BET
16009.52
0.75%
BET-TR
33218.43
0.74%
BET-FI
57504.25
1.41%
BETPlus
2375.59
0.71%
BET-NG
1140.41
0.7%
BET-XT
1367.72
0.77%
BET-XT-TR
2806.07
0.76%
BET-BK
2978.41
0.63%
ROTX
35341.99
0.96%Banca Chinei reduce rata de finanțare pe termen scurt pentru prima dată din 2015

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Banca Populară a Chinei a redus luni in mod neașteptat o rata de creditare importantă si des urmarită de investitori (rata de răscumpărare inversă de 7 zile – rată repo) cu 5 puncte de bază până la 2,5%, prima reducere de acest fel din 2015.

Reamintim că operaţiunile de piaţă monetară (operaţiuni open market) reprezintă cel mai important instrument de politică monetară al unei bănci centrale, acestea realizându-se la iniţiativa băncii, având funcţii de ghidare a ratelor de dobândă, gestionarea condiţiilor lichidităţii de pe piaţa monetară şi semnalizarea orientării politicii monetare.

Printr-o operațiune de tip repo, banca centrală efectuează tranzacţii reversibile, destinate injectării de lichiditate, în cadrul cărora cumpără de la instituţiile de credit active eligibile pentru tranzacţionare, cu angajamentul acestora de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei.

Mai mult de atât, împreună cu această reducere a ratei, Banca Centrală a Chinei a injectat și 180 de miliarde de yuani (CNY) în numerar în sistemul financiar (25,7 miliarde dolari) prin operațiuni de piață deschisă pentru a atenua problemele de lichiditate.

Urmărește evoluția instrumentelor preferate direct din platforma de tranzacționare

În plus, merită să reamintim că această reducere a venit la doar două săptămâni după ce PBoC și-a redus rata facilității de creditare pe termen mediu, mecanismul utilizat de către creditori pentru nevoile de finanțare cu o durată mai lungă de timp.

CITESTE SI:  Acțiunile Airbnb, platforma online de rezervari turistice, scad deși compania a raportat rezultate trimestriale bune

După cum se poate observa în graficul de mai jos, autoritățile monetare de la Beijing au decis recent să reducă costurile împrumutului încercând să-și ajute economia deficitară. Cu toate acestea, strategia PBoC nu a avut succes până acum, deoarece rata dobânzii medii ponderate a împrumutului a crescut de la începutul anului 2017.

Reamintim că PBoC a lansat sâmbătă raportul său trimestrial în care a avertizat asupra riscurilor de creștere, precum și de creșterea prețurilor în a doua cea mai mare economie din lume, ceea ce ar putea limita spațiul pentru o politică monetară și mai acomodabilă.

De reținut că inflația din China a crescut de la 1,5% în ianuarie, la 3,8% în termeni anuali, în octombrie. În această privință, ar putea să limiteze PBoC pentru a ușura politica.

Testează-ți strategiile de tranzacționare pe o platformă de investiții completă

Însă, această creștere a prețurilor a fost până acum în mare parte determinată de factori exogeni (prețurile produselor alimentare determinate preponderent de carne de porc și alte tipuri de carne din cauza pestei porcine africane) ceea ce înseamnă că majorarea ratei în acest mediu ar putea înrăutăți lucrurile. Acesta este motivul pentru care PBoC este probabil să continue destinderea politicii cel puțin până la apariția efectelor din a doua etapă.


 

[ajax_load_more]