BET
16009.52
0.75%
BET-TR
33218.43
0.74%
BET-FI
57504.25
1.41%
BETPlus
2375.59
0.71%
BET-NG
1140.41
0.7%
BET-XT
1367.72
0.77%
BET-XT-TR
2806.07
0.76%
BET-BK
2978.41
0.63%
ROTX
35341.99
0.96%Ce alternative europene sunt la fondurile Ark Invest specializate în sectorul tehnologic?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Fondurile Ark create de Cathie Wood, un pionier cu ștate vechi pe Wall Street, cu investitii preponderente in tehnologie, masini autonome si biotehnologie, determină un oarecare nivel de frustrare în Europa daca vorbim de investitii asemănătoare.În ciuda entuziasmului destul de ridicat care s-a creat în jurul lor, acestea par aproape imposibil de accesat, datorită faptului că nu sunt disponibile în formatul UCITS european (UCITS – Organisme de plasament colectiv de Valori Mobiliare sunt fonduri de investiții, reglementate la nivelul Uniunii Europene).

Fondurile oferă de asemenea expunere asupra unor sectoare promițătoare precum tehnologia autonomă, narațiunile din spatele acestor fonduri tranzacționate la bursă părând a fi la fel de interesante ca unele dintre randamentele atractive pe care le oferă.

Totuși, trebuie să subliniem faptul că există alternative, o mulțime de ETF-uri tematice se concentrează pe tendințe similare celor ale fondurilor Ark, chiar dacă expunerile nu sunt exact aceleași.

Un exemplu ar putea fi Ark Innovation ETF (SUA: ARKK), care se concentrează pe introducerea unui „produs sau serviciu din sectorul tehnologic care ar putea modifica modul în care funcționează lumea”.

O potențială alternativă ar putea fi ETF-ul HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS (ITEP). Acest fond prezintă un accent similar pe inovație și vizează tendințele de vârf ale viitorului.

CITESTE SI:  Indicatorul Ifo Business Climate pentru Germania a crescut ușor în februarie dar rămâne la minimul ultimilor trei ani și jumătate

În plus, a avut randamente care au fost puternic corelate cu cele ale Ark Innovation, dar acesta din urmă a preluat avansul începând din 2020, parțial ca urmare a expunerii puternice în Tesla. Pe de altă parte, fondul HAN-GINS prezintă un nivel mai ridicat de diversificare, care ar putea oferi mai multă stabilitate în perioade mai agitate.

Un alt exemplu este ETF-ul Ark Autonom Technology and Robotics (ARKQ), a cărui alternativă ar putea fi iShares Automation and Robotics UCITS ETF (RBOT.UK), în timp ce investitorii care urmăresc o componență similară cu a Ark Fintech Innovation ETF (ARKF) oferă Invesco KBW NASDAQ Fintech UCITS ETF (FTEK).

Acestea nu sunt alternative perfecte pentru fondurile Ark, dar detaliile complete care prezintă atât deținerile fondurilor ARK cât și ale ETF-urilor UCITS oferă posibilitatea de realizare a unei analize comparative.

De asemenea, investitorii se pot inspira fie atunci când vine vorba de dețineri individuale, fie chiar și în crearea unui mix de fonduri și acțiuni care să replice un portofoliu specific. Totuși, trebuie subliniat că aceste tipuri de fonduri au prezentat un nivel ridicat de volatilitate.