BET
16919.18
0.21%
BET-TR
35105.25
0.21%
BET-FI
60066.16
-0.7%
BETPlus
2499.79
0.19%
BET-NG
1208.9
0.2%
BET-XT
1441.44
0.1%
BET-XT-TR
2957.22
0.1%
BET-BK
3110.95
0.03%
ROTX
37134.46
0.2%


Companiile de tehnologie din SUA au înregistrat creșteri spectaculoase în primele patru luni. Ce rezervă viitorul?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

După un puternic declin până în decembrie 2018, acțiunile companiilor din domeniul tehnologic au inregistrat o revenire foarte bună în primele patru luni ale anului curent. IPO-uri precum cele de la companiile de ride-sharing Uber și Lyft sau a retelei sociale Pinterest au atras atenția mass-mediei de peste ocean.

Profiturile majorității companiilor de tehnologie au egalat sau au depășit ușor așteptările analiștilor, intrebarea fiind: Ce a cauzat ultimul raliu? De ce beneficiază sectorul tehnologic și ce perspective au investitorii?

Bernhard Ruttenstorfer, Managerul fondului de investitii ESPA STOCK TECHNO administrat de Erste Asset Management a oferit cateva explicatii despre aceste companii.

Care sunt motivele pentru performanța deosebită in primele patru luni din 2019?[emaillocker]

Raliul din primul trimestru s-a datorat în mare parte pierderilor excesive înregistrate în trimestrul IV 2018, care s-au dovedit ulterior a fi vanzari irationale ale investitorilor. In T1, investitorii s-au folosit de prețuri mai mici pentru a construi poziții noi, solide în companile din sectorul tehnologiei.

Aceasta acțiune se bazează bineînțeles pe o perspectivă pozitivă asupra afacerilor, pe care piața se așteaptă să o îmbunătățească mai mult începând cu 2020. Piața a incorporat deja in pret aceste cresteri, castigurile din primul trimestru fiind in ton sau chiar depasind asteptarile investitorilor, cu precădere in cazul companiilor specializate in dezvoltarea software. In acest sens, considerăm anul 2019 ca fiind un an de tranziție, cu cresteri minore, a declarat Ruttenstorfer.

Companiile sunt supraevaluate sau mai este loc de creștere?

O creștere a prețurilor de aproximativ 20% (conform Reuters, pe baza unui indice global de tehnologie) în câteva luni afectează desigur evaluarea unei companii. Dar trebuie facută o diferență: există companii cu evaluări foarte ambițioase, cum ar fi, de exemplu, unii furnizori de software cloud și servicii de plăți mobile.

În cazul acestora din urmă, evaluările sunt în mare măsură justificate, deoarece piața este în creștere semnificativă, iar companiile sunt profitabile și sunt supuse doar unor fluctuații minore ale câștigurilor salariale si vorbm aici de companii precum Paypal, Mastercard sau Visa. Aceștia sunt câștigătorii de facto în domeniu, beneficiind de schimbări în comportamentul consumatorilor, care se manifestă prin mai multe tranzacții pe internet și smartphone-uri.

Piața semiconductorilor este de asemenea evaluată atractiv. Aici s-a văzut o scădere în a doua jumătate a anului 2018. Acum, piața este pe un trend ascendent cu cererea in crestere. În ansamblu, evaluările din sectorul tehnologic sunt încă atractive și nu există niciun motiv pentru care prețurile nu ar trebui să crească în continuare, a adaugat Ruttenstorfer.

Care sunt sectoarele cu potențial mare de creștere? 

CITESTE SI:  Prețul aurului, aproape de recordurile istorice: 2.400 de dolari/uncie

Companii din domeniile inteligentei artificiale, automatizarilor, masinilor autonome, realitatii virtuale si IoT (Internet of Things) sunt lideri de piață si activitatea lor afectează deja sau va afecta ciclul de producție, vânzările și distribuția acestora până la consumatorul final. În ceea ce privește software-ul, outsourcing-ul in cloud este încă un subiect fierbinte, la fel ca și jocurile video cu perspectivele sale de creștere uriașe, și, în legătură cu aceștia furnizorii de tranzacții de plăți.

Companii ca Lyft, Uber și Pinterest au devenit publice în acest an. Există alte companii de tehnologie care se vor lista? Cât de importantă este bursa de valori pentru acest sector?

Statele Unite ale Americii reprezintă motorul inovării iar bursele de valori de peste ocean vor fi principalele surse de finantare. Actualul conflict economic dintre SUA si China va afecta dezvoltarea companiilor, insa doar pe termen scurt. Sunt convins că acest conflict comercial va fi, în cele din urmă, o sursă de iritare. Nu va putea influența trendul de schimbare radicală in care sunt prinsi deopotriva atat producatorii cat si consumatorii.

Principalele motoare de dezvoltare

Retelele mobile ultra-rapide: Anul acesta va fi lansat standardul 5G, volumul de date care va putea fi transmis crescand exponential față de tehnologia 4G (ex: viteza de transmitere ar putea creste pana la 10 GB pe secunda).

E-gaming: piata jocurilor electronice a ajuns la ordinul miliardelor de dolari, nemaifiind demult doar nișă. Gigantii din e-commerce precum Amazon sau Apple fac pasi importanti in acest sens prin introducerea unor noi servicii pe baza de abonament.

Serviciile cloud: Companiile se indreapta tot mai mult catre cloud computing pentru reducerea costurilor, oferind cu aceasta ocazie furnizorilor de servicii IT numeroase oportunitati. Analistii din domeniu estimeaza ca veniturile din serviciile de cloud vor creste de la 200 mld dolari la 500 miliarde dolari pana in 2026.

Digital media: Procentul tinerilor care se uita pe canalele digitale creste din ce in ce mai mult, Netflix, Amazon Prime sau canalul Youtube fiind printre cele mai folosite. O data cu cresterea puterii de cumpărare a acestora, piata se va reorienta de la traditional print media catre internet based media.

Inteligența artificială: Sisteme capabile sa invete singure si software-ul inteligent vor revolutiona economia. Conform unei analize PwC, potentialul de crestere pana in 2030 este de peste 15.ooo de miliarde dolari, sintagma „big data” fiind considerată noul petrol.

Articol preluat de pe blogul Erste Asset Management.[/emaillocker]


 

[ajax_load_more]