BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Decizia Rezervei Federale privind rata dobânzii va fi cel mai important eveniment economic al acestei săptămâni

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Săptămâna viitoare va fi dominată de deciziile privind ratele dobânzilor luate de principalele bănci centrale, inclusiv Federal Reserve, Banca Angliei și Banca Japoniei.

De asemenea, în atenție vor fi ratele inflației pentru Japonia și Canada, Ifo Business Climate pentru Germania și datele privind locuințele din SUA. În cele din urmă, investitorii vor aștepta evoluția indicatorilor PMI pentru servicii și producție din SUA, Marea Britanie, Zona Euro, Franța, Germania, Australia și Japonia.

––––

Decizia Rezervei Federale privind rata dobânzii va fi cel mai important eveniment economic al acestei săptămâni. Evoluția inflației din SUA care a venit peste așteptări și semnele că piața muncii rămâne robustă au cimentat perspectivele pentru a treia creștere consecutivă a ratei de 0,75 puncte procentuale, o mișcare care ar ridica rata fondurilor federale la un interval țintă de 3% până la 3,25%.

Deși mai puțin probabil, semnele de consolidare a inflației au declanșat speculații că o creștere chiar de un punct procentual ar putea fi pe masa Federeal Reserve.

Rata dobânzii actuale a Federal Reserve.

Investitorii vor urmări, de asemenea, autorizațiile de construire și datele existente privind vânzările de case pentru mai multe detalii despre piața imobiliară. Alte evenimente din calendarul SUA includ indicatorii PMI pentru septembrie. În America de Sud, va fi interesant de urmărit decizia ratei dobânzii a băncii centrale braziliene.

În Europa, Banca Angliei ar putea majora dobînzile cu 75 puncre de bază joia viitoare, cea mai mare de la criza cursului de schimb din 1992, după o creștere cumulată de 165 pb din decembrie anul trecut.

Rata anuală a inflației din Regatul Unit a scăzut în mod neașteptat pentru prima dată din decembrie 2021 în luna august, dar se preconizează că va accelera din nou în lunile următoare.

În același timp, mai multe date indică o recesiune care se profilează în țară, piețele așteaptă ca prima citire a indicatorilor PMI din septembrie să arate că activitatea fabricilor s-a contractat pentru a doua lună consecutiv, deși într-un ritm mai lent și activitatea de servicii a stagnat. Investitorii vor aștepta, de asemenea, încrederea consumatorilor Gfk și împrumuturile nete din sectorul public.

CITESTE SI:  1 din 4 clienți din generația Millennials cumpără mai puțin dacă nu i se oferă opțiunea Buy Now Pay Later

În alte părți ale Europei, Banca Națională a Elveției urmează să majoreze dobânda de politică cu 75 pb, ducând costurile îndatorării la un nivel pozitiv pentru prima dată din 2011.

De asemenea, băncile centrale din Turcia, Suedia și Norvegia vor decide cursul politicii monetare. Din punct de vedere economic, indicatorii PMI rapid pentru zona euro, Germania și Franța ar putea indica o deteriorare suplimentară atât în ​​sectorul de producție, cât și în cel al serviciilor în septembrie, iar încrederea consumatorilor din blocul celor 19 este programată să scadă.

Alte date de urmat includ producția in construcții în zona euro și evoluția contului curent, prețurile la producător în Germania, creșterea finală a PIB-ului din Spania și Olanda în trimestrul II, balanța comercială a Elveției și evoluția consumului din Turcia.

În Australia, Banca Centrală (Reserve Bank of Australia) va publica minutele întâlnirii de la începutul acestei luni, împărtășind informații din spatele celei de-a patra creșteri consecutive a ratei de 50 pb a băncii.

Investitorii așteaptă, de asemenea, cifrele rapide ale indicatorilor PMI atât pentru Australia cât și pentru Noua Zeelandă.

În Asia, avem o săptămână importantă pentru evenimente economice în Japonia care începe cu raportul privind inflația din august și decizia de politică monetară a Băncii Japoniei.

În timp ce rata dobânzii pe termen scurt este de așteptat să rămână la -0,1%, investitorii vor fi atenți la orice măsuri de protejare a yenului pe fondul scăderii sale continue.

În China, People Bank of China își va duce la îndeplinire decizia de politică monetară după ce și-a redus ratele pentru a doua oară în acest an, luna trecută.

Costurile îndatorării vor crește și pentru Indonezia și Filipine, pe lângă mai multe bănci centrale care tind să urmeze decizia Rezervei Federale. Între timp, investitorii așteaptă evoluții noi ale inflației din Malaezia și Singapore și date comerciale din Thailanda.