BET
15926.46
-0.54%
BET-TR
33043.53
-0.54%
BET-FI
58339.18
-0.34%
BETPlus
2364.53
-0.53%
BET-NG
1140.72
-0.65%
BET-XT
1364.01
-0.51%
BET-XT-TR
2798.19
-0.51%
BET-BK
2991.27
-0.48%
ROTX
35570.46
-0.47%Care sunt principalele date economice care vor mișca piețele financiare săptămâna asta?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Săptămâna viitoare, atenția investitorilor se va îndrepta către rezultatele corporative ale companiilor din Statele Unite, odată cu începerea sezonului de câștiguri din al doilea trimestru.

Din punct de vedere macroeconomic, rata inflației din SUA, cifrele de creștere a PIB-ului din China și Marea Britanie, evoluția vânzărilor cu amănuntul din India și deciziile de politică monetară din Canada și Noua Zeelandă vor oferi investitorilor noi actualizări cu privire la puterea redresării economice globale.

––––––

În SUA, începutul sezonului de câștiguri și publicarea ratei inflației vor ocupa centrul atenției săptămâna viitoare. PepsiCo este prima mare companie globală care va raporta marți, urmată de Delta Air Lines miercuri, JPMorgan Chase și Morgan Stanley joi și Wells Fargo, Citigroup și PNC Financial vineri.

Câștigurile din al doilea trimestru pentru S&P 500 sunt de așteptat să crească cu 5,7%, potrivit Refinitiv. Din punct de vedere al datelor, rata anuală a inflației este văzută în creștere la 8,8%, ceea ce ar fi cea mai mare citire din decembrie 1981, împinsă încă o dată de costul energiei.

Cu toate acestea, este de așteptat ca inflația de bază să încetinească pentru a treia lună la 5,8% de la 6%. De asemenea, vânzările cu amănuntul și-au revenit, prețurile producției industriale probabil că a stagnat în iunie, în timp ce sentimentul consumatorilor din Michigan este de așteptat să scadă la un nou minim record în această lună.

Tot în America de Nord, se așteaptă ca Banca Canadei să majoreze cu 75 pb rata dobânzii de politică monetară, a patra creștere consecutivă, deoarece rata inflației este în prezent la maximul ultimilor 40 de ani.

De asemenea, va fi interesant de urmărit producția industrială din Mexic, vânzările cu amănuntul din Brazilia, rata inflației în Argentina și decizia ratei dobânzii din Chile.

În Regatul Unit, cifrele lunare ale PIB-ului de la Oficiul National de Statistică sunt de așteptat să arate că economia a stagnat în luna mai, producția industrială urmând să rămână neschimbată față de luna precedentă, iar prețurile de producție redresându-se ușor după trei luni consecutive de scăderi. Investitorii vor urmări, de asemenea, balanța comerțului exterior, numarul noilor construcții și monitorul vânzărilor cu amănuntul.

CITESTE SI:  Companii importante care vor raporta în această săptămână

În Europa, încrederea în economia germană se așteaptă să scadă din nou în iulie, probabil din cauza riscurilor care provin din costurile ridicate ale energiei pe fondul dependenței sale de aprovizionarea cu gaze naturale rusești.

Alte date includ balanța comercială și producția industrială din zona euro, cifrele finale ale inflației din Germania și Italia și vânzările cu amănuntul și balanța comerțului exterior, iar în Turcia activitatea industrială și rata șomajului.

Evoluția de la începutul anului pentru principalii indici bursieri din Europa. Sursa TradingView

Va fi o săptămână plină în China, țara fiind pregătită să raporteze un set de date economice proaspete. Cea mai importantă cifră va fi creșterea PIB-ului pentru al doilea trimestru, care va avea loc vineri, și va dezvălui cât de grav a fost afectată creșterea din cauza blocajelor lungi și stricte la inceputul trimestrului al doilea.

Vânzările cu amănuntul, producția industrială, investițiile în active fixe și noile împrumuturi în yuani sunt, de asemenea, publicate în cursul săptămânii.

În Australia, atenția va fi pusă pe statisticile pieței muncii pentru luna iunie, care vor fi cheie în evaluarea perspectivei de politică monetară a Băncii de Rezervă a Australiei.

De asemenea, sunt datorate NAB Business Confidence și Westpac Consumer Confidence. În Noua Zeelandă, banca centrală se întâlnește pentru a-și majora rata de dobândă cu 50 pb, a șasea creștere consecutivă.

Investitorii vor urmări, de asemenea, comenzile de utilaje din Japonia și indicele Reuters Tankan și producția industrială, creșterea PIB-ului din Singapore în al doilea trimestru și în Coreea de Sud decizia ratei dobânzii.