BET
12185.79
-0.35%
BET-TR
23701.79
-0.35%
BET-FI
49953.42
-0.2%
BETPlus
1820.67
-0.35%
BET-NG
901.39
-0.48%
BET-XT
1061.67
-0.34%
BET-XT-TR
2052.24
-0.34%
BET-BK
2326.24
-0.24%
ROTX
27073.42
-0.49%


Calendar economic: Date economice de nivel secund din SUA și Zona Euro vor marca evoluția burselor zilele următoare

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Săptămâna ce urmează va veni cu o nouă serie de date economice in Statele Unite, printre care și indicele prețurilor PCE (Personal Consumption Expenditure), care va oferi mai multe informații despre traiectoria ratelor Rezervei Federale, asta după ce zilele trecute am vazut ca rata inflației CPI a încetinit până la 7.1% pentru luna noiembrie.

Inflația de bază PCE probabil a crescut cu 0,2% față de luna precedentă, ceea ce va duce la reducerea ratei anuale la 4,7% de la 5%.

În plus, va fi interesant să vedem citirea finală a PIB-ului din al treilea trimestru, încrederea consumatorilor, veniturile și cheltuielile personale, comenzile de bunuri de folosință îndelungată și sentimentul consumatorilor de la Universitatea din Michigan.

Între timp, autorizațiile de construire pentru locuințe noi, vânzările de case existente și vânzările de case noi vor oferi indicii suplimentare despre starea de sănătate a pieței imobiliare.

De asemenea, o mulțime de rezultate financiare trimestriale vor oferi mai multe informații despre modul în care corporațiile americane s-au descurcat in actualele conditii economice: FedEx, General Mills, Nike, Cintas și Micron Technology,

Totodată, în Canada se vor publica cele mai recente date despre evoluția ratei inflației și vânzările cu amănuntul. Inflația totală este prognozată să scadă cu 0,1% de la o lună la alta, rezultând o scădere a ratei anuale a inflației la 6,5% de la 6,9%.

Peste Atlantic, Marea Britanie va publica estimarea finală a PIB-ului din trimestrul trei, balanța contului curent și a împrumuturilor nete din sectorul public.

Datele preliminare au arătat că economia Marii Britanii s-a contractat pentru prima dată în ultimul an și jumătate în T3, ceea ce se preconizează a fi începutul celei mai lungi recesiuni a țării de la începutul masurătorilor statistice.

Banca Angliei se așteaptă ca economia să se contracte cu 0,75% în a doua jumătate a anului 2022 și să continue să scadă în 2023 și prima jumătate a anului 2024, deoarece inflația ridicată și ratele dobânzilor afectează puternic gospodăriile și companiile.

CITESTE SI:  Acțiunile Safetech Innovations se transferă de pe Piața AeRO pe Piața Reglementată în 6 februarie

În alte părți ale Europei, încrederea consumatorilor din zona euro este de așteptat să se îmbunătățească pentru a doua lună consecutiv în decembrie, dar să rămână în continuare sub media sa pe termen lung.

De asemenea, atât indicatorul german pentru consumatori GFK, cât și indicatorul Ifo pentru climatul de afaceri urmează să crească pentru a treia lună.

Alte date de urmărit includ evoluția construcțiilor în zona euro, inflația la producătorii germani, indicele prețurilor caselor din Suedia și balanța comercială și contul curent al Elveției.

Între timp, Banca Centrală a Turciei este probabil să mențină ratele constante când se va întruni joi, după ce și-a redus rata cheie cu 10% din septembrie 2021.

În Asia, Banca Populară a Chinei se va întruni pentru a decide cu privire la rata de bază a împrumuturilor, după ce a lăsat-o neschimbată timp de trei întâlniri consecutive.

Datele din noiembrie au arătat că evoluția creditului s-a extins la o rată mai lentă decât se aștepta, în ciuda eforturilor recente ale PBoC de a reduce restricțiile privind împrumuturile imobiliare și de a stimula creditarea.

Între timp, se așteaptă ca Banca Japoniei să-și mențină orientarea monetară relaxată, lăsând rata cheie neschimbată la -0,1%. Investitorii așteaptă, de asemenea, evoluția inflației pentru Japonia, Malaezia și Singapore și decizia de politică monetară a băncii centrale indoneziene.

În Australia, banca centrală va publica procesele-verbale de la ultima sa întâlnire oferind informații despre cea de-a treia creștere consecutivă a ratei băncii de 25 puncte de bază.

În Noua Zeelandă, în centrul atenției vor fi cifrele comerciale pentru noiembrie și indicatori de încredere a afacerilor pentru decembrie.