BET
14712.11
0.17%
BET-TR
30371.54
0.15%
BET-FI
57916.75
-0.61%
BETPlus
2184.06
0.13%
BET-NG
1080.67
0.68%
BET-XT
1268.3
0.08%
BET-XT-TR
2588.75
0.07%
BET-BK
2757.51
-0.02%
ROTX
32597.24
-0.47%


Amazon a anunțat împărțirea acțiunilor de 20 la 1 și extindearea programului de răscumparare la 10 mld de dolari

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Atenția investitorilor se concentrează în mare parte pe războiul din Ucraina în aceste zile și este ușor să ratăm unele anunțuri interesante din partea companiilor.

Un astfel de anunț a venit de la Amazon  săptămâna trecută, gigantul american de comerț electronic a anunțat că, în Consiliul său s-a convenit asupra unei împărțiri a acțiunilor de 20 la 1 precum și asupra extinderii unui program de răscumpărare. Ce înseamnă acest lucru pentru investitori?

Amazon a anunțat o împărțire a acțiunilor de 20 la 1 

Amazon a anunțat miercuri o împărțire a acțiunilor de 20 la 1, care este încă supusă aprobării acționarilor companiei. Acționarii vor primi 20 de noi acțiuni Amazon pentru fiecare acțiune pe care o dețineau anterior, prețul acțiunilor fiind ajustat în funcție de factorul divizat.

Tranzacționarea la un preț post-divizare va începe pe 6 iunie 2022. Aceasta va fi prima împărțire a acțiunilor pe care compania a făcut-o în peste 22 de ani. Investitorii au reacționat pozitiv la această știre, Amazon tranzacționându-se astăzi cu 5% în creștere în presesiune.

Impactul divizării acțiunilor

Care este mai exact impactul unei divizări de acțiuni asupra portofoliului investitorilor? În teorie, niciunul.

Investitorii vor primi 20 de acțiuni noi, fiecare având un preț de 20 de ori mai mic decât înainte de împărțire. Ca urmare, valoarea deținerii nu se va schimba.

Cu toate acestea, anunțurile și divizarea acțiunilor în sine sunt adesea urmate de creșterea prețului acțiunilor companiei. Divizarea face acțiunile mai accesibile pentru investitorii de retail.

De exemplu, o acțiune Amazon este cotată in jur de 2.850 USD și, cu excepția cazului în care investitorii au acces la tranzacționarea cu acțiuni fracționate, unii pur și simplu nu își pot permite achiziționarea de acțiuni cu un preț atât de mare. Cu toate acestea, un preț al acțiunilor de 20 de ori mai mic – 142 USD – nu ar crea o astfel de problemă.

Un alt factor important de luat în considerare în ceea ce privește Amazon și împărțirea acțiunilor este apartenența la indice. Amazon este membru al multor indici ponderați în funcție de capitalizare, cum ar fi Nasdaq sau S&P 500.

CITESTE SI:  Dan Armeanu, Vicepreședinte ASF: România a fost aleasă ca membru al Comitetului Executiv al Organizaţiei Internaţionale a Supraveghetorilor Sistemelor de Pensii Private

Cu toate acestea, acțiunile nu și-au făcut încă loc în Dow Jones ponderat în funcție de preț. Scăderea prețului acțiunilor prin împărțirea acțiunilor va facilita includerea Amazon în indice fără a fi nevoie de o reechilibrare majoră.

Răscumpărări

Divizarea acțiunilor nu a fost singurul anunț major făcut de Amazon. Compania a anunțat, de asemenea, că a autorizat un program extins de răscumpărare a acțiunilor în valoare de 10 miliarde de dolari, care va înlocui programul anterior de răscumpărare de 5 miliarde de dolari.

Programul anterior de răscumpărare a fost autorizat în 2016, iar compania a cumpărat până în prezent acțiuni în valoare de 2,2 miliarde de dolari.

La fel ca și alte mari companii de tehnologie, Amazon preferă să distribuie profiturile acționarilor în primul rând prin răscumpărări, mai degrabă decât prin dividende.

Această abordare este adesea criticată, deoarece exercită o presiune artificială ascendentă asupra prețului acțiunilor, deoarece achizițiile sunt cel mai adesea efectuate pe piața liberă.

Cu toate acestea, înseamnă că va exista un alt factor care va împinge prețurile ascendent în lunile următoare. Desigur, nu înseamnă neapărat că prețurile vor crește deoarece sunt și alți factori care trebuie luați în considerare, cum ar fi, de exemplu, evoluțiile geopolitice.

O privire asupra graficului

Amazon (AMZN.US) s-a tranzacționat în scădere recent, pe fondul vânzărilor ample de pe piață, care a lovit în mod deosebit companiile de tehnologie. Acțiunile au scăzut la minimul de la sfârșitul lunii ianuarie 2022 în această săptămână, marcate cu o zonă de suport variind între o retragere Fibonacci de 50% a mișcării de recuperare postpandemice și pragul de 2.750 USD.

Următoarea țintă de urmărit va fi o linie descendentă de trend pe termen scurt – în prezent în zona 3.070 – 3.080 USD. Rezistența cheie de a veghea pe termen mediu în cazul în care mișcarea de recuperare se menține poate fi găsită în apropierea retragerii Fibonacci de 23,6%.

Această zonă găzduiește un neckline cu un model Double Bottom. Intervalul de manual a unei spargeri din acest model indică o potențială mișcare ascendentă către 3.835 USD.

Sursa: xStation5