BET
14712.11
0.17%
BET-TR
30371.54
0.15%
BET-FI
57916.75
-0.61%
BETPlus
2184.06
0.13%
BET-NG
1080.67
0.68%
BET-XT
1268.3
0.08%
BET-XT-TR
2588.75
0.07%
BET-BK
2757.51
-0.02%
ROTX
32597.24
-0.47%


Ar putea epidemia să întrerupă creșterea economică prezentă de peste 10 ani?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Pentru majoritatea piețelor bursiere anul 2019 a fost foarte puternic, în ciuda economiei globale relativ slabe, iar anul curent a adus o continuare a acestei tendințe. În ciuda riscului evident legat de coronavirus, piața companiilor de tehnologie din SUA (US100) înregistra un avans de peste 10% la un moment dat în februarie.

Cu toate acestea, starea de spirit s-a deteriorat în ultima perioadă pe fondul răspândirii virusului în afara Chinei. Ar putea schimba datele jocului pentru piețe? Este posibil ca virusul să determine încheierea perioadei de creștere de pe Wall Street prezentă de peste 10 ani?

Este, totuși, mult prea devreme să vorbim despre o cuantificare în RON sau EUR a efectelor economice, cu toate că ar putea apărea în perioada următoare, din partea unor companii, revizuiri de așteptări pentru anul în curs. Pentru moment nu se poate vorbi de un efect direct al apariției coronavirusului în România asupra cursului de schimb al leului în raport cu Euro.

Cu toate acestea, mediul investițional global s-a schimbat semnificativ în ultimele săptamâni, astfel încât curentul a mers împotriva monedelor care oferă încă plasamente cu un randament relativ ridicat, capitalurile preferând siguranța.

În situația în care s-ar ajunge la o epidemie de amploare, care să limiteze activitatea economică pentru mai multe săptămâni, împovărând în același timp bugetul de stat, am putea resimți un impact suplimentar asupra leului. Ar fi probabil devansat astfel calendarul unui alt episod de ajustare nefavorabilă monedei naționale”, este de părere Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Economia Chinei aproape s-a oprit

În timp ce încă ne aflăm în așteptarea datelor importante din China, există tot mai multe dovezi despre amploarea „impactului” – și pare a fi majoră. Se observă scăderi între 30 și 95% anual pentru o serie de activități. Rata de exploatare a petrolului, cel mai larg indicator al activității de afaceri, este în prezent cu aproape 30% mai mică față de media din 2019 și cu peste 35% mai mică față de decembrie, rafinăriile funcționând la mai puțin de 50% din capacitate.

Statisticile referitoare la consumatori sunt de fapt și mai pesimiste. Vânzările de mașini din prima jumătate a lunii februarie au fost cu 92% mai mici față de perioada corespunzătoare din 2019. Vânzările de smartphone-uri au scăzut cu 36,6% an/an în ianuarie, iar anumiți factori indică o scădere mai accentuată în februarie.

În perioada cuprinsă între 25 ianuarie (când au fost introduse măsuri de protecție la nivel extins) și 18 februarie, traficul feroviar și cu metroul a scăzut cu 82% an/an, iar vânzările Adidas (un reprezentant al companiilor de îmbrăcăminte) au scăzut cu 85% an/an.

Să luăm livrări de alimente drept exemplu. You China, lanțul de fast-food, a închis 30% din locațiile sale, în timp ce vânzările la nivelul celor deschise au scăzut cu 50%. Acest lucru duce la o scădere a veniturilor de aproximativ 65%.

În cazul în care acest scenariu durează o lună (și nu suntem departe de asta), ar trebui să scădem aproximativ o jumătate (aproximativ 4 puncte procentuale) din contribuția unei luni la PIB-ul anual.

