BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Atitudine optimistă la început de săptămână pe piețele financiare

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Acțiunile au început săptămâna într-o manieră optimistă, pe măsură ce investitorii au primit un motiv de bucurie pe fondul continuării negocierilor privind stimulentele din SUA și în urma începerii procesului de vaccinare în cea mai mare economie a lumii.S&P 500 a avansat cu aproximativ 0,7%, primele livrări ale vaccinului Pfizer/ BioNTech în SUA fiind programate să sosească luni dimineață. Un grup bipartisan de parlamentari urmează să prezinte un proiect de lege pentru ajutoare de 908 miliarde de dolari, deși nu există „nicio garanție” privind materializarea acestui scenariu. Totuși, conform unui negociator de top, Congresul pare dispus să adopte propunerea.

Indicele Nasdaq a pierdut avansul inițial în urma rapoartelor conform cărora giganții tehnologici ar putea fi amendați de către Uniunea Europeană cu până la 10% din veniturile lor anuale.

Acțiunile europene au obținut un impuls după ce negociatorul șef al UE în subiectul Brexit a declarat la o întâlnire privată a ambasadorilor că un acord comercial cu Marea Britanie ar putea avea loc imediat după această săptămână. Lira a atins maximele ultimelor două luni.

Acțiunile încearcă să revină după prima săptămână de scădere din ultimele șase, chiar dacă rămân obstacole în calea unui acord de stimulente în SUA și pandemia continuă să se răspândească. Șeful grupului de vaccinare al guvernului american a declarat că până la 80% din populație ar putea primi vaccinul până vara viitoare, fapt ce aduce în discuție posibilitatea dezvoltării „imunizării la scară largă”. Strategii de pe Wall Street sunt în general de acord că vaccinurile vor alimenta economia anul viitor.

Sectorul de călătorii a avansat în urma debutului campaniei naționale de vaccinare pentru COVID-19 din SUA. Livrarea vaccinului Pfizer-BioNTech a început duminică către punctele de distribuție din Statele Unite, iar administrarea va începe luni. Acest moment este considerat esențial pentru oprirea pandemiei.

CITESTE SI:  Rezultate financiare XTB T1 2024: Doar în România, platforma de investiții a înregistrat o creștere de peste 14% a numărului de clienți noi

CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a declarat că firma negociază cu guvernul federal pentru a furniza încă 100 de milioane de doze de vaccin pentru Covid-19 anul viitor.

Conform lui Bourla, Pfizer și SUA elaborează detaliile privind momentul livrării. Compania ar putea furniza multe dintre aceste doze în al treilea trimestru al anului 2021, dar guvernul american pune presiune pentru a obține livrarea în al doilea trimestru.

Din punct de vedere politic, continuă dezbaterea cu privire la un nou plan de stimulente fiscale, care este vital pentru o mare parte a populației, dar, de asemenea, va crea un „perete de numerar” și mai mare pe care consumatorii îl pot cheltui pe măsură ce economiile se redeschid complet. Semnele de încetinire ale economiei sunt evidente pe măsură ce restricțiile la nivel global continuă, dar efectele asupra pieței de capital au fost limitate până în acest moment. Nu este clar dacă această situație va continua până în Q1, dar este posibil ca mișcările corective să fie limitate, cu excepția cazului în care scenariul vaccinului se schimbă radical.

Pentru moment, mișcarea ascendentă ar putea continua având în vedere că nu există obstacole clare în drumul cotației. Astfel, prima zonă de rezistență care ar putea apărea se află la 3.704 puncte, unde se află limita inferioară a formațiunii de triunghi. În plus, zona este marcată și de foste maxime istorice fapt care ar putea oferi motive suplimentare de reacție din partea vânzătorilor.

Ne apropiem de sfârșitul anului iar acest lucru determină un nivel ridicat al cererii pentru investiții. În plus, se observă un volum ridicat de lichidități disponibile care încearcă să fie plasate în ”pariuri câștigătoare.

Sursa text si foto: Radu Puiu, Research Analyst XTB România