BET
16928.98
0.59%
BET-TR
35125.6
0.59%
BET-FI
60700.98
0.95%
BETPlus
2497.77
0.56%
BET-NG
1217.08
0.61%
BET-XT
1445.33
0.66%
BET-XT-TR
2965.22
0.66%
BET-BK
3104.2
0.52%
ROTX
37198.07
0.62%



Economia Chinei s-a contractat puternic în luna februarie. Ce urmează în Europa?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Dupa cum precizam în materialele anterioare care indicau deja o deteriorare majoră a condițiilor economice din China cauzată de restricțiile determinate de virus, se pare ca datele PMI publicate în weekend nu fac decât să întărească acest lucru.

Scăderea activității a fost surprinzătoare – indicatorul compozit CFLP (un indicator ajustat sezonier) a scăzut cu 24,1 puncte până la 28,9 puncte – cel mai redus nivel din China și, din cunoștințele noastre cea mai mic nivel compozit din istorie, conform unei analize a casei de brokeraj XTB Online Trading.

Indicatorul manufacturier (susținut mai mult de cererea externă decât serviciile) s-a depreciat „doar” până la 35,7 puncte – în continuare cea mai redusă valoare din China și înregistrat în alte economii doar în timpul recesiunilor anterioare.

Există totuși speranțe cu privire la o revenire rapidă a activității din China, dar merită observate 2 aspecte. În primul rând, o astfel de recuperare ar putea fi încetinită de răspândirea virusului în afara Chinei și în al doilea rând, nu se știe câte dintre dezechilibrele chineze de lungă durată (datorii excesive, în special în rândul firmelor mari de stat, bule speculative pe piața imobiliară) vor trimite șocuri ulterioare în economie.

Tot astazi a fost prima zi in care principalii indici din Asia au reusit să inchidă in creștere sesiunea de tranzacționare, indicele Shanghai al bursei chineze reusind să marcheze un plus de 3,15%, Nikkei +0,95% si Hang Seng din Coreea de Sud +0,62%.

Economia chineză s-a oprit în februarie. Sursa: Macrobond, XTB Research

Europa – Italia ar putea deveni un coșmar pentru euro

Săptămâna trecută am subliniat divergența dintre EURUSD și randamentele obligațiunilor pe 10 ani și am asistat la o apreciere a perechii EURUSD ca răspuns la așteptările crescute legate de o relaxare a condițiilor monetare în SUA, unde probabilitatea unei astfel de măsuri este mult mai ridicată în comparație cu Zona Euro.

Prin urmare, euro ar putea la un moment dat să simtă efectele îngrijorărilor legate de dezintegrare care erau atât de puternice în urmă cu doar câțiva ani. Finanțele publice italiene au fost ținute sub control pe fondul unei creșteri moderate și cu sprijinul masiv din partea BCE. Ce se va întâmpla când economia italiană va intra în recesiune? Există pericolul de apariție a unei noi euro-crize?

CITESTE SI:  Evoluții bursiere: Perspectivele de reducere ale dobânzilor aduc creșteri pe bursele internaționale

Bursele din Europa au evoluat mixt astazi, indicele german DAX inregistrand o scadere de 0,25% spre finalul ședinței in timp ce FTSE100 de la London Stock Exchange s-a apreciat cu 1,1%. Crestere a mai inregistrat indicele bursei franceze CAC40 +0,4% in timp ce indicele italian FTSE MIB a scăzut cu 1,5%.

Bugetul italian s-a îmbunătățit, dar scenariul s-ar putea modifica în curând. Sursa: Bloomberg, XTB Research

SUA – în ce stadiu se afla economia SUA înaintea virusului?

Atenția piețelor se concentrează in continuare asupra efectelor coronavirusului. Văzând o scădere masivă a activității în China, ar putea fi inspirat să ne așteptăm la un impact asemănător si peste ocean. Cu toate acestea, pentru SUA, există o anumită ambiguitate în ceea ce privește starea în care se afla economia la începutul anului.

Dacă SUA va putea evita efecte asemănătoare celor din Asia, urmând să marcheze ”doar” un impact indirect (întreruperi ale lanțului de aprovizionare, vânzări mai mici ale companiilor americane) punctul de plecare al condițiilor economice ar putea deveni foarte important.

Indicatorii ISM pentru ianuarie au fost foarte buni, dar datele PMI (care au o istorie mai scurtă și din acest motiv nu au aceeași relevanță) au indicat o deteriorare accentuată în februarie. Acesta este motivul pentru care rapoartele ISM din această săptămână ar putea fi chiar mai importante decât datele NFP.

Principalii indici de peste ocean inregistrau cresteri de peste 2% spre mijlocul sesiunii de astazi.

Consumul din SUA în pericol? Indicatorul ISM de miercuri va oferi noutăți importante. Sursa: Macrobond, XTB Research

La nivelul bancilor centrale exista deja un consens cu privire la actiunile care ar putea fi luate pentru a contracara efectele epidemiei de coronavirus, Banca Centrala Europeană avertizand asupra unor masuri rapide. Este de asteptat de asemenea ca Banca Centrală Americană (Federal Reserve) să reducă cu 0,5% rata dobazii de politică monetară in ședința din luna martie.


 

[ajax_load_more]