BET
15895.36
0.49%
BET-TR
32981.59
0.49%
BET-FI
56979.47
-0.45%
BETPlus
2359.77
0.49%
BET-NG
1136.07
0.31%
BET-XT
1358.5
0.4%
BET-XT-TR
2787.13
0.4%
BET-BK
2977.84
0.1%
ROTX
35412.86
0.48%Analiză: La ce să ne așteptăm de la Alegerile Generale din Marea Britanie?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Ne aflăm în ultimele două săptămâni ale campaniei electorale din Marea Britanie, iar Partidul Conservator continuă să dețină un avans considerabil în sondaje. Obținerea unei majorități de către partidul care a fost la putere în ultimii 9 ani este considerată drept pozitivă pe termen scurt pentru lira sterlina, iar poziția favorabilă continuă a menținut moneda în zona superioară a intervalului lateral de 6 luni, atât în raport cu dolarul american cât și cu euro.

În ultimele zile au fost publicate programele politice ale celor două partide principale, precum și două dezbateri televizate care au implicat liderii celor două grupări și, în general, situația nu pare să se fi schimbat. Fără îndoială, acest aspect va fi considerat pozitiv de către Conservatori care vor spera că săptămânile următoare să fie lipsite de evenimente, aceștia devenind tot mai încrezători că vor obține victoria în cadrul Alegerilor.[emaillocker]

Conform sondajelor de opinie, de la convocarea alegerilor a existat o creștere a sprijinului pentru partidele principale, dar mai important este că decalajul dintre Conservatori și Laburiști a rămas relativ constant la aproximativ 10-15%. Sursa: FT poll of polls

Performanța peste așteptări de la alegerile din 2017 a Laburiștilor și performanța slabă a Conservatorilor a fost caracterizată printr-o creștere a sprijinului pentru Conservatori din timpul campaniilor electorale. Decalajul dintre Partidul Conservator și Partidul Laburist a fost și mai accentuat la începutul campaniilor electorale din 2017 și, în timp ce sprijinul pentru Conservatori nu s-a modificat considerabil, Laburiștii au înregistrat progrese majore. Ar trebui să acționeze curând dacă speră pentru repetarea acestui scenariu. Sursa: FT poll of polls

Trebuie să menționăm că din cauza sistemului electoral britanic (first past the post) pot apărea discrepanțe semnificative între nivelul de susținere și numărul de locuri câștigate în Parlament. Casele de pariuri sugerează că Partidul Conservator va obține 348 de locuri, în timp ce 326 sunt necesare pentru obținerea unei majorități. Sursa: Sporting Index

Testează-ți strategiile de tranzacționare pe o platformă de investiții completă

Potențiale surse pentru o surpriză 

Cu toate acestea, alegerile rareori decurg conform așteptărilor și trebuie doar să ne uităm la rezultatele surprinzătoare ale Alegerilor Generale din 2015 și 2017 pentru a realiza potențialul de apariție a unui șoc. În plus, ținând cont de faptul că sunt primele alegeri din decembrie din ultimii aproape 100 de ani, există o serie de factori ce ar putea accentua șansele unui rezultat dezamăgitor.

Prezența la vot

Un factor cheie pentru rezultatele alegerilor este prezența la vot și, în general, se presupune că o prezență ridicată la vot va determina un rezultat mai slab pentru Conservatori. Astfel, pentru cei care speră ca Partidul Conservator să nu obțină o majoritate creșterea recentă a înregistrărilor pentru a vota reprezintă un aspect pozitiv.

Dacă nu luăm în considerare termenele limită, vineri, 22 noiembrie, a fost atins cel mai mare număr de înregistrări din istorie. În cazul în care ținem cont de termenele limită, pragul de 300 de mii ocupă locul al patrulea în istorie.

CITESTE SI:  Indicatorul Ifo Business Climate pentru Germania a crescut ușor în februarie dar rămâne la minimul ultimilor trei ani și jumătate

Aproximativ două treimi dintre aceștia aveau sub 35 de ani, categorie demografică ce prezintă cel mai redus nivel de susținere pentru Conservatori. Termenul limită de înregistrare este joi, 26 noiembrie, iar după această dată vom avea o imagine mai bună cu privire la o estimare a prezenței la vot.

Perioada anului ar putea avea impact și asupra prezenței la vot, existând șanse crescute ca în ziua votării să fie vreme rea. În mod normal, Conservatorii se bucură de un nivel mai mare de susținere în rândul alegătorilor mai în vârstă și unii cred că alegerile din timpul iernii i-ar putea descuraja pe o parte dintre aceștia să se prezinte la vot.

Urmărește evoluția instrumentelor preferate direct din platforma de tranzacționare

Ar putea Criza de iarnă să afecteze sectorul de sănătate (NHS)?

După Brexit, Serviciul Național de Sănătate (NHS) se numără adesea în topul subiectelor de interes pentru cetățeni înaintea acestor alegeri și, având în vedere diferitele abordări adoptate de cele două partide principale, s-ar putea dovedi important.

Laburiștii au promis o creștere semnificativă a cheltuielilor din Sectorul de Sănătate, un subiect de bază în cadrul campaniei lor, și, deși conservatorii promit mai multe fonduri pentru acest sector, este clar că acest subiect este un potențial punct forte pentru Laburiști și de slăbiciune pentru Conservatori.

În plus, există întrebări legate de viitorul instituției publice în cazul în care conservatorii vor încheia un acord comercial cu SUA, iar orice evoluție importantă ar putea determina o modificare a sprijinului pentru NHS.

Perioada dinaintea alegerilor din 2017 a fost influențată de atacurile teroriste tragice din Manchester, care au determinat o analiză mai detaliată a măsurilor de austeritate implementate de Conservatori, reducerile fiind considerate drept principala cauză a numărului redus de forțe de ordine.

Din fericire, riscul de atentate teroriste nu este un punct de discuție de această dată, dar atacurile oferă un exemplu al faptului că evenimentele neașteptate care au loc până în ziua alegerilor pot avea un impact tangibil. Crizele de iarnă din Sectorul de Sănătate au devenit un eveniment foarte obișnuit în ultimii ani și, în cazul în care va avea loc o nouă situație de acest tip în următoarele săptămâni, este posibil să evidențieze pozițiile diferite abordate de cele două partide și ar putea fi privită drept un element favorabil pentru Laburiști.

De obicei, GBPJPY este cea mai volatilă pereche a lirei sterline în apropierea evenimentelor politice importante, iar prețul a evoluat într-un interval foarte redus în ultimele 5 săptămâni și jumătate. În zona 140,85 se află o retragere Fibonacci de 61.8% din declinul început de la maximele din septembrie 2018 până la nivelurile minime înregistrate în august 2019 și care a oprit încercările de creștere din ultima perioadă. O inchidere pe graficul daily deasupra acestui prag ar putea fi considerată o confirmare a unei spargeri. Sursa: xStation

Descoperă analizele de piață realizate de analiștii XTB România[/emaillocker]


 

[ajax_load_more]