BET
18042.59
0.54%
BET-TR
39292.33
0.52%
BET-FI
59167.26
0.14%
BETPlus
2673.38
0.52%
BET-NG
1278.58
0.31%
BET-XT
1539.44
0.59%
BET-XT-TR
3299.86
0.57%
BET-BK
3369.36
0.86%
ROTX
39628.22
0.54%

Ce poate face Federal Reserve în lupta cu inflația record din SUA?

Autor: Financial Market
2 min

Inflația din SUA este oficial la 5%, iar inflația core, care exclude cele mai volatile articole, se află la 3,8% – cel mai ridicat nivel de la începutul anilor ’90. Am putea presupune că este o veste bună.

Într-adevăr, piețele erau îngrijorate de creșterea inflației în februarie și atunci chiar și pesimiștii nu se așteptau la un indicator CPI cu mult peste 4%. Acum, pe măsură ce realitatea s-a dovedit a fi mai dură, atât acțiunile, cât și obligațiunile avansează pe fondul euforiei.

Care este logica?

Ei bine, cititorii noștri mai vechi ar trebui să știe că logica este ”inundarea” piețelor cu dolari, așa cum am evidențiat prima dată problema la începutul lunii aprilie.

Trezoreria SUA a decis să-și reducă poziția de numerar și a anunțat emisiuni de titluri de stat, în timp ce Fed continuă să tipărească monedă la viteză maximă, sporind lichiditatea excesivă.

Operațiunile inversate de repo ale NY Fed se află la niveluri record, reflectând lichiditatea din ce în ce mai mare. De ce investitorii ar vinde acțiuni sau obligațiuni doar pentru a se lupta cu investirea numerarului la 0%?

 

Sursa: Fred

Înregistrarea unor volume record de operațiuni inversate de repo reflectă supralichiditatea – o condiție prealabilă pentru toate mișcările de piață pe care le vedem chiar acum.

În aprilie, încercam, de asemenea, să-mi dau seama care este planul având în vedere că trezoreria ar trebui să înceapă să se împrumute din Q3 pentru finanțarea deficitului record.

Deși încă nu este complet clar, se pare că au vrut să atenueze impactul creșterii inflației. Lichiditatea excesivă la niveluri record plus discuțiile legate de caracterul „tranzitoriu” au dezorientat piețele și a ajutat Fed să mențină controlul.

Evident, nimeni nu știe care este scopul final. Fed nu a fost niciodată atât de ignorantă cu privire la riscurile inflației. Dacă teoria tranzitorie funcționează, ar putea Fed să majoreze programul QE la un moment dat pentru a ajuta la finanțarea deficitului?

Dar dacă nu? În ce moment situația se va deteriora? Mă tem că nu vom afla înainte de vară. În acest moment, se așteaptă ca Fed să încerce să amâne pe cât posibil momentul înăspririi condițiilor de politică monetară.Inflația din SUA este oficial la 5%, iar inflația core, care exclude cele mai volatile articole, se află la 3,8% – cel mai ridicat nivel de la