BET
17050.29
0.22%
BET-TR
35377.3
0.22%
BET-FI
60789.82
0.57%
BETPlus
2519.39
0.2%
BET-NG
1214.8
0.47%
BET-XT
1454.6
0.2%
BET-XT-TR
2984.23
0.2%
BET-BK
3137.25
0.08%
ROTX
37462.31
0.28%Acordul comercial sino-american înviorează tranzacțiile cu mărfuri la nivel global

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Mărfurile, mai ales metalele industriale, au primit un impuls săptămâna trecută în urma veștilor că faza unu a acordului comercial a fost îndeplinită. Indicele Bloomberg Commodity Index a fost cu 2,2% mai ridicat la nivelul săptămânii, toate sectoarele înregistrând câștiguri.

Odată semnat de ambele țări, acordul conține o promisiune din partea chinezilor de a cumpăra mai multe bunuri agricole americane, iar din partea americanilor o promisiune de micșorare a tarifelor existente. În afara metalelor, mărfurile agricole s-au remarcat prin extinderea creșterii de două luni în cazul cafelei la 45%.

Cu toate acestea, mai rămân câteva obstacole majore înainte ca toate tarifele să fie eliminate, iar acum e puțin probabilă o fază a doua a acordului până după alegerile din 2020 din SUA. Și faza unu a acordului poate atrage mult atenția, dat fiind că China va cumpăra bunuri agricole americane în valoare de aproape 50 de miliarde de dolari, o sumă mai mare decât totalul valorii cumpărăturilor făcute de China în SUA în ultimii trei ani.

Cererea totală pentru boabe de soia din China, cel mai important element dintre toate, este deja în scădere din anii anteriori datorită reducerii bruște a efectivului de porcine lovit de gripă. Din acest motiv, piața trebuie să obțină mai multe detalii despre ce produse și ce interval de timp sunt incluse în acordul dintre cele două părți. Înțelegerea comercială a ajutat la creșterea contractelor futures la soia către un câștig săptămânal de 3%.[emaillocker]

Mărfurile, în general, au primit un impuls în urma ultimei actualizări a OCDE cu privire la indicatorii principali globali. Aceștia sugerează că economia globală a depășit un moment critic în octombrie, trecând de la faza de contracție la cea de redresare. Octombrie a fost, de asemenea, luna în care țițeiul și cuprul, ambele mărfuri pro-ciclice, și-au început actuala redresare. Cu toate acestea, nesiguranța e încă ridicată și ajustările din lunile următoare ar putea șterge ceea ce, la suprafață, pare a fi un punct de cotitură în economia globală.

Metalele industriale, în frunte cu nichelul aflat în redresare și (surprinzător, dată fiind situația) metalele prețioase, s-au tranzacționat toate în creștere la nivelul săptămânii. O furtună perfectă declanșată de știri tehnice și fundamentale a ajutat paladiul să sară către 2000$/uncie, susținând astfel platina care ajunsese la o scădere față de aur la un nivel limitat de 530$/uncie, un minim pe ultimele șase luni.

Redresarea recentă a cuprului de calitate superioară prin câteva niveluri tehnice de rezistență s-a extins și mai mut în urma veștilor comerciale. Aceasta a fost determinată de raportări ale creșterii cererii chineze în combinație cu o scădere a inventarului monitorizat de cele trei burse principale din NY, Londra și Shanghai la cel mai scăzut nivel din ianuarie încoace. Fondurile de acoperire ce acoperă pozițiile short deținute din ianuarie au ajutat la furnizarea impulsului suplimentar ce a dus piața și mai sus.

Sursa: Saxo Bank

Țițeiul a continuat să crească, susținerea fiind oferită de ultimele știri legate de acordul comercial și de decizia grupului OPEC+ de a coborî plafonul producției cu încă 500.000 barili/zi până în martie anul viitor. Reducerea suplimentară și voluntară de 400.000 de barili/zi anunțată de ministrul saudit al petrolului la ședința de săptămâna trecută de la Viena a fost văzută în principal ca o încercare a regatului de a determina o evaluare de 2 trilioane de dolari la Aramco.

CITESTE SI:  Analiză Claudiu Cazacu, XTB: Precedent în „uber-izarea prețurilor”. Cum pot cartofii prăjiți să influențeze valoarea acțiunilor

Susținut de o cerere puternică și de unul dintre cele mai mici titluri liber tranzacționabile de doar 1,5%, acest nivel a fost atins în a doua zi de tranzacționare. Dacă o asemenea evaluare ridicată poate fi menținută până săptămâna viitoare, când o tranșă mult mai mare ajunge pe piață în cele din urmă, acest lucru rămâne de văzut.

Rapoartele lunare ale pieței petrolului de la OPEC, AIE și EIA au prezentat o mică îmbunătățire a perspectivei cererii pentru petrol la nivel global. Cu toate acestea, diferența dintre cererea la nivel mondial și creșterea rezervelor non-OPEC persistă și subliniază necesitatea ca OPEC+ să țină sub control strict producția, mai ales în prima jumătate a anului 2020. În următoarele luni, piața se va concentra pe Irak și Nigeria pentru a urmări dacă acestea implementează reducerile necesare pentru ca Arabia Saudită să fie mulțumită având în vedere că duce principala povară a menținerii susținerii prețurilor.

Țițeiul WTI a ajuns la 60$/b pe măsură ce tendința de creștere de la minimul din octombrie s-a extins și mai departe. Ne menținem părerea că situația pieței excedentare ar trebui să pună o limită tendinței de creștere, menținând, în același timp, prețul în cadrul intervalului subliniat în graficul de mai jos.

Sursa: Saxo Bank

Aurul sfidează gravitația în continuare, iar prețul se ține ferm pe poziții în ciuda pierderii susținerii din partea stocurilor în creștere, în ciuda acordului comercial în curs de creare, a reducerii estimărilor pentru o viitoare tăiere a dobânzii și a creșterii randamentelor obligațiunilor.

Elementul din urmă a determinat o scădere a sumei totale a datoriei globale cu randament negativ la 11,5 trilioane de dolari, un minim pe șase luni. Creșterea la un nivel record de 17 trilioane de dolari din perioada iunie-septembrie a fost cea care a ajutat aurul să iasă din intervalul în care se afla de mulți ani.

În ciuda acestor evoluții de final de an, aurul a rămas ferm deasupra liniei de suport de 1450$/uncie. Deși arată cam obosit și posibil să aibă nevoie de o corecție mai profundă pentru a reporni cererea, ne menținem perspectiva pozitivă pentru aur în 2020. Această credință se bazează pe un mediu cu randament scăzut continuu, estimări foarte reduse cu privire la rentabilitatea capitalurilor proprii și multiple riscuri reziduale.

Sursa: Saxo Bank

Analiză efectuată de Ole Hansen, Director strategie mărfuri in cadrul Saxo Bank[/emaillocker]


 

[ajax_load_more]