BET
16970.54
0.13%
BET-TR
35211.8
0.13%
BET-FI
59800.62
-1.13%
BETPlus
2506.55
0.13%
BET-NG
1214.95
0.2%
BET-XT
1445.01
0.05%
BET-XT-TR
2964.53
0.05%
BET-BK
3119.18
0.03%
ROTX
37271.8
0.12%


Actualizare macroeconomică: Prima Fază a acordului comercial dintre SUA și China nu este chiar ceea ce pare

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

• Este puțin probabil ca China să aibă beneficii majore din Prima Fază a acordului

• Europa pare ”blocată” în încetinirea din sectorul manufacturier

• Fed nu este dispusă la noi reduceri de dobândă

Prima fază a acordului comercial dintre China a fost foarte mediatizată și se considera că poate aduce avantaje economice majore. Aparențele ar putea înșela. China va înregistra doar un ușor impuls la nivelul exporturilor care ar putea fi anulat de alți factori (precum încetinirea persistentă a sectorului manufacturier), întrucât reducerea la jumătate a taxelor vamale (de la 15% la 7.5%) pentru importuri în valoare de 120 miliarde de dolari (în special haine) ar putea aduce un plus de 10 miliarde de dolari din exporturi.

Urmărește evoluția instrumentelor preferate direct din platforma de tranzacționare

În cazul în care China își mărește importurile din SUA cu 100 de miliarde de dolari anual, așa cum a promis, ar putea impulsiona producția americană în mod vizibil, dar este puțin probabil ținând cont că valoarea promisă implică o dublare aproape imediată a importurilor din SUA imediat (și cu anumite tarife încă în vigoare). Din acest motiv, piețele ar putea să aibă dubii cu privire la acest acord, fiind probabil ca incertitudinea de pe plan comercial să persiste și în 2020.

Scăderea efectivă a taxelor vamale impuse Chinei va fi minim. Sursa: XTB Research

Europa – slăbiciunea din sectorul manufacturier persistă

CITESTE SI:  Începe sezonul câștigurilor pentru companiile americane: Se așteaptă ca băncile să raporteze cea mai mare scădere a veniturilor

Existau multe speranțe la nivelul piețelor că problemele din sectorul manufacturier, care au fost deosebit de severe în Germania, vor dispărea încet. Ultimele date au afectat aceste așteptări. Indicatorii PMI din ​​Germania și în Franța s-au depreciat, dezamăgind așteptările.

Testează-ți strategiile de tranzacționare pe o platformă de investiții completă

În Germania, ritmul de contracție al noilor comenzi este cel mai mic din ultimele luni, dar indicatorul încă se află în teritoriul recesionar. O nouă lectură slabă din Japonia (a 8-a lună de valori sub 50 de puncte) ar sugera că situația rămâne globală, iar scăderea din Marea Britanie până la un minim multianual înseamnă că un oarecare grad de claritate în cazul Brexit ar putea să nu fie suficient pentru a începe creșterea.

După speranțele de luna trecută, indicatorii PMI din decembrie dezamăgesc din nou. Sursa: Macrobond, XTB Research

SUA – Fed refuză să reducă dobânzile

Fed a menținut ratele dobânzilor în cadrul întâlnirii din decembrie și a exclus aproape în totalitate modificările ulterioare – în sus sau în jos – pentru următoarele luni. Pe de o parte, este o veste bună pentru indici, deoarece probabilitatea pentru dobânzi mai ridicate este scăzută în acest moment.

Pe de altă parte, înseamnă că este necesară o corecție majoră pentru ca Fed să recurgă la o nouă reducere. Această poziție ar putea susține din punct de vedere tehnic dolarul american, dar operațiunile repo (și expansiunea bilanțului) modifică această ecuație, scenariu ce ar putea afecta moneda americană în următoarele săptămâni.

Cu indicii americani la maximele istorice, Fed nu are prea multe stimulente pentru reducerea dobânzilor. Sursa: xStation5

Analiză efectuată de XTB Online Trading.


 

[ajax_load_more]