BET
16928.98
0.59%
BET-TR
35125.6
0.59%
BET-FI
60700.98
0.95%
BETPlus
2497.77
0.56%
BET-NG
1217.08
0.61%
BET-XT
1445.33
0.66%
BET-XT-TR
2965.22
0.66%
BET-BK
3104.2
0.52%
ROTX
37198.07
0.62%



Ce urmează pentru petrol în următoarea perioadă?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Prețurile petrolului, WTI și Brent, au crescut cu peste 30% doar în noiembrie cotația WTI depășind pragul de 45 USD pe baril, în timp ce Brent a depășit valoarea de 48 USD.

Ambele valori de referință au atins cele mai înalte niveluri din martie, când piața petrolului a fost afectată de o vânzare masivă declanșată de prăbușirea acordului de reducere a producției OPEC și de colapsul cererii cauzat de pandemia de coronavirus.

Câștigurile care pot fi observate în acest moment sunt determinate de speculații cu privire la acțiunile ulterioare ale OPEC+, precum și de știri promițătoare cu privire la vaccinurile împotriva coronavirusului.

În plus, stabilizarea situației politice din Statele Unite sugerează că ar putea veni un alt proiect legislativ de ajutor care ar trebui să stimuleze activitatea consumatorilor și a companiilor. În analiza noastră vom prezenta un bilanț actual al riscurilor care sunt legate de prețurile ridicate, precum și de perspectiva creșterii ofertei din cauza factorilor geopolitici.

Vaccinurile

În prezent, se pare că avem nu doar unul, ci trei vaccinuri împotriva coronavirusului cu rezultate promițătoare – dezvoltate de Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Acestea fiind spuse, există o mare probabilitate ca cel puțin unul dintre ele să fie aprobat pentru utilizare.

Mai mult, faptul că aceste vaccinuri sunt dezvoltate de trei companii diferite indică o capacitate de producție mai mare. Desigur, ne aflăm în continuare la nivel de zvonuri și speculații, dar piețele sunt însetate de vești bune.

Cu toate acestea, până când începe vaccinarea și se observă o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește, de exemplu, mobilitatea, perspectivele cererii rămân neschimbate. De fapt, este chiar posibil ca cererea să se deterioreze în viitorul apropiat, având în vedere reimplementarea restricțiilor pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

Sursa: EIA

EIA se așteaptă în continuare ca această criză să ducă la o reducere implicită a stocurilor de petrol din întreaga lume. De fapt, stocurile din SUA s-au tot micșorat în ultima perioadă. Cu toate acestea, OPEC știe că va fi nevoie de timp pentru ca cererea să revină, prin urmare, se pare că va exista o reducere suplimentară a aprovizionării pentru a menține prețurile relativ ridicate. În prezent, aproximativ 10% din capacitatea de rafinare rămâne neutilizată. Datele Rystad Energy arată că această cifră a fost de 2-3% înainte de începutul pandemiei de coronavirus.

OPEC+

Piețele se așteaptă ca OPEC+ să extindă reducerile de producție de 7,7 milioane de barili/zi pentru încă 3 luni. În opinia noastră, acesta este scenariul cel mai probabil și grupul se poate reîntâlni în martie pentru a revizui acordul.

Prelungirea perioadei de 6 luni care a fost stabilită înainte ca știrile privind vaccinurile să intre pe piețe ar putea fi văzută ca un factor pozitiv pe termen scurt pentru prețurile petrolului. Prelungirea de 3 luni ar trebui să mențină prețurile la niveluri relativ ridicate pentru o perioadă.

Ne putem aștepta la o marcare parțială a profitului în cazul în care OPEC+ va lua o astfel de decizie. Cu toate acestea, decizia în sine nu trebuie luată ca atare. Irakul sau Emiratele Arabe Unite nu vor extindere, iar unele țări ar putea fi mulțumite cu prețuri de aproximativ 50 USD pe baril. Reducerea cu 2 milioane de barili în ianuarie ar fi un semnal de scădere a prețurilor. OPEC + va lua o decizie cu privire la prelungirea reducerilor de producție pentru petrol pe 30 noiembrie și 1 decembrie.

CITESTE SI:  Analiză Claudiu Cazacu, XTB: Erorile Gemini amenință poziția Google între cei „7 magnifici”. Cine captează acum toată atenția pe burse?

Biden

Stabilizarea politică din Statele Unite poate fi tratată ca o veste pozitivă pentru petrol. Promisiunea unui pachet de stimulente fiscale de 2 mii de miliarde de dolari ar trebui să stimuleze cererea în cea mai mare economie din lume.

În teorie, Biden ar putea limita și activitatea sectorului de exploatare de șist, ceea ce ar trebui să reducă oferta. Cu toate acestea, o astfel de decizie nu ar trebui să aibă un impact semnificativ asupra producției. Probabil că producția va fi dependentă de prețurile petrolului brut.

În acest moment, putem observa o revenire a numărului de platforme petroliere active din SUA fapt care ar putea duce la o creștere a producției pentru un orizont de timp de câteva luni. În plus, instalațiile de producție din Golful Mexic ar trebui să reia producția după sezonul uraganelor. Se estimează că un volum de producție cuprins între 700 și 800 de mii de barili pe zi s-a pierdut în perioada de vară.

Pe de altă parte, victoria lui Biden sugerează că oferta de petrol este posibil să crească în viitor. Mai ales ca urmare a revenirii ofertei iraniene, dar încercările de îmbunătățire a relațiilor cu Venezuela vor juca, de asemenea, un rol în această privință. Producția și exporturile potențiale ale Iranului ar putea ajunge la 2 milioane de barili pe zi. Încercările de restabilire a acordului nuclear vor reprezenta un obstacol semnificativ pentru prețuri.

Nu în ultimul rând, victoria lui Biden poate duce nu numai la creșterea ofertei pe termen lung, ci și la scăderea cererii datorită agendei sale climatice. Rystad Energy se așteaptă ca cererea mondială de petrol să atingă vârful în anul următor, aproape de 103 milioane de barili pe zi (în prezent, ea se situează la 90-95 milioane de barili).

Potențialul de producție și export al petrolului iranian ar putea ajunge la 2 milioane de barili pe zi. Iranul are nevoie de numerar în timp ce deține mult petrol în depozitele offshore. China și India ar putea consuma rapid oferta iraniană în cazul în care vor fi anulate sancțiunile. Sursa: Bloomberg

Rystad Energy se așteaptă la o inversare rapidă a cererii de petrol. Ar trebui să fie vizibilă mai ales în Statele Unite, Europa, precum și în țările din Orientul Mijlociu.

Ce urmează pentru prețul petrolului?

Prețurile petrolului sunt mari în acest moment. Mai multe știri pozitive despre vaccinuri sau așteptări cu privire la acțiunile OPEC + ar putea determina creșterea prețurilor cu câțiva dolari pe baril. Într-un astfel de scenariu, prețul Brent ar putea depăși valoarea de 50 USD.

Cu toate acestea, situația fundamentală actuală nu susține astfel de niveluri. Din această cauză, considerăm că marcarea unor profituri este o opțiune viabilă în viitorul apropiat urmată de o perioadă de tranzacționare laterală. O spargere sub canalul ascendent de trend ar putea fi un semnal care favorizează un astfel de scenariu.

Petrolul se tranzacționează la cele mai înalte niveluri din martie. Cu toate acestea, elementele fundamentale nu susțin această evoluție, iar prețurile sunt în prezent determinate în principal de speculații. Prin urmare, există riscul unor marcări de profituri în viitorul apropiat. Sursa: xStation5