Într-adevăr, potrivit Global Times, 6% dintre firmele chineze se confruntă cu falimentul, iar 60% din întreprinderile mici și mijlocii dețin numerar care ar putea să le ajungă până la 2 luni înainte de a intra în incapacitate de plată a costurilor fixe. Prin urmare, cum este posibil ca prognozele oficiale să sugereze o rată de creștere în China pentru anul acesta de peste 5% ?! Se presupunea că situația va fi ținută sub control, iar piețele se vor redresa într-un model de V …

Primele estimări arată o scădere majoră a activității economice în China. Sursa: XTB Research

Piețele încep să își piardă încrederea într-o recuperare în formă de V

CITESTE SI:  Gigantul petrolier Saudi Aramco a raportat un profit în scădere cu 23% în al treilea trimestru din cauza prețurilor și a volumelor mai scăzute ale țițeiului

… tocmai acesta este motivul pentru care chiar și focare restrânse în Coreea de Sud și Italia provoacă un nivel extins de panică. Orice pierderi la nivelul Chinei ar putea fi parțial compensate cu ajutorul cererii globale. Dar dacă aceste blocaje și limitări ar fi introduse și în alte state, am putea asista la o oprire a economiei globale.

Ultima dată când s-a întâmplat (deși din diferite motive) S&P500 a scăzut cu 666 de puncte. Temerile sunt reale – dacă Europa și Asia sunt obligate să impună limitări pe o durată mai lungă de timp, o recesiune la nivel global ar putea deveni un scenariu foarte realist.

Acesta este motivul pentru care cazurile noi din afara Chinei sunt cele mai urmărite statistici în acest moment. Pentru o perioadă considerabilă, această statistică a fost moderată și, într-o oarecare măsură, explicată de situații excepționale, precum noile cazuri de pe nava de croazieră. Numărul de țări care au înregistrat cazuri a fost de 7. În weekend, această valoare s-a triplat și continuă să accelereze. Luni, cazuri noi au fost înregistrate în 14 țări (excluzând China), și în 16 state noi în a doua zi a săptămânii.

Cât timp virusul se răspândește în afara Chinei, piețele nu ar putea să ignore riscul de recesiune. Sursa: Worldometers, XTB Research

Atâta timp cât acest număr continuă să crească, piețele îl vor extrapola în daune economice. Putem vedea un grafic interesant de pe site-ul Tomtom care prezintă deja o scădere semnificativă a traficului în Milano. Piețele sunt îngrijorate de faptul că limitările prelungite ar putea duce la recesiune.

Datele privind traficul indică deja impactul virusului în Milano. Sursa: Tomtom

Rapoarte de urmărit

Dovezile prezentate ​​în primul paragraf ne oferă un sentiment cu privire la impactul economic produs. Această imagine va fi mai completă atunci când vor fi publicate rapoartele economice care se aplică perioadelor în care virusul și-a pus amprenta.

În weekend, vor fi prezentate primele date PMI din China, plus datele comerciale din Coreea. Având în vedere încrederea limitată în datele chineze, rezultatele comerciale din Coreea și rapoartele PMI ar putea fi cele mai bune opțiuni cu privire la perspectivele situației economice. Datele coreene nu vor reflecta ”explozia” recentă a numărului de Cazuri (întrucât a izbucnit de așa curând), dar ar trebui să surprindă impactul problemelor din China.

O serie de rapoarte cruciale din China vor fi publicate în acest weekend. Sursa: XTB Research

Cât de amplă ar putea fi corecția?

Întrebarea cheie este dacă ne îndreptăm către o corecție completă sau doar o către o ajustare standard a sentimentului. Analizând modelele istorice, observăm că S&P500 a înregistrat adesea corecții apropiate de 19%, ceea ce ar presupune o scădere până la 2750 de puncte.

Pe de altă parte, majoritatea deprecierilor din 2015 au fost cuprinse între 250 și 350 de puncte. Suntem deja la această țintă minimă, cu posibilitatea unei extinderi a scăderii către 3050 de puncte. Întrucât piața folosește epidemia anterioară din China pentru a evalua daunele economice viitoare, datele prezentate anterior ar putea decide între cele două scenarii.

Sursa: xStation

Analizând graficul US500 (S&P 500), observăm 3 niveluri de suport. Cel mai apropiat este la 3070 de puncte – minimul local de la începutul lunii decembrie și, în același timp, limita inferioară a canalului ascendent. Apoi, există 3030, limita unei formațiuni Double Top din a doua jumătate a anului 2019 și apoi 2984 de puncte – interval 1:1 din corecția de la începutul anului 2018. În eventualitatea în care aceste niveluri nu vor rezista, am putea asista la o corecție completă către zona de la 2730 de puncte.


 

[ajax_load_more]