BET
17024.57
0.45%
BET-TR
35323.9
0.45%
BET-FI
60634.17
0.25%
BETPlus
2514.11
0.43%
BET-NG
1215.32
0.23%
BET-XT
1450.48
0.43%
BET-XT-TR
2975.74
0.43%
BET-BK
3125.41
0.23%
ROTX
37392.03
0.44%


Aurul sparge pragul psihologic de 1.800 USD

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

A doua jumătate a anului a debutat vineri cu un nivel ridicat de volatilitate pentru acțiunile globale, temerile referitoare la recesiune accentuate în ultimele săptămâni au făcut ca metalele și monedele corelate cu mărfurile să piardă din nou teren.

Indicele bursier mondial MSCI a înregistrat cel mai slab început de an de la crearea sa în 1990, iar sentimentul investitorilor pare să rămână destul de posomorât.

Datele macroeconomice de vineri au arătat că producția manufacturieră din Zona Euro a scăzut pentru prima dată luna trecută de la începutul pandemiei din 2020, în timp ce inflația a atins un nou record.

Astăzi, prețul aurului a scăzut și se îndreaptă către a treia săptămână consecutivă de scădere, politicile monetare agresive ale băncilor centrale de top și dolarul american puternic i-au ținut pe investitori departe de metalul prețios.

Titlurile de stat din SUA pe doi ani sunt în drum către marcarea celei mai bune performanțe săptămânale din martie 2020, deoarece traderii își reorientează poziția față de așteptările față de creșterea ratelor.

Comercianții de aur fizic din India au oferit reduceri mari săptămâna aceasta, pe măsură ce cererea a rămas slabă. Mai mult, India a anunțat o majorare a taxei de import de bază la aur de la 7,5% la 12,5%, în timp ce guvernul încearcă să reducă deficitul comercial.

Având în vedere această măsură, interesul ar putea să slăbească și mai mult, în timp ce China, consumatorul de top, a înregistrat o revenire lentă a activității pe măsură ce a renunțat la restricțiile pandemice.

Investitorii au redus deținerile în ETF-uri cu expunere pe metale precum argint, platină și paladiu în al doilea trimestru din cauza temerilor că o potențială recesiune va reduce cererea industrială, dar activele din aur au rezistat datorită rolului său de refugiu și acest lucru ar putea persista pe termen mai lung.

Chiar dacă performanța aurului nu a strălucit în ultimul timp, s-a numărat printre metalele care au rezistat cel mai bine. ETF-urile cu expunere pe aur s-au redus cu puțin peste 1% în cele trei luni până în iunie, sau cu 43 de tone, după ce au înregistrat o creștere de 8% în primul trimestru, pe fondul invaziei Ucrainei, conform datelor Bloomberg. Prin contrast, deținerile de argint s-au contractat cu aproape 5%, iar fluxul de ieșire în termeni de tonaj a fost cel mai mare din 2011.

CITESTE SI:  Noi maxime pentru indicii de la BVB: BET depășește pentu prima dată pragul de 17.000 de puncte

Valoarea ETF-urilor pe aur se află la cel mai scăzut nivel din martie, în timp ce activele ce oferă expunere asupra celorlalte trei metale prețioase sunt la cele mai mici niveluri din 2020.

Rezistența aurului oferă un nou argument ce susține rolul de componentă în alocarea activelor de portofoliu, spre deosebire de argint, platină și paladiu, care au mai multe utilizări industriale și sunt, prin urmare, mai expuse recesiunilor economice.

Dolarul rămâne în continuare constant în apropierea maximelor ultimelor două decenii. Acest aspect va pune în continuare presiune asupra aurului, făcându-l mai puțin atractiv pentru cumpărătorii care dețin alte valute.

Preferința investitorilor pentru numerar și conservarea capitalului ar putea să reprezinte un alt factor de risc pentru aur înainte de a avea loc o redresare așteptată atunci când recesiunea va fi confirmată.

Din punct de vedere tehnic, prețul a părăsit într-o manieră agresivă canalul descendent de trend și a spart zona psihologică de suport de la 1.800 USD. Această mișcare extrem de dinamică de astăzi a alimentat corecția, iar aurul a atins un minim intraday la 1.784 USD, care reprezintă valoarea mediană a intervalului de suport pe termen lung 1.782 – 1.786 USD.

Această zonă marchează minimele din acest an motiv pentru care are o relevanță mare pentru investitori. Ricoșeul de acolo arată că taurii nu sunt dispuși, cel puțin pentru moment, să renunțe la ”bătălie”, motiv pentru care pragul 1.800 USD este principalul obiectiv al acestora.