BET
17362.79
1%
BET-TR
36708.39
0.99%
BET-FI
59256.97
0.72%
BETPlus
2564.36
1%
BET-NG
1238.88
1.07%
BET-XT
1476.03
1.07%
BET-XT-TR
3080.53
1.06%
BET-BK
3200.1
1.6%
ROTX
38110.32
1.02%
BCE a menținut neschimbate ratele dobânzilor de politică monetară

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

În ședința de astăzi, Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a decis că rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv, −0,50%.

Consiliul guvernatorilor anticipează menținerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale sau la niveluri inferioare până când va observa o convergență robustă a perspectivelor inflației către un nivel inferior, dar suficient de apropiat de 2% în cadrul orizontului de proiecție, precum și reflectarea consecventă a acestei convergențe în dinamica inflației de bază.

Consiliul guvernatorilor va continua să efectueze achiziții nete în cadrul programului de achiziționare de active (asset purchase programme – APP), într-un ritm lunar de 20 de miliarde EUR. Consiliul guvernatorilor anticipează derularea acestora atât timp cât va fi necesar în vederea consolidării impactului acomodativ al ratelor sale de politică monetară și încetarea acestora puțin înainte de a iniția majorarea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE.

Consiliul guvernatorilor intenționează să continue reinvestirea, în totalitate, a principalului aferent titlurilor ajunse la scadență achiziționate în cadrul programului de achiziționare de active pe o perioadă extinsă după data la care va iniția majorarea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE și, în orice caz, atât timp cât va fi necesar pentru menținerea unor condiții favorabile de lichiditate și a unui grad amplu de acomodare monetară.

In plus, BCE a lansat astăzi o evaluare a strategiei sale de politică monetară. Strategia de politică monetară a fost adoptată în anul 1998, iar unele dintre elementele sale au fost clarificate în 2003.

Din 2003, economia zonei euro și cea mondială au trecut printr-o serie de schimbări structurale profunde. Declinul trendului de creștere, pe seama încetinirii productivității și a îmbătrânirii populației, precum și repercusiunile crizei financiare au condus la reducerea ratelor dobânzilor, restrângând marja de care BCE și alte bănci centrale dispun pentru a relaxa politica monetară cu ajutorul unor instrumente convenționale în contextul unor evoluții ciclice nefavorabile.

CITESTE SI:  Cât ar mai putea crește Ferrari după venirea lui Hamilton în echipă?

În plus, combaterea unei inflații scăzute este diferită față de dificultatea istorică a contracarării unei inflații ridicate. Amenințarea la adresa sustenabilității ecologice, digitalizarea rapidă, globalizarea și evoluția structurilor financiare au transformat și mai mult contextul politicii monetare, inclusiv dinamica inflației.

Având în vedere aceste dificultăți, Consiliul guvernatorilor a decis să lanseze o evaluare a strategiei sale de politică monetară, cu respectarea deplină a mandatului BCE privind stabilitatea prețurilor, astfel cum este consacrat în Tratat.

Întrucât economiile noastre trec printr-o serie de transformări profunde, este momentul să efectuăm o evaluare a strategiei pentru a asigura îndeplinirea mandatului nostru în interesul suprem al cetățenilor europeni”, a declarat Christine Lagarde, președinta BCE.

Consiliul guvernatorilor va face un bilanț al modului în care strategia de politică monetară a sprijinit, de-a lungul anilor, îndeplinirea mandatului BCE în conformitate cu prevederile Tratatului și va analiza dacă este necesară ajustarea unor elemente ale strategiei.

Formularea cantitativă a stabilității prețurilor, alături de abordările și instrumentele care permit asigurarea stabilității prețurilor, va deține un rol proeminent în cadrul acestui exercițiu. Evaluarea va ține cont și de modul în care alte considerații, precum stabilitatea prețurilor, ocuparea forței de muncă și sustenabilitatea ecologică, pot fi relevante în îndeplinirea mandatului BCE.

Consiliul guvernatorilor va evalua eficacitatea și posibilele efecte secundare ale instrumentarului de politică monetară elaborat în ultimul deceniu. Consiliul guvernatorilor va examina modul în care analiza economică și cea monetară, cu ajutorul cărora BCE evaluează riscurile la adresa stabilității prețurilor, ar trebui actualizate, inclusiv din perspectiva tendințelor actuale și a celor noi. Nu în ultimul rând, Consiliul guvernatorilor își va evalua practicile de comunicare.


 

[ajax_load_more]