BET
16885.94
0.02%
BET-TR
35036.28
0.02%
BET-FI
59891.75
-0.99%
BETPlus
2494.89
-0.01%
BET-NG
1207.76
0.11%
BET-XT
1438.49
-0.1%
BET-XT-TR
2951.16
-0.1%
BET-BK
3105.64
-0.14%
ROTX
37069.82
0.02%


Analiză Saxo Bank: Pandemia a alimentat industria financiară tranzacțională

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Anul trecut a adus o creștere explozivă a activității de tranzacționare provocată de o creștere uriașă a noilor investitori de retail care au trecut la tranzacționări pe piețele financiare în timpul restricțiilor.

Marea întrebare este dacă acest ritm de creștere ridicată poate continua pentru un coș de 30 de companii din ecosistemul de tranzacționare financiară.

Odată cu volatilitatea în scădere din nou și cu deschiderea economiilor, vedem potențiale piedici în această direcție, dar industria generală va continua probabil să înflorească, pe măsură ce economia mondială va continua să fie supusă exercițiului financiar. 

Astăzi lansăm următorul nostru „coș tematic de acțiuni”, concentrându-ne pe industria tranzacțiilor financiare, deoarece a cunoscut o renaștere istorică în ceea ce privește profitabilitatea, noii clienți, cu potențial de nouă clasă de investitori de durată. Întrebarea principală este dacă vremurile bune vor dura.

Coșul tematic de tranzacționare financiară este format din 30 de companii din brokeraj instituțional și retail, informații financiare, exchange și clearing, platforme electronice de obligațiuni și formare de piață cu o valoare combinată de 1,14 trilioane USD.

După cum arată coșul, firmele de brokeraj retail și bursele s-au descurcat foarte bine în ultimul an, deoarece pandemia a forțat mulți oameni să se închidă în case, făcându-și timp pentru tranzacționare și investiții, deoarece pariurile sportive și alte activități de agrement erau imposibile.

Venitul mediu și creșterea EPS (earnings per share – n.tr.) sunt în prezent de 14,5% și respectiv 32,1%, arătând impactul pandemiei.

Cea mai rapidă creștere a companiilor de tranzacționare financiară în materie de venituri este Coinbase Global, care a avut recent un IPO și a reprezentat o altă etapă importantă pentru industria criptomonedelor. Flow Traders, care a început ca market-maker în ETF-uri, a înregistrat cea mai mare creștere a EPS, deoarece dislocarea ETF și extinderea spread-urilor au fost cele mai mari din ETF-uri, comparativ cu alte instrumente financiare.

În ceea ce privește randamentul pe cinci ani, firma de brokeraj instituțional LPL Financial Holdings a stat cel mai bine, cu… 607%.

Performanță puternică pentru firmele de trading financiar, dar poate dura?

Coșul de tranzacționare financiară este cel mai performant coș din aprilie și până în prezent (cu excepția coșului criptografic care își trăiește propriul film) în creștere cu 6,9%, respectiv 22,8%, întrucât firmele de tranzacționare financiară au înregistrat câștiguri puternice pe scară largă.

Cu toate acestea, volatilitatea scade din nou în multe clase de active, iar volumul este, de asemenea, în scădere din nou, astfel încât profiturile în 2021 deși ar putea crește, s-ar putea totuși să se normalizeze, dar la un nivel mai ridicat decât înainte de pandemie.

La fel ca toate celelalte coșuri, performanța istorică de 251% randament total pe parcursul a cinci ani nu este un indicator al randamentelor viitoare. Coșurile noastre sunt alcătuite după mai multe criterii, primele fiind dacă o companie oferă o expunere bună sau nu și, în al doilea rând, alegem cele mai mari companii. Aceasta creează în mod inerent o tendință de selecție și supraviețuire în coșul tematic.

CITESTE SI:  ANALIZĂ Claudiu Cazacu, XTB: Investitorii, în căutarea unor nume noi asociate tehnologiilor AI, cu potențial pe termen lung

Continuăm să construim din coșuri tematice și următorul va fi pe semiconductori și minerale din pământuri rare, deoarece lipsa semiconductoarelor va domina lumea încă câțiva ani, potrivit unui interviu recent cu CEO-ul Intel Gelsinger.

Pe lângă blocajele actuale de aprovizionare, tema semiconductoarelor este o temă majoră de investiții pe termen lung pentru investitori, deoarece are un rol important în digitalizarea economiei mondiale și, în cele din urmă, tema IoT (Internet-of-Things), care aduce lumea fizică pe internet.

Întrebarea principală este dacă vremurile bune pot continua. Cu oamenii care se întorc la birourile lor, pe măsură ce economiile se redeschid și volatilitatea scade, este dificil să vedem industria continuând la aceeași creștere ridicată. Elanul de anul trecut, de asemenea, cel mai probabil nu va continua și acest lucru va face lucrurile mai dificile pentru mai mulți investitori retail și, prin urmare, va reduce creșterea.

Evenimentele cheie de urmat pentru acest coș tematic sunt viitoarele IPO-uri ale Robinhood Markets și eToro, care sunt doi giganți în industria de brokeraj cu amănuntul, și apoi, desigur, creșterea inflației, deoarece ar putea provoca o activitate de tranzacționare semnificativă în obligațiuni, sporind profitabilitatea firmelor de brokeraj instituționale.

Pot factorii de decizie de piață să ofere expunere la volatilitate îndelungată?
În portofoliul nostru pe 100 de ani, care este conceput pentru a rezista multor „anotimpuri” economice și financiare diferite, alocăm 5% din portofoliu componentelor de volatilitate îndelungată, deoarece această expunere este doar un tip care poate atenua vânzările de piață foarte corelate.

Modul obișnuit de adăugare a componentelor de volatilitate lungă este fie prin plasarea long a banilor pe piețele de acțiuni, fie pe termen lung VIX (aproximativ la mijlocul curbei forward), dar ambele implementări au un raport negativ.

Riscuri cheie
Investițiile în industria comercială financiară nu sunt lipsite de riscuri. Industria este cunoscută pentru că se confruntă cu evenimente dramatice cu risc, unele recente fiind Marea Criză Financiară, criza zonei euro, scandalul recent cu Archegos Capital Management, Knight Capital Group și francul elvețian care au lovit multe firme de brokeraj retail.

Aceste evenimente pot provoca scăderi bruște mari ale firmelor de tranzacționare financiară și ar trebui să ia în considerare investitorii. Companiile financiare tranzacționează, de asemenea, la evaluări ridicate, determinate de cererea puternică recentă și care ar putea reduce rentabilitățile viitoare ale acționarilor.

Tranzacționarea este determinată de volatilitatea pe piețele financiare, iar în 2021 există deja multe semne că volatilitatea revine la nivelurile sale scăzute înainte de pandemie. Acest lucru ar putea suprima activitatea de tranzacționare.

Cel mai mare risc pentru industrie este o altă reducere majoră de 50% a titlurilor de participare, deoarece ar exclude investitorii și traderii din industrie pentru o lungă perioadă de timp, reducând creșterea viitoare a volumului și a profiturilor.