BET
16009.52
0.75%
BET-TR
33218.43
0.74%
BET-FI
57504.25
1.41%
BETPlus
2375.59
0.71%
BET-NG
1140.41
0.7%
BET-XT
1367.72
0.77%
BET-XT-TR
2806.07
0.76%
BET-BK
2978.41
0.63%
ROTX
35341.99
0.96%Care ar putea fi cele mai volatile monede în ultimul trimestru din 2021?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Dolarul american, dolarul canadian, lira turcească și rupia indiană dau semne de volatilitate mai ridicată față de alte monede, la nivel internațional, până la finalul acestui an, se arată în analiza elaborată de Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul XTB, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varșovia.

Efectul negativ asupra dolarului american ca urmare a unei potențiale amânări a procesului de înăsprire a condițiilor monetare ale băncii centrale americane Fed s-a încheiat la începutul acestei săptămâni. Evenimentul de la Jackson Hole, care a confirmat intenția bancherilor centrali de a menține o politică monetară relaxată, și publicarea datelor dezamăgitoare NFP privind numărul angajaților din SUA (din toate domeniile de activitate cu excepția industriei agricole și a guvernului) au stat la baza schimbării de atitudine.

Cu toate acestea, piața a revenit după un weekend prelungit în SUA cu o atitudine posomorâtă, pe măsură ce răspândirea variantei Delta continuă să tulbure perspectivele economiei globale și creșterea inflației forțează multe bănci centrale să intervină cu normalizarea sau înăsprirea monetară. Acesta este un mix care pe piața valutară se transpune, de obicei, într-un dolar mai puternic, în timp ce monedele care depind de materii prime, precum dolarul canadian sau coroana norvegiană, au avut de pierdut.[emaillocker]

O atenție deosebită în perioada următoare necesită și dolarul canadian. Anunțul de curs al Băncii Canadei a adus astăzi o pauză în procesul de normalizare a politicilor monetare, iar moneda canadiană a pierdut teren în fața dolarului american. În primul rând, viitoarele alegeri federale din 20 septembrie reprezintă un potențial factor de incertitudine.

Deși evenimentul a fost dorit de premierul Trudeau pentru a asigura o majoritate parlamentară, sondajele de opinie sugerează acum că susținerea se întoarce mai mult în favoarea partidului conservator de opoziție, ceea ce ar putea reprezenta un risc politic. În al doilea rând, o contracție a activității canadiene în al doilea trimestru a indicat efecte mai ample ale valului pandemic din primăvară.

În general, se pare că majoritatea aspectelor negative au fost deja incluse în preț atunci când vine vorba de dolarul canadian. În același timp, o abordare mai precaută a Bank of Canada (banca centrală canadiană) poate sugera că dolarul canadian ar putea întâmpina dificultăți în recuperarea unora dintre pierderile recente.

Banca Canadei a lăsat rata dobânzii de referință neschimbată la limita inferioară efectivă de 0,25%, respectând așteptările. De asemenea, programul de relaxare cantitativă a fost menținut la 2 miliarde de dolari canadieni pe săptămână, ca urmare a unei reduceri de 1 miliard de dolari în ședința anterioară.

Membrii băncilor centrale anticipează, în continuare, un ritm solid de creștere economică în a doua jumătate a anului 2021, deși al patrulea val de infecții cu COVID-19 și blocajele continue ale rețelelor de aprovizionare ar putea avea un impact asupra redresării.

De asemenea, banca centrală consideră că economia canadiană are în continuare spațiu de extindere în ceea ce privește capacitatea potențială de productivitate a economiei și că redresarea continuă va necesita un suport extraordinar al politicii monetare.

Banca își păstrează angajamentul de a menține rata dobânzii în zona nivelului țintă până la redresarea economiei, astfel încât obiectivul de inflație de 2% să fie atins într-o manieră durabilă. În cadrul proiecției din iulie a băncii, acest obiectiv este așteptat să fie atins în a doua jumătate a anului 2022.

