BET
15891.07
0.11%
BET-TR
32973.49
0.1%
BET-FI
56704.1
-1%
BETPlus
2358.81
0.08%
BET-NG
1132.49
-0.2%
BET-XT
1357.32
-0.04%
BET-XT-TR
2784.8
-0.04%
BET-BK
2959.72
-0.49%
ROTX
35004.28
-0.91%Discuțiile privind fuziunea dintre Deutsche Bank și Commerzbank au eșuat

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Discuțiile pe marginea fuziunii dintre cei doi creditori de top din Germania, Deutsche Bank și Commerzbank, s-au încheiat cu un eșec, citează CNBC.

Principalele cauze care au dus la acest rezultat au fost nevoia de capital suplimentar, costurile de restructurare uriașe și riscurile de execuție, bancile motivand că de fapt fuziunea nu ar fi în interesul lor.

Trebuia să evaluăm daca aceasta consolidare are sens pentru noi, dacă va genera venituri suplimentare sau dacă va intari sistemul bancar german,” a declarat Christian Sewing, director executiv al Deutsche Bank, într-o declarație.

Actiunile Deutsche Bank au crescut cu 2% ca urmare a acestor informatii in timp ce actiunile Commerzbank s-au depreciat cu aproape 3%.

Speculațiile referitoare la o fuziune durează deja de mai multe luni punand presiune pe angajatii celor doua banci care, daca ar fi fuzionat, ar fi trimis in somaj cateva mii de oameni, in conditiile in care chiar Ministrul de Finante German Olaf Scholz sustine si apară un sistem bancar european solid.

Vestea a fost primita diferit de catre investitori, unii afirmand ca este o solutie favorabila pentru Commerzbank in timp ce pentru Deutsche viitorul ramane in continuare sub presiune.

Actiunile celor doua banci germane au scazut cu peste 35% in ultimul an, in timp ce deprecierea din ultimul deceniu este de aproximativ 80%. Sewing, actualul CEO al Deutsche Bank, care a preluat conducerea bancii in 2018, a depus eforturi pentru schimbarea strategiei in ultima perioada, incercand sa readuca gigantul bancar pe profit.

CITESTE SI:  Saxo Bank: Nvidia aproape sfidează legile piețelor financiare

Ce beneficii ar fi implicat această fuziune?

Cele mai evidente sunt economiile de costuri și sinergiile din activitatea de retail bancar. Sectorul bancar de retail din Germania se confruntă cu un grad ridicat de fragmentare, iar orașele germane sunt supraaglomerate din cauza sucursalelor de tip vânzare de retail ale diferitelor bănci (1 sucursală la 2500 de cetățeni germani în medie).

Deutsche Bank și Commerzbank aveau aproximativ 1.400 și 1.000 de sucursale cu profil de retail în Germania la sfârșitul anului 2018, urmând ca, unele dintre acestea, să fie închise din cauza fuziunii. Acest lucru este valabil mai ales în contextul creșterii utilizării serviciilor bancare mobile, care determină scăderea cererii și necesitatea unei unități fizice costisitoare.

În plus, entitatea combinată ar fi avut o cotă uimitoare de 20% pe piața bancară din Germania și peste 35 de milioane de clienți, persoane fizice și juridice.