BET
16882.42
-0.77%
BET-TR
35029
-0.77%
BET-FI
60301.58
-0.24%
BETPlus
2495.95
-0.73%
BET-NG
1210.27
0.09%
BET-XT
1440.85
-0.75%
BET-XT-TR
2956.01
-0.75%
BET-BK
3107.11
-0.88%
ROTX
37073.64
-0.76%Acțiunile brandurilor de consum discreționar, afectate de creșterea prețului energiei

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Acțiunile brandurilor de consum au fost parte dintre câștigătorii de la Marea Criză Financiară, dar odată cu creșterea dobânzilor și a costurilor energetice, consumatorul este impozitat pe credit și pe venitul disponibil pentru consum discreționar.

Această dinamică se va intensifica și se va înrăutăți în perioada de iarnă în Europa, iar mai multe firme de vânzări reduc deja prețurile țintă pentru multe acțiuni de consum.

Identificăm, mai jos, cele mai mari 10 acțiuni de consum globale și europene, astfel încât să putem înțelege riscurile provocate de criza energetică globală.

Creșterea costurilor energiei reprezintă o taxă masivă pentru consum
Acțiunile de consum pentru produse discreționare (produse neesențiale pentru consumatori, dar pe care le-ar cumpăra dacă ar avea possibilitatea financiară – n.e.) au făcut parte din această mega tendință, dar criza energetică globală – mai ales aici, în Europa – va avea un efect negativ pentru acțiunile de consum.

Costurile energiei primare în procente din PIB-ul global au crescut la 14%, de la 6,5% în 2021, potrivit Thunder Said Energy. Acest lucru este echivalent cu un impozit de 7,5% pe PIB care trebuie compensat de gospodării prin tăierea altor cheltuieli.

Cele mai vulnerabile părți ale economiei sunt activitățile care se află în vârful piramidei Maslow, deci lucruri precum media/divertismentul și produse de consum discreționar.

Acțiunile de consum la nivel mondial au mai scăzut cu 13% după ce au scăzut cu 20% în iunie anul acesta față de acțiunile globale, de la vârful din noiembrie 2021, când Fed și-a anunțat schimbarea politicii monetare, recunoscând că inflația a fost mai agresivă decât se credea inițial.

CITESTE SI:  Cum influențează criza din Marea Roșie comerțul global și companiile românești de import-export

Subperformanța inițială a fost determinată de rata dobânzii, deoarece ratele mai mari ale dobânzilor au determinat scăderea evaluărilor acțiunilor.

Ratele mai mari ale dobânzilor influențează, de asemenea, consumul prin împrumuturi de consum etc., dar punctul critic de înțeles este că criza energetică nu a fost pe deplin valorificată în acțiunile de consum discreționar.

Atenție la brandurile franceze de lux și la industria auto
Când vorbim despre companiile de consum discreționar care ar putea avea probleme, industria de lux europeană va fi probabil cea mai afectată industrie.

Urmează industria auto globală, unde marea întrebare deschisă este dacă adoptarea EV este suficient de puternică pentru a proteja Tesla de distrugerea cererii.

Taxa pe energie este rea pentru acțiunile de consum, dar bună pentru companiile energetice globale, așa că am evidențiat și cele mai mari 10 companii energetice în listele de mai jos.

Cele mai mari 10 acțiuni globale de consum discreționar
Amazon
Tesla
LVMH
Depozit
Alibaba
Toyota
McDonalds
Nike
Meituan
Hermes International

Cele mai mari 10 acțiuni de consum discreționar din Europa
LVMH
Hermes International
Christian Dior
Volkswagen
Inditex
EssilorLuxottica
Richemont
Kering
Mercedes-Benz
BMW

Cele mai mari acțiuni globale de energie
Exxon Mobil
Chevron
Reliance Industries
ConocoPhillips
TotalEnergies
PetroChina
Equinor
BP
Petrobras