Dacă ne referim la lira turcească, în ultimele săptămâni, moneda a recuperat o parte din declinul accentuat de la începutul anului, inversând trendul într-o perioadă negativă pentru monedele emergente. Moneda s-a apreciat pe măsură ce investitorii s-au reîntors către obligațiunile denominate în lire ale Turciei, pe fondul optimismului legat de fapul că banca centrală nu a cedat presiunilor exercitate de președintele Recep Erdogan de a reduce ratele dobânzilor, în ciuda creșterii inflației.

CITESTE SI:  Analiză Radu Puiu, XTB: Industria alimentelor fast food trece printr-o „furtună economică”. Cât de scumpă este o masă în oraș

Lira s-a apreciat cu aproximativ 6% în perioada iulie – august în fața dolarului, în iulie marcând prima lună cu evoluții pozitive din ianuarie, fapt ce a făcut din moneda turcească cea mai performantă dintre principalele valute emergente în raport cu dolarul american.

Semnele provizorii de stabilitate au urmat unei căderi a monedei în martie după ce Erdogan l-a concediat pe guvernatorul băncii centrale și l-a înlocuit cu Sahap Kavcıoglu, care împărtășește opinia neconvențională a președintelui că majorarea ratelor dobânzii alimentează inflația și nu o temperează.

În ciuda schimbării conducerii, ratele dobânzilor au rămas în așteptare la 19% în iulie, pentru a patra lună consecutivă, după ce inflația a accelerat la 17,5% în iunie.

Pentru liră, lipsa de știri noi reprezintă un aspect pozitiv. În urma unor comentarii recente ale președintelui Erdogan, au apărut temeri că reduceri ale ratei de dobândă ar putea avea loc. Totuși, moneda rămâne cu 12% mai mică față de dolar în acest an, după ce a scăzut dramatic în popularitatea în rândul investitorilor străini.

Performanța bună din ultima perioadă a venit pe fondul unui efect de bază favorabil din trecut, moneda turcească având un ”palmares” negativ în fața dolarului american.

Pe de altă parte, rupia indiană a fost una dintre cele mai stabile monede din Asia-Pacific în acest an, dar se așteaptă ca stabilitatea sa să fie de scurtă durată, potrivit UBS. Reprezentanții băncii de investiții elvețiene au declarat că se așteaptă ca moneda indiană să scadă la 77 rupii pe dolar până la sfârșitul anului, adică o scădere de peste 5% față de nivelurile actuale, și să se deprecieze până la nivelul de 79,5 până în septembrie 2022.

Retragerea randamentelor obligațiunilor din SUA a oferit stabilitate unor monede emergente precum rupia. Rezistența rupiei a fost determinată în mare parte de doi factori.

În primul rând, fluxurile consistente de fonduri și, în al doilea rând, banca centrală a Indiei a cumpărat dolari pentru a-și construi rezervele și a se pregăti pentru niveluri mai ridicate de volatilitate. Fluxurile fondurilor nu au fost alimentate doar de investitorii instituționali străini, ci și printr-un flux consistent de investiții străine directe.

Fluxul de capitaluri străine directe în India a crescut cu 168%, până la 17,57 miliarde de dolari, între aprilie și iunie (față de aceeași perioadă a anului trecut), care reprezintă primul trimestru din anul fiscal 2022 al Indiei. Aceasta se referă la capitalul străin investit atât pe piețele indiene, cât și în întreprinderi. Fluxurile de fonduri au fost unul dintre motivele majore care au ajutat rupia să recupereze constant.

Rupia indiană pare totuși să piardă din tracțiune după ce raliul său din august a împins-o în topul valutelor emergente din Asia. Moneda a avansat în august, câștigând aproape 2%, pe măsură ce un val de oferte publice inițiale a atras intrări de capital, iar speculațiile că banca centrală își va relaxa controlul asupra monedei au crescut.

De asemenea, moneda a fost impulsionată de deprecierea dolarului american după ce președintele Rezervei Federale Jerome Powell a avut o abordare mai înclinată către menținerea stimulentelor monetare decât se prognoza la discursul său de la Jackson Hole.

Cu toate acestea, este posibil ca banca Indiei să poată decide în curând că rupia a crescut suficient de mult și să intervină la nivelul cursului, având în vedere că o monedă mai puternică poate reduce competitivitatea exporturilor, pe măsură ce economia de abia se recuperează după impactul pandemiei.[/emaillocker]