BET
16971.24
0.14%
BET-TR
35213.26
0.14%
BET-FI
60049.67
-0.72%
BETPlus
2506.82
0.14%
BET-NG
1214.79
0.19%
BET-XT
1445.69
0.1%
BET-XT-TR
2965.92
0.1%
BET-BK
3120.46
0.07%
ROTX
37270.19
0.11%


Analiză: Aurul se apreciază pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Prețul aurului se află pe un trend ascendent de o bună perioadă de timp. Materia primă a câștigat teren anul trecut în ciuda optimismului de pe piețele financiare la nivel global. Investitorii sunt conștienți că băncile centrale intervin tot mai mult pentru a stimula economia, motiv pentru care încearcă să-și diversifice portofoliile prin intermediul metalelor prețioase. Aurul a devenit și mai activ pe măsură ce tensiunile din Orientul Mijlociu au început să se accentueze. Ce presupune acest scenariu pentru aur?

Aurul rămâne în continuare considerat un activ de refugiu

Uciderea generalului Qasem Soleimani în Irak de către forțele americane a accentuat tensiunile din regiune și a cauzat creșterea riscului unui conflict militar. În plus, asasinatul a anulat speranțele cu privire la semnarea unui nou acord nuclear, determinând Iranul să se retragă din angajamentele actuale legate de procesul de îmbogățire a uraniului.

Urmărește evoluția instrumentelor preferate direct din platforma de tranzacționare

De asemenea, Iranul a promis că va riposta pentru uciderea uneia dintre cele mai importante personalități militare. Nu a trebuit să așteptăm mult acest răspuns întrucât a venit la mai puțin de o săptămână după uciderea lui Soleimani. Iranul a lansat un atac cu rachete asupra unor baze americane din Irak, susținând că în timpul acestora au fost uciși 80 de soldați americani. Cu toate acestea, SUA nu a confirmat numărul de victime. Totuși, aurul beneficiază de acest scenariu, avansând cu peste 5% de la începutul conflictului. Metalul prețios a depășit pragul de 1600 dolari o scurtă perioadă. Ce urmează?

Comparație între performanțele prețului aurului în primele 60 de zile ale diferitelor conflicte militare din Orientul Mijlociu. Sursa: Bloomberg, XTB Research

Să aruncăm o privire asupra performanței prețului aurului în timpul conflictelor militare anterioare din Orientul Mijlociu. Performanța actuală a prețurilor arată similar cu alte două perioade: după atacurile World Trade Center (linia neagră) și după Primul Război din Golf (linia roșie).

Este interesant că performanța prețului aurului a fost complet opusă în timpul celui de al Doilea Război din Golf. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că la momentul respectiv se aștepta începerea unui conflict. Cu toate acestea, prețul aurului a început să crească ulterior.

În plus, în trei dintre conflictele menționate anterior prețul a variat între 7% și 12%. Cu toate acestea, reacția pieței la un nivel ridicat de incertitudine începe să își piardă din intensitate odată cu trecerea timpului, factorii fundamentali începând să joace un rol major.

Aurul este susținut de fundamente puternice

Prețul aurului se află pe un trend ascendent de ceva timp. Deținerile de aur ale ETF-urilor au crescut semnificativ în ultimii doi ani, ceea ce reflectă creșterea interesului pentru investițiile în aur. Îngrijorările cu privire la încetinirea globală și la efectele perioadei prelungite de relaxare cantitativă au determinat din nou băncile centrale să cumpere aur.

CITESTE SI:  Începe sezonul câștigurilor pentru companiile americane: Se așteaptă ca băncile să raporteze cea mai mare scădere a veniturilor

Băncile centrale din Polonia, China, Rusia, Turcia și India au realizat cele mai mari achiziții de aur din 2019. Incertitudinea economică predominantă, inflația în creștere precum și reducerea ratelor de dobândă ar putea susține cererea de investiții în aur în următoarea perioadă.

Testează-ți strategiile de tranzacționare pe o platformă de investiții completă

Achizițiile băncilor centrale și cererea de investiții au reprezentat peste 50% din cererea globală de aur în al treilea trimestru al anului 2019. Media mobilă de 4 trimestre cei doi factori crește de ceva timp. În plus, în cazul în care dolarul american începe să scadă, cererea de bijuterii din Asia s-ar putea accentua.

Media mobilă de 4 trimestre pentru ponderea investițiilor și achizițiile băncilor centrale în cererea globală de aur. Se poate observa o revenire puternică în ultimii doi ani. Analizând tendințele macroeconomice și geopolitice actuale, importanța celor doi factori poate continua să crească. Sursa: Bloomberg, XTB Research

Sursa: Bloomberg, XTB Research

Ponderea cererii de investiții și a achizițiilor băncilor centrale în cererea globală de aur a crescut în ultimele trimestre. În același timp, cererea de bijuterii rămâne scăzută din cauza dolarului american puternic. Deprecierea monedei americane ar putea schimba situația. În plus, ar putea susține cererea de investiții și achizițiile băncilor centrale. Trebuie menționat că la începutul deceniului precedent ponderea investițiilor a fost mai mare decât în ​​prezent.

Atenție la o posibilă supraevaluare a pieței!

Aurul are un suport fundamental foarte puternic. În plus, incertitudinea geopolitică impulsionează cererea speculativă. Cu toate acestea, contextul actual ne indică o puternică tendință de supraapreciere, iar traderii pe termen scurt ar putea începe să marcheze profiturile odată ce situația se calmează.

Datele privind poziționarea confirmă faptul că piața este supraevaluată. Cu toate acestea, în cazul în care elementele fundamentale rămân favorabile, investitorii pe termen lung ar putea profita de această tendință de marcare a profiturilor.

Poziționarea speculativă long, short și netă se situează la niveluri extreme. Această tendință sugerează o supraevaluare a pieței aurului și o face vulnerabilă în fața unei corecții în cazul în care situația din Orientul Mijlociu se aplanează. Un astfel de scenariu ar putea fi o oportunitate pentru investitorii cu un orizont de investiție pe termen lung.

Sursa: xStation5

O potențială corecție pare susținută din punct de vedere tehnic. Piața a atins intervalul unei spargeri a limitei superioare a unei formațiuni de Triunghi și putem observa o reacție din partea vânzătorilor la nivelul retragerii Fibonacci de 61,8% din mișcarea descendentă din 2011-2015.

Reducerea tensiunilor din Orientul Mijlociu ar putea fi un factor declanșator al unei corecții. Un nivel puternic de suport se află în apropierea liniei ascendente de trend deasupra pragului de 1400 dolari. Pe de altă parte, în cazul în care aurul continuă să avanseze, cumpărătorii ar putea viza zona 1700-1740 de dolari.

Analiză efectuată de XTB Online Trading


 

[ajax_load_more]