BET
17495.92
0.77%
BET-TR
37002.55
0.8%
BET-FI
59384.03
0.21%
BETPlus
2583.56
0.75%
BET-NG
1239.89
0.08%
BET-XT
1487.89
0.8%
BET-XT-TR
3106.45
0.84%
BET-BK
3233.11
1.03%
ROTX
38420.45
0.81%
După a încheiat anul trecut pe pierdere, indicele britanic FTSE 100 se îndreaptă spre cel mai bun început de an din istorie

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

După o perioadă în care a fost unul dintre cei mai slab performanți indici din rândul piețelor de capital, indicele blue-chip din Marea Britanie se îndreaptă către marcarea celui mai bun început de an din istorie.

Indicele FTSE 100 a crescut cu 5,7% în primele trei sesiuni din 2021, fiind în drum spre depășirea recordului anterior stabilit în 2009. De data aceasta, cotația beneficiază de un impuls din partea investitorilor care se reorientează către sectoare sensibile la evoluția economiei.

Această tendință a apărut pe măsură ce democrații din SUA se apropie de obținerea controlului în Senat. Performanța dezamăgitoare a pieței britanice a fost o urmare a faptului că s-a confruntat cu mai mulți factori de risc.

Pe lângă contextul general pesimist determinat de pandemia globală, subiectul Brexit reprezenta o problemă serioasă pentru perspectivele economice ale țării. Încheierea unui acord a pus capăt unei perioade îndelungate de incertitudine pentru sectoarele ciclice și a favorizat apariția acestui impuls ascendent ”de ușurare” (relief rally).

Băncile, companiile miniere și cele de energie au contribuit miercuri la cea de-a treia zi consecutivă de avans a FTSE 100, pe fondul speculațiilor conform cărora o victorie a Democraților în Senat va duce la mai multe stimulente care vor alimenta creșterea economică și inflația.

Acest impuls s-a adăugat optimismului din piață după ce Marea Britanie a ajuns la un acord comercial cu Uniunea Europeană, în ciuda faptului că s-a impus un nou lockdown național.

Giganții energetici BP și Royal Dutch Shell au avut un rol important în cadrul raliului, după ce prețurile petrolului au crescut în urma angajamentului Arabiei Saudite de a reduce producția de petrol mai mult decât se aștepta.

CITESTE SI:  Evoluțiie bursiere: Care au fost cele mai importante evenimente care au mișcat piețele săptămâna trecută

Piețele par a se pregăti pentru o creștere accentuată a cererii pentru materii prime datorită planurilor ample de infrastructură ecologică din Europa și SUA. Creșterea puternică a sectorului bancar din cadrul FTSE evidențiază sentimentul că atitudinea expansivă a lui Biden va oferi cât sprijin este necesar pentru a evita efecte economice negative majore, încercând astfel să minimizeze potențialele pierderi care provin din deteriorarea pieței forței de muncă și a falimentelor.

Câștigurile vin pe fondul celei mai ample scăderi anuale a FTSE 100 din 2008 și indică o schimbare a sentimentului față de indicele care s-a numărat printre cei mai slab performanți dintre piețele importante de la referendumul din 2016 pentru Brexit.

Pentru investitorii care previzionează o redresare globală după pandemie, evaluările scăzute ale acțiunilor din Marea Britanie poate fi atractivă, pe măsură ce companiile ciclice sunt așteptate să iasă în evidență anul următor.

Începutul exploziv de an al FTSE 100 sugerează că indicele de referință este în drum spre depășirea valorii de 4,6% înregistrată în primele trei sesiuni din 2009 și se îndreaptă spre marcarea celui mai bun început de an de la înființarea sa din 1984.

Din punct de vedere tehnic, cumpărătorii se află într-o poziție bună. Depășirea nivelului de rezistență de la 6.625 de puncte, care este susținută de o retragere exterioară Fibonacci de 261,8% din secvența descendentă de la sfârșitul anului 2019. În acest sens, drumul este deschis în teritoriul pozitiv până în zona 6.940 de puncte, care este marcată de o retragere exterioară Fibonacci de 161,8% din același impuls. În cazul în care factorii pozitivi vor continua să prevaleze, extinderea mișcării actuale pare a fi scenariul de bază.

Sursa: Radu Puiu, Research Analyst, XTB Online Trading