BET
17495.92
0.77%
BET-TR
37002.55
0.8%
BET-FI
59384.03
0.21%
BETPlus
2583.56
0.75%
BET-NG
1239.89
0.08%
BET-XT
1487.89
0.8%
BET-XT-TR
3106.45
0.84%
BET-BK
3233.11
1.03%
ROTX
38420.45
0.81%
Debut impresionant pentru Airbnb după listarea pe Nasdaq, cel mai mare IPO din acest an în SUA

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Pe lângă subiectele clasice care predomină în piețe în ultima perioadă, săptămâna în curs a adus o serie de IPO-uri ale unor companii de tehnologie. Cel mai recent nume a fost Airbnb.

Fondată în 2008 sub numele de Airbed & Breakfast, Airbnb a remodelat industria hotelieră popularizând ideea cândva de neimaginat de a închiria camere în locuințele străinilor. Platforma sa este utilizată pentru a găsi și rezerva cazări în 220 de țări și regiuni din întreaga lume. Airbnb oferă acum apartamente complete, case și camere de hotel de închiriat, precum și experiențe de călătorie.

Debutul de joi a adus o creștere de peste 112%, marcând un avans uriaș în prima zi de tranzacționare. Astfel, acțiunile au deschis la 146 USD, în timp ce prețul inițial de IPO al companiei a fost de 68 USD. Un maxim intraday a fost atins la 165 USD, dar o parte din avans a fost pierdut.

Prețul de deschidere a determinat o evaluare de piață pentru Airbnb la peste 100 miliarde USD, depășind capitalizarea de piață a gigantului din sectorul de călătorie Booking (peste 86 de miliarde de dolari). Competitorul Expedia are o valoare de piață de peste 18 miliarde de dolari. Pentru a pune informația în context, în acest moment, Airbnb valorează mai mult decât Uber și mai mult decât Marriott și Hilton împreună.

Debutul puternic al Airbnb este doar cel mai recent semn al cererii investitorilor, într-o săptămână care se dovedește a fi pozitivă pentru companiile de tehnologie care se listează. Miercuri, aplicația de livrare DoorDash a înregistrat o creștere a acțiunilor cu 85% la debutul pe piața publică.

Având în vedere listarea publică, merită să urmărim argumentele fundamentale pentru a vedea dacă răspunsul pieței a fost justificat. Spre deosebire de multe alte start-up-uri foarte apreciate, Airbnb a spus că a fost profitabilă în 2017 și 2018, dacă excludem anumite cheltuieli.

Dar, ca și în cazul altor start-up-uri din sectorul de economie partajată, Airbnb s-a confruntat cu o serie de obstacole de reglementare de-a lungul anilor cu guvernele locale și de stat cu privire la modul în care operează în jurisdicțiile lor. Problema rămâne un risc continuu pentru afacerea sa.

Oficialii companiei au subliniat că este „supusă unei largi varietăți de legi și reglementări complexe, care evoluează și, uneori, incoerente și ambigue, care pot avea un impact negativ asupra operațiunilor și pot descuraja gazdele și oaspeții să folosească platforma. Acest lucru are potențialul să ducă la răspunderi legale semnificative, inclusiv amenzi și sancțiuni penale.

Restricțiile din acest an la nivel global au provocat daune inevitabile pentru Airbnb. Pe măsură ce numărul opțiunilor de călătorie s-au redus, volumul rezervărilor a scăzut cu aproape 40% în primele nouă luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

În total, compania a pierdut 697 milioane dolari până la 30 septembrie, comparativ cu 323 milioane dolari în același punct de anul trecut, potrivit documentelor companiei.

CITESTE SI:  Care au fost cele mai importante evenimente din economia globală săptămâna trecută

Totuși, în aceeași perioadă, firma a înregistrat venituri de 2,5 miliarde de dolari. Al treilea trimestru al acestui an a fost cel mai profitabil din istorie pentru Airbnb, dacă se ține cont de profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare.

Perspectivele companiei au început să se îmbunătățească în timpul verii în emisfera nordică. Restricțiile internaționale de călătorie au determinat mai multe persoane să opteze pentru vacanțe aproape de casă. De asemenea, Airbnb a redus dramatic costurile. În luna mai, când rezervările au scăzut, compania a redus costurile de marketing și a făcut disponibilizări a 1.900 de angajați, aproximativ 25% din totalul angajaților cu normă întreagă.

Deși a fost înregistrată o scădere a veniturilor de 32% în primele nouă luni ale acestui an, perioada pandemică a adus o creștere solidă, de peste 30% în anul fiscal 2019. În continuare, se observă o cerere puternică din partea investitorilor de retail.

Pandemia a zguduit afacerea Airbnb și multe dintre gazdele care o alimentează. Compania a fost cel mai puternic afectată în martie și aprilie, când a avut mai multe anulări decât rezervări. Airbnb a înregistrat îmbunătățiri la nivelul rezervărilor în lunile următoare, determinate de cei care folosesc platforma sa pentru sejururi pe termen lung precum și pentru călătorii interne și pe distanțe scurte.

Afacerea sa a depășit-o pe cea a concurenților precum Expedia și Booking.com. În al treilea trimestru al acestui an, veniturile Airbnb au scăzut cu doar 18%, reușind să obțină profit; Spre deosebire, veniturile Expedia au scăzut cu 58%, iar cele ale Booking.com cu 48%.

La prima vedere, viitorul companiei pare unul optimist. Airbnb va beneficia de începutul procesului de vaccinare care va duce la sfârșitul pandemiei, permițându-le oamenilor să călătorească mai mult. Totuși, trebuie subliniați anumiți factori de risc ce pot afecta afacerea companiei. Pe măsură ce Airbnb s-a îndepărtat mai mult de rădăcinile sale, rezidenții din destinațiile populare au devenit din ce în ce mai frustrați de acest serviciu.

Problemele variază de la dificultatea de a locui lângă un flux de oaspeți în continuă schimbare până la percepția că închirierile pe termen scurt cresc prețurile locale.

De asemenea, compania a fost dată în judecată de orașe pentru publicitate realizată unor proprietăți ilegale, nerespectarea ordinelor de citare și neplata impozitelor. În al patrulea trimestru al anului 2020, a apărut un alt val de infecții ce a dus la impunerea de noi restricții drastice, în special în Europa. Astfel, se observă o scădere similară a numărului de rezervări din cele mai afectate regiuni cu cea din primul val al pandemiei, ceea ce ar putea duce la o revenire mai lentă a afacerii firmei decât se așteaptă de către investitori.