BET
15033.96
1.36%
BET-TR
31040.47
1.36%
BET-FI
57453.7
0.53%
BETPlus
2230.89
1.29%
BET-NG
1103.23
1.44%
BET-XT
1295.7
1.29%
BET-XT-TR
2645.03
1.29%
BET-BK
2828.99
1.31%
ROTX
33405.38
1.41%


Cele mai importante evenimente economice: decizia FED, evoluția PIB T2, rezultate companii și inflația din Zona Euro

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Va fi o săptămână foarte încărcată în SUA, decizia de politică monetară FOMC, veniturile și datele economice fiind în centrul atenției. Fed urmează să-și continue calea de creștere a ratelor dobânzilor, așteptările indicând o a doua creștere consecutivă de 75 pb, împingând costurile îndatorării la cel mai înalt nivel din 2019.

De asemenea, mai mult de o treime dintre companiile S&P 500 vor raporta rezultate trimestriale, inclusiv Apple, Microsoft, Google, Amazon, Meta Platforms, 3M, Boeing, Ford și Intel.

Din punct de vedere al datelor, citirea inițială a PIB-ului estimată să arate că economia americană a crescut cu 0,4% anual în T2, revenind de la o contracție de 1,6% în T1.

Alte versiuni importante includ veniturile personale, cheltuielile și inflația PCE, câțiva indicatori regionali precum Chicago, Dallas, Richmond și Kansas Fed Manufacturing Index și Chicago PMI, S& P/Case-Shiller, încrederea consumatorilor, vânzări de locuințe noi și în așteptare precum și comenzile de bunuri de folosință îndelungată.

Evoluția indicilor majori din SUA, Europa, Marea Britanie si Japonia. Sursa Trading view

Tot in regiune, va fi interesant să urmărim cifrele lunare ale PIB-ului Canadei, inflația la mijlocul lunii din Brazilia, prețurile la producător și rata șomajului și cifrele preliminare de creștere a PIB-ului și datele comerciale ale Mexicului.

În Europa, cele mai mari economii ale zonei euro, inclusiv Germania, Franța, Italia și Spania, vor publica rapoarte cheie privind creșterea economică și rata inflației.

Se preconizează că economia blocului va crește cu 0,1% în al doilea trimestru, dar perspectivele rămân sumbre după ce BCE și-a început ciclul de înăsprire, deoarece nivelurile record ale inflației au început să reducă puterea de cumpărare a gospodăriilor.

CITESTE SI:  Bursa de Valori București este singura bursă din Europa prezentă în Top 5 IPO-uri globale realizate până acum în acest an

Rata inflației din zona euro va accelera la 8,7% de la un an la altul în iulie, un nou record. În același timp, sentimentul consumatorilor germani este programat să atingă un nivel record până în august, iar sentimentul de afaceri a scăzut probabil la un minim din ultimii doi ani.

Germania, Franța și Spania vor publica și date despre ecoluția locurilor de muncă. Alte date cheie includ prognoza de afaceri din zona euro, PIB din trimestrul II al Suediei, vânzări cu amănuntul in Elvetia și comerțul exterior și încrederea în producție din Turcia.

În Asia Pacific, Japonia urmează să publice o serie de date, inclusiv șomajul în iunie, cifrele vânzărilor cu amănuntul și producția industrială și moralul consumatorilor din iulie.

În Australia, rata anuală a inflației pentru trimestrul II este de 6,3%, cea mai mare din 1990, întărind argumentele pentru o creștere a ratei de 75 bps de către Reserve Bank of Australia.

De asemenea, vor fi publicate vânzările cu amănuntul pentru prețurile producătorilor din iunie și din T2. În China, centrul atenției va fi luat de investițiile străine directe și de profiturile industriale. În cele din urmă, se așteaptă că datele privind PIB-ul din T2 din Coreea de Sud vor arăta o creștere slăbită.