BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Corecție importantă pentru Bitcoin. SUA ar putea acuza mai multe instituții financiare pentru spălare de bani folosind criptomonede

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Săptămâna trecută a început într-o notă pozitivă, Bitcoin ajungând la un nou maxim istoric miercuri după IPO-ul Coinbase.

Cu toate acestea, starea de spirit s-a deteriorat vineri, după ce Banca Centrală a Turciei a interzis utilizarea plăților cu criptomonede pentru bunuri și servicii, invocând posibile riscuri de daune „ireparabile” și riscurile aduse de tranzacții.

Toată piața monedelor digitale a scăzut în consecință, proiectele de top suferind în mod clar. Capitalizarea tuturor activelor digitale aflate în circulație rămâne în continuare peste 2 trilioane, în timp ce un volum mediu zilnic de tranzacționare este înregistrat la 231,2 miliarde de dolari. Dominanța pieței Bitcoin a scăzut la 51,2%.

Capitalizarea totală a pieței rămâne în continuare la niveluri ridicate. Sursa: CoinMarketCap

Bitcoin a scăzut cu peste 20% la doar câteva zile după ce a atins un nou maxim istoric

Potrivit unor analiști, vânzarea recentă a fost cel mai probabil cauzată de doi factori. Dintr-o parte, au apărut câteva zvonuri conform cărora trezoreria americană ar putea acuza mai multe instituții financiare de spălarea banilor utilizând criptomonede.

Pe de altă parte, unii comercianți consideră că lipsa de energie din provincia chineză Xinjiang, care este una dintre regiunile proeminente pentru mineritul Bitcoin, sunt responsabile pentru declinurile recente.

 

Întreruperea severă a curentului electric a fost cauzată de o explozie a minei de cărbune și a dus la o scădere imediată a ratei de hash cu 30%, potrivit Dovey Wan, partener fondator la Primitive Crypto. Provinciile Xinjiang și Sichuan reprezintă împreună peste 50% din totalul Bitcoin hashrate.

Unul dintre analiștii de top Willy Woo a subliniat faptul că prețul Bitcoin și rata hash au fost întotdeauna corelate. Woo a analizat, de asemenea, cele mai recente date privind rata de hash pe o medie mobilă de 6 ore și a sugerat că a fost aproape complet recuperată, iar Bitcoin a reușit parțial să șteargă pierderile recente.

Bitcoin, media mobilă pe 6h a hashrate-ului. Sursa: Glassnode

Woo a sugerat, de asemenea, că vânzarea de pe Bitcoin s-a datorat, de asemenea, datorită speculației că minerii vor trece offline în China, ceea ce a declanșat lichidarea pozițiilor speculatorilor pe termen scurt. 9.000 de Bitcoin au fost trimise către Binance, pe care Woo a subliniat-o ca o vânzare de la cei care au avut un acces mai bun la informații cu privire la evenimentele care au avut loc în China.

Volumul net de transfer Bitcoin de la Binance. Sursa: Glassnode

Scăderea abruptă a dus la lichidarea unor poziții long în valoare de 1,72 miliarde de dolari, lichidate în doar o oră duminică.

CITESTE SI:  Economia americană a creat 303.000 de locuri de muncă în luna martie 2024, cel mai mare număr din ultimele zece luni

Extinderea acestui interval la 24 de ore arată că 927.000 de poziții ale traderilor în valoare de aproape 10 miliarde de dolari au fost șterse.

Între timp, Larry Cermak, directorul de cercetare de la The Block, consideră că aceasta este o corecție naturală după un raliu masiv, mai ales că în timpul weekendului lichiditatea este scăzută.

Raliul prețurilor Bitcoin a fost alimentat de sentimentul pozitiv cauzat  de listarea directă a bursei Coinbase săptămâna trecută. Cermak a adăugat: „Cel mai bun sfat de pe această piață este să nu mai căutați motive și să fiți întotdeauna gata pentru mișcări de scădere mari de 20% care s-au întâmplat întotdeauna„.

Sursa: xStation5

Bitcoin a scăzut cu peste 20% față de maximul istoric de la 64.680 USD în weekend, cu toate acestea, cumpărătorii au reușit să oprească scăderile la pragul de 50.900 USD, care este, de asemenea, marcată cu limita inferioară a structurii 1: 1. Dacă cumpărătorii reușesc să ducă prețul peste media mobilă 50 SMA (linia verde) și limita inferioară a canalului ascendent, atunci ar putea fi lansat un alt impuls ascendent către maximul istoric. Pe de altă parte, în cazul în care vânzătorii vor reuși să recâștige controlul și să ducă prețul sub suportul menționat anterior, atunci mișcarea descendentă poate fi extinsă la nivelul de 41 856 USD.