BET
16900.39
0.42%
BET-TR
35066.29
0.42%
BET-FI
60332.73
0.34%
BETPlus
2493.8
0.4%
BET-NG
1216.55
0.57%
BET-XT
1441.76
0.41%
BET-XT-TR
2957.9
0.41%
BET-BK
3093.31
0.16%
ROTX
37127.33
0.43%



Analiză Saxo Bank: mărfurile și întărirea dolarului – argintul, cel mai ”lovit”

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Mărfurile s-au tranzacționat mai jos ca preț în cursul săptămânii trecute: dolarul mai puternic a lăsat multe piețe suferinde.

Indicele de mărfuri Bloomberg, care urmărește un coș de mărfuri majore răspândit uniform în energie, metale și agricultură, a fost tranzacționat cu 3,2% mai puțin cu energia – datorită câștigurilor puternice din gazele naturale – fiind singurul sector suficient de puternic pentru a lupta împotriva impactul negativ al dolarului.

Dolarul a crescut la maximul ultimelor două luni față de euro, pe măsură ce adversitatea față de risc a revenit. Acest lucru a fost un răspuns la o creștere continuă a cazurilor de coronavirus din întreaga lume, împreună cu luptele politice din Washington care au ridicat îndoieli cu privire la capacitatea Congresului de a trece printr-un alt pachet de stimuli economici.

Prin urmare, trecerea EUR/USD sub 1,1700 EUR a creat o oarecare nervozitate cu privire la o corecție mai profundă, care a afectat piețele cu o poziționare ridicată, cum ar fi metalele prețioase și industriale. Argintul a scăzut și a înregistrat deja două corecții de + 20% de când a atins aproape 30 USD / uncie acum doar șase săptămâni. Evoluțiile acestea sălbatice au lăsat ”urme” asupra investitorilor, ridicând astfel unele îndoieli cu privire la capacitatea metalului de a mai crește.

O creștere de o lună pe piața cerealelor a rămas fără impuls, deoarece dolarul mai puternic și semnele de încetinire a cererii chineze au ridicat întrebări cu privire la cât de mult pot acumula soia și porumbul în această etapă.

Speculatorii dețin cea mai mare combinație long pentru această perioadă a anului din grâu, porumb și soia. Pe măsură ce intrăm în sezonul de recoltare, acum ar putea fi forțați să-și reducă expunerea. Soia, care a fost cel mai mare ”profitor” din cererea puternică a Chinei, s-a îndreptat spre cea mai mare scădere săptămânală din ultimele șase luni, deoarece prețul peste 10 USD/bu a forțat cumpărătorii din străinătate să se îndrepte spre Brazilia.

În timp ce dolarul nu a dat încă semne de oboseală, sentimentul a încercat să se îmbunătățească înainte de weekend. În pofida opoziției față de planurile lui Trump de a nominaliza un înlocuitor pentru Curtea Supremă, democrații, prinși în efortul recuperării lui Trump în sondaje, elaborează planuri pentru un nou, dar relativ un mic, stimul de 2,4 trilioane de dolari, iar secretarul trezoreriei lui Trump, Mnuchin, a făcut comentarii pozitive cu privire la perspectivele negocierilor.

Aurul a scăzut sub 1900 USD/uncie, dar a reușit să găsească suport înaintea nivelului cheie la 1837 USD / uncie. Argintul, care, după cum am menționat, a înregistrat cea de-a doua cădere bearish (o mișcare de 20% față de vârful recent), și-a văzut valoarea relativă față de aur la un nivel minim de aproape două luni.

Pe termen scurt, ambele metale se vor confrunta cu vânt potrivnic din față, din cauza scăderii recente a așteptărilor inflaționiste, ceea ce duce la creșterea randamentelor reale, precum și a dolarului puternic și a corelației recente cu stocurile, de unde și multă nervozitate pe piețe înainte de alegerile din noiembrie din SUA.

Acest lucru evidențiază modul în care piețele din diferite clase de active continuă să arate un nivel ridicat de corelație. Având în vedere cele mai recente modificări ale prețurilor, este foarte posibil să vedem acum ce putere deține dolarul asupra pieței în ceea ce privește nivelul general al apetitului pentru risc.

CITESTE SI:  Evoluții bursiere: Perspectivele de reducere ale dobânzilor aduc creșteri pe bursele internaționale

Prin urmare, nu e deloc surprinzător să constatăm că mai multe piețe diferite, de la S&P 500 și AUDUSD la aur, petrol și cafea, au reușit să găsească sprijin și au încercat un salt peste media mobilă de 100 de zile.

O altă ”victimă” a forței reînnoite a dolarului a fost cuprul. Recuperarea impresionantă a metalului alb de la minimul din martie începuse deja să încetinească, cu prețul cuprului HG care se lupta să-și extindă teritoriul dincolo de 3,1 dolari/lb.

Creșterea înregistrată în ultimele luni între metalele industriale, nu în ultimul rând cuprul, a fost determinată de o redresare post-pandemică a cererii chineze, susținută de credite și întreruperi ale ofertei. În timp ce perspectivele fundamentale rămân bune, lipsa unor catalizatori ascendenți noi și o poziție ridicată net-long deținută de speculatori, cum ar fi fondurile speculative și CTA, au contribuit la o corecție la 2,91 USD/lb în ultima săptămână. Corecția prețurilor se poate extinde și mai mult spre începutul lunii august, la 2,77 USD/lb.

În ciuda mai multor ”contre”, petrolul a reușit să evite sell-off-ul înregistrat de alte mărfuri. În timp ce a scăzut săptămâna trecută, a reușit totuși să-și revină, în ciuda îndoielilor cu privire la cererea mai bună, împreună cu riscul de creștere a ofertei și al dolarul mai puternic.

Toate, probabil, indică faptul că piața a luat act de puternica intervenție verbală dată de ministrul saudit al Energiei, prințul Abdulaziz bin Salman. În cadrul reuniunii recente a OPEC+, el a condamnat membrii care au încercat să scape de responsabilitate pompând și mai mult țiței, admonestând, în același timp, vânzătorii short de pe piața futures care, în săptămâna până la 11 septembrie, dețineau o combinație de 250 de milioane de barili în petrol WTI și Brent.

Un sprijin suplimentar a venit de la o scădere generală a stocurilor de țiței produse din SUA și de un sondaj lunar de la Rezerva Fed din Dallas, în care au întrebat 160 de directori de la firmele de petrol și gaze despre starea actuală a pieței.

Aproximativ 66% au răspuns că producția americană a atins deja vârful și marea majoritate avea nevoie de un preț WTI peste 50 USD/baril pentru a crește substanțial numărul de platforme petroliere din SUA.

Pe această bază, odată cu lipsa actuală de progrese către prețuri mai mari, este posibil să vedem o scădere suplimentară a producției de petrol din SUA în următoarele luni.

Producția mai mică din SUA și nivelurile ridicate ale stocurilor din întreaga lume au susținut o reducere a raportului WTI vs. Brent la mai puțin de doi dolari pe baril. Cu toate acestea, în general, rămânem sceptici cu privire la capacitatea pe termen scurt a țițeiului de a crește în preț, iar țițeiul Brent este în prezent blocat într-un interval cuprins între 39,50 USD/b și chiar mai jos, în timp ce rezistența este de 43,60 USD/b.

Autor Ole Hansen, Director strategie mărfuri, Saxo Bank