BET
14712.11
0.17%
BET-TR
30371.54
0.15%
BET-FI
57916.75
-0.61%
BETPlus
2184.06
0.13%
BET-NG
1080.67
0.68%
BET-XT
1268.3
0.08%
BET-XT-TR
2588.75
0.07%
BET-BK
2757.51
-0.02%
ROTX
32597.24
-0.47%


Calendar economic: Evoluția inflației din SUA va fi cel mai important eveniment al săptămânii

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Săptămâna aceasta, atenția investitorilor se îndreaptă către raportul privind inflația din SUA, care este de așteptat să-și tempereze ritmul de creștere pe fondul diminuării costurilor la benzină.

Inflația totală ar putea crește cu 0,2% lună/lună, ceea ce inseamnă ca ar fi cel mai mic câștig lunar din ianuarie 2021 și ar duce la încetinirea ratei anuale a inflației la 8,7% de la 9,1%.

Cu toate acestea, inflația de bază a crescut probabil cu 0,5% față de luna precedentă, împingând rata anuală la 6,1% de la 5,9%.

Alte evenimente importante din calendarul SUA includ indicele prețurilor la producător și indicele de sentiment al Universității din Michigan. Va fi interesant de urmărit și cifrele inflației din Brazilia și Mexic și decizia monetară a băncii centrale a Mexicului.

Peste Atlantic, Regatul Unit va publica estimarea preliminară a creșterii PIB-ului în trimestrul al doilea, alături de investițiile în afaceri, balanța comercială, indicatorul de producție și construcții.

Economia britanică s-a contractat probabil cu 0,2% în aprilie-iunie, după o expansiune de 0,8% în perioada anterioară, deoarece prețurile mai mari la energie și taxele au dus la reducerea consumului.

În alte părți ale Europei, estimările finale ale prețurilor de consum din iulie vor confirma că inflația a scăzut ușor în Germania și Italia, dar a continuat să se accelereze în Franța și Spania.

CITESTE SI:  One United Properties dezvoltă în București o cladire de birouri pentru Infineon Technologies

În același timp, activitatea fabricilor din zona euro a stagnat probabil în iulie, după două luni de creșteri. Alte date de urmărit includ rata șomajului din Elveția; date privind PIB-ul din T2 in Rusia și producția industrială și rata șomajului din Turcia.

În Asia, China va publica datele comerciale pentru iulie, exporturile urmând să continue să crească brusc, pe măsură ce investitorii monitorizează impactul redeschiderii treptate a economiei în urma blocajelor cauzate de Covid.

De asemenea, investitorii vor urmări cu atenție datele viitoare privind inflația, după ce cifra din iunie a atins un maxim din ultimii doi ani.

În India, Ministerul Statisticii va publica noi cifre ale inflației pentru iulie, marcând mai bine de două luni de la începutul ciclului de înăsprire a dobânzilor.

În Australia, evenimentele de remarcat includ încrederea consumatorilor Westpac pentru august și încrederea afacerilor NAB pentru iulie. Banca Thailandei urmează să înceapă ciclul de înăsprire cu o majorare a ratei dobânzii cu 25 pb. Între timp, Coreea de Sud, Malaezia și Filipine vor publica ratele șomajului.