BET
15891.07
0.11%
BET-TR
32973.49
0.1%
BET-FI
56704.1
-1%
BETPlus
2358.81
0.08%
BET-NG
1132.49
-0.2%
BET-XT
1357.32
-0.04%
BET-XT-TR
2784.8
-0.04%
BET-BK
2959.72
-0.49%
ROTX
35004.28
-0.91%Actualizare macroeconomică: Este redresarea economică durabilă?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

• Indicatorii PMI sugerează o accelerare a ritmului de creștere la nivel global

• Piețele reducând un scenariu foarte optimist

• SUA așteaptă un raport NFP solid

Europa – date mai bune, așteptări mai ridicate

Pentru a doua oară în acest an înregistrăm un avans major al indicatorilor PMI manufacturieri la nivel global. Scenariul anterior a avut loc în martie / aprilie, dar a fost repede anulat. În acest moment, speranțele au fost alimentate de presupunerea că firmele au consumat stocurile și vor putea crește din nou activitatea.

Cu siguranță, relaxarea condițiilor monetare la nivel global ajută și, într-adevăr, vedem că aprecierea indicatorilor PMI se datorează comenzilor mai mari. Acesta este un semn bun. Totuși, după ani de expansiune alimentați de creditare ieftină se pune întrebarea cât de durabil este acest scenariu?

Urmărește evoluția instrumentelor preferate direct din platforma de tranzacționare

Indicatorul nostru Industrial Giants PMI (datele manufacturiere PMI din China, Japonia, Germania, Coreea de Sud și Mexic) a urcat la cel mai ridicat nivel din aprilie (așteptăm în continuare datele din Mexic, dar care au cea mai mică pondere), dar este în continuare în scădere în termeni anuali, în timp ce DAX avansează cu 17,5%!

Analizând graficul, vedem clar că piețele au inclus în preț repetarea unui scenariu asemănător celui din 2013, când economia europeană se redresa după euro-criză, dar economia globală se afla într-o fază de expansiune mult mai timpurie.

Deja inclusă în preț? Economia globală trebuie să se îmbunătățească pentru a justifica raliul recent al DAX. Sursa: Macrobond, XTB Research

Evenimentul economic cheie din această săptămână: producția industrială din Germania (vineri, 9:00 am ora României)

Asia – în așteptarea unor date importante

Creșterea indicatorilor PMI a fost înregistrată la nivelul întregului continent asiatic. S-au îmbunătățit datele de manufactură din China, Japonia, Coreea de Sud și India. Aceasta este o veste bună, în contextul în care profiturile corporative din China sunt în scădere în termeni anuali iar datele comerciale din Coreea de Sud și Japonia pentru noiembrie au arătat o extindere a reducerii exporturilor. Astfel, investitorii ar trebui să fie destul de precauți – indicatorii PMI solizi încă necesită o confirmare a datelor hard.

Piața bursieră din China nu este convinsă de datele PMI – vom vedea o retestare a nivelului de 10000 de puncte? Sursa: xStation5

Evenimentul economic cheie din această săptămână: Indicatorul Caixin PMI de servicii (miercuri, 3:45 am ora României)

SUA – în căutarea unui NFP solid

CITESTE SI:  Preț țintă de 0,57 lei pentru acțiunile OMV Petrom pe fondul creșterii cheltuielilor de capital

Va fi o săptămână foarte intensă în SUA, având programate ambele rapoarte ISM, raportul ADP și datele NFP de vineri. Indicatorii ISM sunt întotdeauna interesanți, dar din moment ce SUA dă semne de încetinire în acest ciclu economic, investitorii ar putea acorda mai multă atenție raportului NFP. Acesta a indicat o creștere constantă a gradului de ocupare a forței de muncă, dar într-un ritm mai lent decât în ​​anii precedenți.

Putem vedea că luna noiembrie a fost superioară mediei lunară în acest deceniu, dar așteptările sunt deja ridicate (avans al numărului de angajați de 180 de mii), iar dolarul american a fost puternic. Având în vedere acest aspect, nu trebuie să ignorăm posibilitatea unei dezamăgiri.

Datele NFP din noiembrie au fost peste medie până acum în acest deceniu, dar acest aspect pare deja a fi inclus în preț. Sursa: Macrobond, XTB Research

Piețele europene se depreciază după tweet-ul lui Trump

Bursele europene s-au apreciat în această dimineață ca urmare a datelor macroeconomice peste așteptări, dar sentimentul a fost deteriorat rapid de către Președintele Trump. Acesta a acuzat Brazilia și Argentina de manipularea monedei și a anunțat că va restabili taxe vamale asupra importurilor de oțel și aluminiu din cele două state.

Comentariul său a indicat un ton laudativ față de tarifele impuse Chinei, aspect ce a redus semnificativ speranțele cu privire la un acord. Acest context a dus la o nouă spargere eșuată de către DE30 a nivelului de rezistență de la 13330 de puncte, cotația revenind în apropierea suportului de la 13100 de puncte. Traderii așteaptă raportul ISM din economia americană (5:00 pm ora României), dar știrile de pe plan comercial sunt cele mai importante.

Analiză efectuată de XTB Online Trading


 

[ajax_load_more]