă ești investitor – Claudiu Cazacu, comentarii LIVE

Se poate observa că modificarea taxelor vamale va avea un efect mai mult simbolic (cel mai important aspect este anularea tarifelor care nu au intrat în vigoare).

Prin urmare, cel mai mare efect ar putea veni din partea sentimentului investitorilor. Există totuși un aspect problematic. Președintele Trump spune că a Doua Fază a acordului ar putea să fie semnată după alegeri, scenariu care este posibil să nu se materializeze.

Majoritatea taxelor vamale impuse vor rămâne active. Sursa: XTB Research

Europa – producția din Germania continuă să întâmpine probleme

Perspectivele economice din Europa vor depinde de sectorul manufacturier din Germania – cel puțin într-o manieră semnificativă. Rapoartele din noiembrie nu au adus niciun progres. Raportul industrial a scăzut cu 6,1% YoY,  mai mult decât în octombrie (-4,6%), deși acest rezultat a fost determinat parțial de elementul sezonier.

În termeni ajustați, producția a crescut cu 1,1% față de octombrie, mai mult decât era prevăzut. Aspectele pozitive se opresc aici. Comenzile industriale și exporturile au scăzut: cu 1,3% și, respectiv, 2,3% MoM, ceea ce arată o cerere slabă (în special externă). Din perspectiva pieței, chiar dacă va avea loc o redresare, aceasta pare deja a fi inclusă în preț.

Chiar dacă va avea loc o revenire, această este deja inclusă aproape în totalitate în preț. Sursa: Macrobond, XTB Research


 

[ajax_load_more]