BET
17053.95
0.24%
BET-TR
35384.91
0.24%
BET-FI
60789.82
0.57%
BETPlus
2519.89
0.22%
BET-NG
1215.77
0.55%
BET-XT
1454.92
0.22%
BET-XT-TR
2984.88
0.22%
BET-BK
3137.04
0.07%
ROTX
37438.48
0.21%Acțiuni de creștere: Alibaba, cel mai mare site chinezesc de comerț electronic, revine în atenția investitorilor

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Alibaba (BABA.US), cel mai mare site chinezesc de comerț electronic, a avut în ultimele zile o evoluție interesantă. În primul rând, JPMorgan a numit sectorul tehnologic chinez „neinvestibil” și a stabilit un preț țintă de 65 de dolari pentru Alibaba.

Pe de altă parte, declarația recentă a guvernului chinez a provocat o creștere masivă de 37% săptămâna trecută. Și acum, compania își mărește programul de răscumpărare de acțiuni de la 15 miliarde de dolari la 25 de miliarde de dolari.

Au fost câteva săptămâni interesante pentru piețele din China. Am trecut de la frica maximă și la o abordare de „nu poți investi în China” în ziua de marți a săptămânii trecute la o secvență puternică de creștere doar o zi mai târziu.

O mare parte din aceasta abordare a fost determinată de acoperirea mass-media negativă care părea să apară săptămânal, care a fost accentuată atunci când sentimentul s-a înrăutățit, ceea ce a făcut ca prețul să continuă să scadă.

Se pare că politica investitorilor este în prezent concentrată pe termen scurt.

Teza de investiţii

Alibaba este o acțiune care se află, cel puțin, într-o situație specială. Investitorii ar trebui să fie deja familiarizați cu riscul geopolitic chinez și cu structura ADR-urilor (în principal companii asiatice listate pe piața din SUA).

Deși este totuși riscant, profilul risc/recompensă al multor companii este prea bun pentru a fi ignorat. Tranzacționândându-se la evaluări scăzute, Alibaba cumpără acțiuni iar veniturile continuă să crească într-un ritm decent.

Piața opțiunilor cu scadențe pe termen lung prezintă un scenariu interesant care s-ar putea reflecta în comportamentul acțiunilor. Alibaba este o combinație rară a unei afaceri puternice, în creștere, cu o evaluare ieftină, care ar putea oferi profituri semnificative în viitor pentru investitorii pe termen lung.

O revizuire a raportului trimestrial

Majoritatea investitorilor se concentrează pe creșterea câștigurilor atunci când vine vorba de acțiunile tehnologice, așa că o scurtă actualizare despre creștere merită interesul nostru.

Alibaba a avut o creștere totală a veniturilor cu 10% în ultimul trimestru, ceea ce nu este extraordinar, dar este impresionant pentru o companie de dimensiunea Alibaba.

Cea mai interesantă parte a fost că veniturile din segmentul cloud au crescut cu 20%, pe care analiștii îl consideră un segment cheie de urmărit pentru companie în următorul deceniu. Venitul său net a scăzut, dar au fost mai mulți factori care au contribuit la scădere, care nu sunt de îngrijorare din perspectiva pe termen lung a afacerii.

Un alt aspect care i-ar putea încânta pe investitorii este programul de răscumpărare. Alibaba continuă să cumpere acțiuni la aceste evaluări extrem de scăzute.

Ei au cumpărat 10,1 milioane de acțiuni în ultimul trimestru pentru un total de 1,4 miliarde de dolari. Și așa cum am spus la început, suma totală a programului a fost majorată de la 15 miliarde la 25 de miliarde de dolari.

CITESTE SI:  Economia americană a creat 303.000 de locuri de muncă în luna martie 2024, cel mai mare număr din ultimele zece luni

Evaluare

În acest moment, o discuție despre evaluarea Alibaba este irelevantă. Mulți analiști l-au abordat în detaliu iar unul dintre lucrurile care ne-au părut interesante este că acțiunile au scăzut recent sub prețul IPO.

Fiind conștienți de cât de ieftină este compania, cu niveluri de afaceri care nu au nimic de-a face cu momentul în care a devenit publică, în acest moment (mai ales când se iau în considerare activele din bilanț), nu ar trebui să ignorăm compania.

Graficul următor prezintă proiecțiile privind randamentele viitoare bazate pe raportul preț/câștig (P/E), unde arată că prețul va fi cel care va îmbunătăți acest indicator deoarece rezultatele companiei rămân stabile, cu un CAGR (Creștere medie anuală ponderată) pe 3 ani de 42% și pe 5 ani de 48%.

Indicatorul Preț/Câștiguri (P/E) (fastgraphs.com)

Când cineva ca Charlie Munger (Berkshire Hathaway) este dispus să reducă datoria cu efect de levier pentru a cumpăra acțiuni Alibaba (pentru portofoliul Daily Journal), ar trebui cel puțin să stârnească puțină curiozitate în rândul investitorilor. Se pare că sentimentul se schimbă, iar investitorii se gândesc la acest aspect în ultimele zile.

Cum este piața de opțiuni pe Alibaba?

Luând ca referință scadențele pe 2 ani (2024), se poate observa că principalele aspecte de referință sunt peste prețul curent de listare.

Prețul de ”strike” pentru 19.01.24 pe Alibaba (schwab.com)

În funcție de toleranța la risc, mulți investitori pot opta pentru prețuri de exercitare mai mici, dar prețul (Bid/ask) al scadențelor cu prețuri mai mari (250 USD de exemplu) implică o primă de aproape 3 ori mai mică atunci când spread-ul de preț este mai mic de 2. Acesta este ceea ce îi motivează, cu permisiunea elementelor fundamentale, pe investitori să parieze că Alibaba va avea o performanță pozitivă în 2022 și în următorii 2 ani.

Concluzie

Deși în calitate de investitori trebuie să evităm să ridicăm speranțe, este posibil ca firma să capteze mai multă atractivitate decât a obținut în ultimele 24 de luni. Știm că afacerea continuă să crească într-un ritm bun, și mai ales segmentul de cloud.

Analiză tehnică

Deși canalul bearish pe care Alibaba l-a dezvoltat datează din octombrie 2020. Pe măsură ce vedem ce se poate întâmpla cu ADR-urile în general, știm că afacerea Alibaba este solidă, că recentele căderi vor obliga compania să piardă zeci de mii de angajați în întreaga lume (aspect indicat de societate însăși) și că majorarea programului de răscumpărare de acțiuni va avea reflexia directă asupra prețului acțiunilor.

Așadar, creșterile recente ar avea continuitate pentru a confirma, cel puțin, structura principala. Cu alte cuvinte, obiectivul pe termen scurt al investitorilor este de a testa rezistența canalului în jur de 129 – 130 USD pe acțiune.

Sursa: xStation

Sursa XTB Online Training