BET
14435.35
0.15%
BET-TR
29106.74
0.15%
BET-FI
53214.95
-1.54%
BETPlus
2145.84
0.14%
BET-NG
1072.96
0.04%
BET-XT
1240.43
0.04%
BET-XT-TR
2485.12
0.04%
BET-BK
2641.06
-0.14%
ROTX
31145.37
-0.18%Cele mai importante evenimente din pietele financiare săptămâna ce urmează

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Începem cu Statele Unite bineînțeles pentru că aici sezonul câștigurilor intră într-o fază aglomerată, cu rezultate corporative și perspectivele care vor oferi mai multă claritate cu privire la modul în care companiile se confruntă cu inflația, problemele lanțului de aprovizionare și deficitul de forță de muncă.

Rezultatele de la Bank of America, Goldman Sachs, IBM, Johnson & Johnson, Netflix, Truist Financial, Tesla, Alcoa, United Airlines, Steel Dynamics, AT&T, American Airlines, American Express și Verizon se numără printre cele mai importante.

În ceea ce privește datele macroeconomice, câțiva indicatori, inclusiv indicele NAHB (National association of home builders) al pieței imobiliare, numărul de locuințe, autorizațiile de construire și vânzările de case existente vor oferi o actualizare asupra sectorului imobiliar, într-un moment în care costurile și dobânzile în creștere ale împrumuturilor afectează accesibilitatea consumatorilor.

De asemenea, investitorii vor urmări cu atenție indicele de producție al Fed din Philadelphia, indicele lider CB și indicatorii PMI.

Tot în America de nord, rata inflației din Canada este de așteptat să crească, cu o rată anuală de 8,3%, care ar fi cea mai mare din decembrie 1982. Alte date interesante de urmat includ vânzările cu amănuntul și pentru Canada și la mijlocul perioadei și rata inflației lunare pentru Mexic.

În Europa, toți ochii vor fi ațintiți asupra deciziei de politică monetară de joi a BCE, când banca centrală va începe să majoreze dobânzile pentru prima dată în mai bine de un deceniu.

Consensul pieței indică o creștere de 25 bps, deși pariurile pe o creștere mai mare de 50 bps au crescut recent, deoarece moneda euro oscilează în jurul parității față de dolar, iar rata inflației din iulie va fi probabil confirmată la un nou record de 8,6%, marți.

Factorii politici vor rămâne nesiguri cu privire la viitoarea aprovizionare cu gaze rusești, deoarece fluxurile prin Nord Stream 1 vor rămâne oprite până pe 21 iulie, când conducta cheie va termina lucrările sezoniere.

Între timp, se așteaptă ca Banca Centrală a Rusiei să-și reducă rata dobânzii cheie cu încă 50 pb, deoarece inflația încetinește mai rapid și declinul activității economice este de o amploare mai mică decât se aștepta inițial în aprilie.

CITESTE SI:  EVERGENT Investments a înregistrat un rezultat net consolidat de peste 44 mil lei în primul semestru din 2023

Turcia va decide și asupra ratelor dobânzilor. Din punct de vedere economic, PMI Markit flash pentru zona euro, Germania și Franța ar putea indica o nouă încetinire atât în ​​sectorul de producție, cât și în cel al serviciilor la începutul trimestrului III, iar încrederea consumatorilor în Zona Euro este văzută la 27, un nou minim lunar.

În Regatul Unit, comercianții se îndreaptă către o săptămână încărcată, cu principalele date, inclusiv inflația, raportul privind locurile de muncă, comerțul cu amănuntul, sentimentul consumatorilor și datele preliminare PMI.

Prețurile de consum din Marea Britanie au crescut probabil și mai mult de 9,2% în luna iunie, un nou record, iar vânzările cu amănuntul au scăzut pentru a doua lună consecutiv. Se așteaptă ca rata șomajului să se mențină la 3,8%, iar creșterea salariilor va accelera doar marginal.

În China, se așteaptă ca Banca centrală (PboC) să mențină neschimbate ratele principale ale împrumuturilor, după ce vineri a lăsat stabilă rata de politică pe termen mediu pentru a șasea lună consecutiv.

În Japonia, BoJ își va menține probabil poziția de politică monetară ultra-laxă, în ciuda îngrijorărilor legate de un yen slab, care se menține la niveluri nemaivăzute în 24 de ani. Banca centrală va publica, de asemenea, noi previziuni trimestriale. Alte date importante de urmat includ exporturile și importurile, rata inflației și PMI flash.

În Australia, procesele-verbale ale reuniunii RBA sunt de așteptat să ofere mai multă claritate cu privire la mișcarea băncii centrale pentru luna august, unii investitori pariind acum pe o majorare a ratei de 75 bps, după cifrele puternice ale locurilor de muncă din iunie. Indicele lider Westpac și flash S&P Global PMI vor fi, de asemenea, în centrul atenției.

În altă parte din regiunea Asia-Pacific, va fi interesant de urmărit: rata inflației din Noua Zeelandă pentru T2, exporturile, importurile și inflația din Malaezia, exporturile și importurile din Thailanda, comenzile la export din Taiwan, decizia privind rata dobânzii în Indonezia și inflația din Hong Kong.