BET
11530.21
-0.34%
BET-TR
22427.67
-0.34%
BET-FI
49366.89
-1.22%
BETPlus
1722.93
-0.34%
BET-NG
865.23
-0.42%
BET-XT
1010.74
-0.47%
BET-XT-TR
1953.57
-0.47%
BET-BK
2165.29
-0.31%
ROTX
25882.91
-0.52%


Acțiunea zilei: JP Morgan Chase, cea mai mare bancă din SUA

Autor: XTB Online Trading
Timp de citit: 2 minute

JP Morgan Chase, cea mai mare bancă din SUA din punct de vedere al activelor, a raportat săptămâna trecută rezultatele financiare care au depășit prognozele analiștilor și au contribuit la calmarea temporară a dispoziției investitorilor îngrijorați de sănătatea economiei SUA, al cărei sector bancar este “testul de turnesol”.

Performanța surprinzător de puternică a celei mai mari bănci din SUA în ceea ce privește activele deținute a fost influențată de creșterea ratei dobânzii, care a contribuit la generarea de venituri mai mari din dobânzi.

Iată rezultatele cheie:

• Venituri: 33,49 miliarde USD față de estimările de 32,1 miliarde USD (Refinitiv)

• Câștigul pe acțiune (EPS): 3,12 USD față de estimările de 2,88 USD (Refinitiv)

Banca a declarat că aceste câștiguri din trimestrul al treilea au scăzut cu 17% față de un an în urmă, la 9,74 miliarde dolari, sau 3,12 dolari pe acțiune, deoarece compania a făcut provizioane suplimentare de 808 milioane dolari pentru a acoperi creditele neperformante.

Excluzând 24 de cenți pe acțiune aferente pierderilor din titlurile de investiții, banca a raportat un câștig pe acțiune (EPS) de 3,36 dolari, depășind cu ușurință estimările analiștilor.

banner investors day

Veniturile au crescut cu 10%, până la 33,49 miliarde dolari, cifra notabilă fiind venitul net din dobânzi, care a crescut cu 34% până la 17,6 miliarde dolari datorită ratelor mai mari ale dobânzilor și unui portofoliu de credite în creștere.

Acest rezultat a depășit așteptările analiștilor cu peste 600 de milioane de dolari.

Cu toate acestea, un factor de risc semnificativ pune presiune pe sectorul bancar.

Creșterea dobânzilor favorizează sectorul bancar doar până la un anumit punct, traducându-se într-o creștere a veniturilor din dobânzi la credite. Peste un anumit nivel, costul riscului – probabilitatea ca împrumutații să nu plătească – începe să crească.

CITESTE SI:  Claudiu Cazacu, XTB: Inflație record în Europa, dar se întrevede, la orizontul anului viitor, „zona de platou”

Analiştii s-au arătat îngrijoraţi de impactul pe care îl va avea încetinirea economiei asupra băncii.

Se estimează că, dacă rata șomajului din SUA crește la 5-6%, banca va trebui probabil să-și majoreze provizioanele pentru pierderi din împrumuturi cu aproximativ 5-6 miliarde de dolari în mai multe trimestre, a declarat vineri, directorul general al JPMorgan, Jamie Dimon, într-o conferință telefonică.

În ciuda performanței surprinzător de puternice a băncilor, care poate fi considerată un indicator important al economiei SUA, investitorii sunt îngrijorați de faptul că Fed ar putea declanșa din “neatenție” o recesiune.

banner investors day

Veniturile din serviciile bancare de investiții și creditele ipotecare au scăzut brusc, iar companiile pot dezvălui scăderi din cauza unei scăderi a activelor financiare.

Mai mult, investitorii se așteaptă ca băncile să crească provizioanele pentru pierderi din credite pe măsură ce se intensifică temerile de recesiune.

Potrivit analiștilor, se așteaptă ca cele mai mari șase bănci din SUA în funcție de active să aloce un total de 4,5 miliarde de dolari în provizioane.

Așteptările pieței enumerate mai sus par să fie confirmate de declarația echilibrată a lui Dimon din această săptămână, potrivit căreia se așteaptă să aibă loc o recesiune în SUA în următoarele șase până la nouă luni.

Una peste alta, se pare că rezultatele mai bune decât cele așteptate ale celor mai mari bănci din SUA conturează nu atât starea de sănătate excepțional de bună a sectorului bancar, cât starea de spirit excepțional de pesimistă a analiștilor bursieri, care, pregătindu-se pentru riscul unei recesiuni iminente, stabilesc consensul pieței la un nivel efectiv scăzut.

Cu toate acestea, acest lucru poate oferi o oportunitate pentru creșteri pe termen scurt, așa cum am văzut în ultima săptămână.