BET
16915.52
0.21%
BET-TR
35097.66
0.21%
BET-FI
59998.02
-0.18%
BETPlus
2499.51
0.18%
BET-NG
1205.15
0.24%
BET-XT
1440.04
0.13%
BET-XT-TR
2954.34
0.14%
BET-BK
3111.23
0.15%
ROTX
37161.2
0.28%


Cele mai importante evenimente din calendarul economic săptămâna aceasta

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

În Statele Unite, săptămâna asta atenția se va îndrepta către procesele-verbale ale reuniunii Fed de la întâlnirea din iulie, investitorii căutând indicii dacă nu cumva cea mai recentă creștere a dobânzii de 75 pb a fost ultima de o asemenea amploare.

Privind mai departe, cifrele vânzărilor cu amănuntul vor rămâne cel mai probabil slabe, deoarece creșterea prețurilor de consum afectează puterea de cumpărare. De asemenea, ar fi interesant să urmărim datele privind autorizațiile de construire și vânzările de locuințe existente.

Tot in America de Nord, indicele prețurilor de consum din Canada urmează să fie publicat marți si ar putea oferi indicii importante despre traiectoria ratei Băncii Canadei.

Peste Atlantic, calendarul economic al Regatului Unit este plin de informații cheie, inclusiv cifrele șomajului, date despre inflație, vânzările cu amănuntul, încrederea consumatorilor și împrumuturile din sectorul public.

Cifrele de la Oficiul National de Statistica probabil vor arăta că rata inflației din Regatul Unit a accelerat până la un nou maxim din ultimele patru decenii de 9,8% în iulie, iar vânzările cu amănuntul au scăzut probabil pentru a treia lună consecutiv. Între timp, rata șomajului se menține constant la 3,8% în al doilea trimestru.

De asemenea, Zona Euro va avea o a doua estimare a PIB-ului din trimestrul II și o citire finală a ratei inflației din iulie. În același timp, sentimentul investitorilor germani este de așteptat să se îmbunătățească ușor de la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani.

Alte date economice cheie includ balanța comercială a zonei euro, contul curent și producția in sectorul de construcții; in Germania se vor publica preturile la producator, in Spania balanța comerțului exterior, cifrele PIB-ului din Polonia și Țările de Jos din trimestrul II.

CITESTE SI:  Purcari Wineries achiziționează Timbrus Purcari Estate

În ceea ce privește politica monetară, se așteaptă ca Norges Bank să majoreze rata dobânzii de referință cu încă 50 de puncte de bază la întâlnirea de joi, deoarece inflația a crescut mai mult decât se aștepta, până la maximul ultimilor trei decenii, de 6,8% în iulie.

Pe de altă parte, probabil că Banca Centrală a Turciei va lăsa rata dobânzii de referință neschimbată la 14% pentru a opta lună consecutiv.

În Australia, cifrele ratei șomajului pentru iulie vor fi comunicate, iar banca centrală va divulga procesele-verbale de la întâlnirea din august, împărtășind informații despre creșterea ratei de 50 bps a băncii centrale. Între timp, Noua Zeelandă este de așteptat să-și majoreze rata oficială cu 50 pb.

În Asia, Japonia va începe o săptămână plină de lansări macroeconomice, cu date preliminare privind PIB-ul din T2, care urmează să arate o revenire trimestrială de 0,6% după ușoară contracție din T1.

Investitorii așteaptă, de asemenea, datele privind prețurile de consum pentru iulie, deoarece inflația a depășit ținta de 2% a BoJ în ultimele trei luni.

În China, producția industrială pentru iulie va oferi informații suplimentare despre modul în care economia s-a redresat după blocarea strictă din cauza Covid-19 în al doilea trimestru, urmată de eliberarea vânzărilor cu amănuntul, rata șomajului și investițiile străine directe.

În altă parte din Asia, PIB-ul thailandez va continua să se extindă în T2. De asemenea, se așteaptă ca Banca Centrala din Filipine să majoreze rata cheie de împrumut overnight cu 50 bps, cea mai bruscă creștere a ratei din 2018 incoace.