BET
16093.23
0.52%
BET-TR
33392.08
0.52%
BET-FI
57256.36
-0.43%
BETPlus
2387.4
0.5%
BET-NG
1147.21
0.6%
BET-XT
1373.74
0.44%
BET-XT-TR
2818.42
0.44%
BET-BK
2981.18
0.09%
ROTX
35414.96
0.21%Analiza săptămânii: China Petroleum & Chemical corp

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Acțiunile China Petroleum & Chemical (SNP.US), cunoscute mai frecvent sub numele de Sinopec, au suferit o depreciere pe fondul recentei crize de pe bursa chineză.

Cu toate acestea, reglementările care au declanșat această mișcare nu se refereau în niciun fel la industria petrolieră. Acțiunile Sinopec au început să fie subperformeze pe măsură ce noile restricții pandemice impuse în China amenință să afecteze cererea internă de petrol. Să aruncăm o privire mai atentă asupra prețului acțiunilor.

Sinopec, oficial China Petroleum & Chemical (SNP.US), este cea mai mare companie petrolieră din China. Este al doilea cel mai mare rafinator de petrol din Asia și al doilea cel mai mare producător de țiței din China, după PetroChina.

Acțiunile gigantului petrolier de stat au avut performanțe slabe recent, în conformitate cu piața largă chineză (CHNComp, albastru deschis pe graficul de mai jos).

Scăderile recente de pe bursele chineze au fost declanșate de îngrijorările legate de reglementările din sectorul tehnologic și educațional.

În niciun caz, companiile petroliere nu au fost o țintă. Din acest punct de vedere, se pare că cel puțin o parte din slăbiciunea recentă a acțiunilor Sinopec ar fi putut fi nejustificată.

Mai mult, corelația dintre Sinopec (SNP.US) și prețul petrolului (OIL, linia galbenă pe graficul de mai sus) a încetat, de asemenea, să funcționeze, performanța Sinopec rămânând în urma performanței petrolului.

Sursa: xStation5

Pandemia se agravează în China

Cu toate acestea, slăbiciunea recentă a acțiunilor Sinopec poate fi justificată altfel. Situația pandemică din China a început să se deterioreze iar autoritățile chineze se grăbesc să impună restricții pentru combaterea focarelor locale.

Focarele variantei Delta au fost înregistrate în mai mult de jumătate din toate provinciile chineze, ceea ce a determinat Beijingul să impună mai multe restricții de călătorie și blocaje locale.

Drept urmare, traficul în toată țara a fost limitat. Numărul de locuri oferite de companiile aeriene a scăzut cu un sfert în ultimele 7 zile, în timp ce traficul auto este diminuat în toate marile orașe. Acesta este un aspect negativ pentru Sinopec ale cărui operațiuni sunt într-o mare măsură limitate la China.

CITESTE SI:  Analiză XTB: Ciocolata de Valentine's Day ar putea deveni un cadou de lux. Prețul boabelor de cacao a atins vârfuri peste așteptări

Compania a răspuns deja la scăderea cererii prin scăderea ratelor de rulare din rafinăriile sale din toată țara cu 5-10%, comparativ cu nivelurile din iulie.

Datele financiare se îmbunătățesc după pandemie

În mod surprinzător, Sinopec nu a fost puternic afectat de pandemia de coronavirus în 2020. Veniturile au scăzut cu 22,8% YoY în Q1 2020, cu 39,2% în Q2 2020, cu 27,5% în Q3 2020 și cu 24,9% YoY în Q4 2020.

În timp ce veniturile în primul sfert al anului 2021 au fost ușor mai mari decât în ​​primul trimestru al anului 2020, vânzările din al doilea trimestru al anului 2020 sunt de așteptat să crească cu 40% YoY.

EBITDA a rămas pozitiv pe tot parcursul anului 2020, dar încă nu a atins nivelurile pre-pandemice. Între timp, venitul net a revenit deja la niveluri nemaivăzute de ani.

Vânzările Sinopec se recuperează încet după scăderea cauzată de pandemie, dar profitul net al companiei a crescut deja la niveluri nevăzute de ani de zile. Sursa: Bloomberg, XTB

Analiză tehnică

Sinopec (SNP.US) a suferit un declin în prima jumătate a anului 2021, la fel ca intreaga piață chineză. Prețul și-a oprit declinul, recent, în zona de suport marcată cu retragerea Fibonacci de 61,8% a mișcării ascendente lansate în octombrie 2020 și a început să se tranzacționeze lateral.

În cazul în care cumpărătorii vor reuși să lanseze un impuls ascendent, zona de 48,25 USD marcată cu retragerea Fibonacci de 50% va fi prima rezistență de urmărit.

Rezistența cheie poate fi găsită la 51,85 USD și este marcată cu limita superioară a geometriei pieței. Rețineți că media mobilă de 50 de sesiuni este pe punctul de a coborî sub media mobilă de 200 de sesiuni și va desena așa-numita “death cross”. Acesta este un semnal tehnic negativ, dar de multe ori apare cu o întârziere, după scăderea propriu-zisă, prin urmare nu este foarte fiabil.

Investitorii pot obține expunere asupra acțiunilor petroliere din China prin Depozitarul din SUA. Sinopec și PetroChina pot fi găsite în platforma xStation sub simbolurile SNP.US și, respectiv, PTR.US.

Sursa: xStation5